De vorbă cu Bogdan Lucian despre bijuterii handmade și bogdansworkshop

bogdansworkshop

Am descoperit bogdansworkshop pe Instagram prin intermediul Tombabe. Mi-au plăcut imediat creațiile lui, bijuterii absolut superbe cu un design unic și, pe măsură ce mai vedeam câte ceva la Ina, mă îndrăgosteam din ce în ce mai tare. Sunt femeie până la urmă și ce femeie nu adoră bijuteriile? Mai mult, ce femeie nu adoră bijuteriile unicat, ce ies în evidență? Deci am făcut ceea ce orice femeie care se respectă ar fi făcut în ziua de azi, i-am dat un follow și am început să fiu stalker :)). La acest stadiu am ajuns în 2020, dar ce mai contează? Pentru că povestea nu se termină cu mine ascunsă printr-un copac din Sighetul Marmației, unde cred că locuiește Bogdan Lucian momentan (am uitat să întreb :D), ci cu o simplă propunere pe internet și cu o poveste pe care abia aștept să ți-o spun.

Bogdan Lucian este tânăr, extrem de tânăr, adică are doar 18 ani, ceea ce pentru mine este mindblowing. Cu toate acestea a ales să își urmeze pasiunea și a început să creeze bijuterii (despre care vă spuneam mai sus). Și-a făcut propriul business de succes (alfel cum ar fi ajuns profilul lui de instagram, bogdansworkshop, la peste 28K urmăritori pe insta?) și a transformat accesoriile în artă.

bogdansworkshop

Cum a început pasiunea ta pentru bijuteriile handmade?

Pasiunea pentru acest domeniu foarte vast a fost mereu parte din mine, însă a înflorit acum 6 ani, pe când le făceam bijuterii din fimo și hârtie profesoarelor pe care le îndrăgeam la școală. Nu era nimic conturat pe atunci, era o joacă, o ocupare a timpului liber și o bucurie pe care o simțeam atunci când vedeam că persoanele cărora le dăruiam bijuteriile își manifestau emoțiile.

Concret, totul a început acum 3 ani când am participat ca fotograf la un târg “handmade” de Mărțișoare, experiență care m-a lăsat profund dezamăgit. Nimic din ce era expus la tarabe nu era lucrat manual, ci cumpărat cu sutele, din plastic, cauciuc și pietre sintetice. Neputând să cumpăr absolut nimic pentru mama și motivat de tot dezastrul vizual pe care l-am văzut la acel târg, am început să mă documentez. Am vrut să aflu ce însemnă cu adevărat bijuterii să faci bijuterii. De ce ai nevoie? Cum se realizează? Care sunt cele mai căutate materiale și așa mai departe.Pentru început am cumpăr table din argint, pe care le decupam după desene făcute de mine. Au rezultat bănuți strâmbi, tăblițe inegale, și foarte multe eșecuri, însă, deoarece mereu am învățat din greșeli, nu m-am dat bătut. La vârsta de 16-17 ani am investit toate economiile mele (colindat, bani primiți de la părinți sau bunici, bani pentru excursii la care am renunțat) în materiale și tot felul de instrumente necesare realizarii bijuteriilor. Această decizie a fost foarte benefică deoarece rezultatele erau mult mai bune și am început să creez tot felul de piese pentru mine, mama mea, prietenele mele, chiar și profesoarele mele, pe care le atașam de șnururi. Bineînțeles că nu am luat bani pentru acestea deoarece erau doar idei, încercări ce s-au conturat într-o dorință de a deveni independent.

Când s-a întâmplat acest lucru?

În momentul în care am împlinit 18 ani. Am așteptat acel moment cu nerăbdare și entuziasm deoarece atunci am putut să devin o entitate juridică și să îmi încep businessul în adevăratul sens al cuvântului. Până atunci… au fost multe căutări, cărți antreprenoriale cumpărate, vlogg-uri vizionate, legi citite și neînțelese și mult “stres”.

bogdansworkshop

Modelele pe care le creezi sunt deosebite, chiar unice. Ce anume te inspiră?

Multumesc! Colecțiile pe care le realizez sunt inspirate de elemente geometrice, simplitate, fenomene de topire, scurgere, picături și așa mai departe. Însă mai mult decât atât, în ceea ce am creat până acum cel mai mult m-au inspirat oamenii, clienții mei. Încerc să-i înțeleg cât mai bine posibil. Să fiu prietenul și mâna lor de ajutor când e vorba de a face un cadou sau când vor să marcheze un eveniment din viața lor sub formă de bijuterie. 

Având în vedere contextul actual și promovarea intensă pe care o faci pe internet, trebuie să întreb, cât din această muncă aduce rezultate?

Da, într-adevăr, munca mea a fost publicată pe internet încă de la început, evident, fără rezultate. Însă, pe măsură ce am început să mă dezvolt pe partea antreprenorială am făcut același lucru și în mediul virtual. Am început să postez din ce în ce mai des, să-mi fac un feeed, să descopăr cum să realizez fotografiile în așa fel încât să nu deranjeze vizual pe nimeni, dar totodata sa fie arătoase. Apoi am învățat exact ce înseamnă Instagram și Facebook, am realizat ce greșeli făceam (cum ar fi postarea mai multor fotografii simultan, inactivitate, postari fără sens și muuuulte altele) și am început să cresc, frumos, țin eu să cred și aud de la persoanele din jurul meu.

Am crescut organic, fără nici măcar 1 leu plătit pe ADS sau campanii și mă mândresc de fiecare dată cu acest lucru. În acest număr de oamnei care-mi sunt foarte dragi, cu toate că nu ii cunosc pe toți, se reflectă munca mea în mediul online, pe lângă  munca din atelier.

Având in vedere situația actuală în care ne aflăm, cel mai rău îmi pare de târgurile la care participam. Era foarte obositor însă extrem de frumos când te întâlneai cu clienții din toate părțile țării. În rest, mă mențin din comenzile online și din feedback-ul clienților .

bogdansworkshop, profilul tău de instagram, este unul dintre cele mai misto, din punct de vedere vizual, din cate urmaresc eu. Ce te-a inspirat atunci când ai inceput să îl dezvolți?

bogdansworkshop este numele brand-ului meu care în curând va fi un nume întregistrat și oficial. Pe Instagram e cu totul altă comunitatate față de Facebook sau alte rețele probabil deoarece e făcută în așa fel încât oricine poate avea un acces ușor.

Fotografiile sunt realizate de mine, cu telefonul. Am folosit  “suporturi”, pe care le-am conceput pentru târgurile la care particip, pe care  le-am realizat din hârtie, fiecare cu un print unic, tematic. Pentru a surprinde unele detalii, mai mărunte sau colecții noi, mă folosesc de lumina soarelui, care îmi oferă în atelier niște umbre minunate, pe o masă albă.

Ce alte înclinații artistice ai?

Lăsând modestia la o parte, mă pot adapta repede la orice domeniu de activitate, atâta timp cât îmi place. Totuși, dacă ar fi să identific un alt domeniu care îmi place, trebuie să menționez domeniul vestimentar. Am și activat în acest domeniu, creând o colecție denumită ”Romanian patterns” și sper ca, în viitor, să dezvolt această latură a businessului meu.

Care este piesa pe care ți-o amintești cu cel mai mare drag?

Mi-e foarte greu să-ți dau un singur răspuns deoarece o parte din sufletul meu stă printre materiile prime cu care realizez bijuteriile. Însă mi-au rămas întipărite în minte 2 piese: un bănuț pe care l-am gravat reliefiat cu mesajul “Primul meu strigăt te-a făcut fericită. Pentru restul să mă ierți, mamă.” și o fotogravura cu chipul unui iepuraș care, din pacate, a murit, însă pentru clienta mea va rămâne mereu aproape, pe mână.

Cum este viața de mic antreprenor în România?

Viața de mic antreprenor este una grea, dar frumoasă. Fiind antreprenor, trebuie să stăpânești câte puțin din fiecare domeniu și, cel mai important, să-ți stăpânești domeniul de activate. Trebuie să știi tot ce te privește, să cunosti toate normele la care trebuie să te supui, obligațiile pe care le ai, dar și drepturile tale. Trebuie să faci diferența între banii tăi și banii firmei, să știi ce taxe plătești și cui, ce cheltuieli poți să faci pentru a fi deductibile șamd.

Pe lângă partea fiscală, este important să nu uiți că îți desfășori activitea cu oameni, cu clienți, datorită cărora crești. Consider că cel mai importat este să devii prieten cu clientul tău și să-l înțelegi, să te pui în locul lui, să-i explici și să-l tratezi la fel de frumos cum vrei să fii și tu tratat sau să primești o explicație.
În ceea ce privește frumusețea vieții de antreprenor, aceasta apare atunci când în munca ta se observă rezultatele și nivelul la care ai ajuns. Acest lucru te motivează și îți dă noi imbolduri creative.

bogdansworkshop

Ai luat în considerare (sau iei) să pleci din țară?

Momentan, nu. Nu sunt un patriot, însă mă multumesc cu țara în care trăiesc, cu bune, cu rele. Noi ne creăm o lume a noastră, noi alegem oamenii pe care să-i avem aproape și tot noi tragem concluzii despre unele lucruri, chiar dacă, în fapt, ele nu sunt așa.

Ai avut și cumpărători din străinătate pentru creațiile tale?

Da. Pe lângă țările în care se găsesc un număr destul de mare de români (Italia, Spania, Franța, Argentina, Belgia, Canada, USA, Austria) creațiile mele au ajuns și în Dubai, Filipine și Islanda, ceea ce mă bucură nespus de mult.

Ce sfat ai da unui tânăr care vrea să își dezvolte propriul business în domeniul bijuteriilor handmade?

Sfaturile mele vin din experiența personală.
Un prim sfat și cel mai împortant ar fi să stăpânească foarte bine acest domeniu deorece este foarte vast și implică foarte multă muncă psihică și fizică, atenție, răbdare și, cu toate ca pare ușor, nu este.

Un al doilea sfat este să pună pe primul loc calitatea, iar pe urma cantitatea și profitul. Dacă un client este mulțumit, el se va întoarce, însă nu singur, ci însoțit de alți posibili clienți.

Pe de altă parte, este foarte important să ai încredere în propriile puteri. Să înveți din greșeli. Să nu-ți fie jenă să fii cu adevărat tu. Să nu asculți toate “sfaturile” neavizate (care mai mult te încurcă și te pun pe gânduri). Să te gândești de cel puțin 10 ori înainte de a lua o decizie. Să te pui in locul clientului și multe altele care se dobândesc în timp.

bogdansworkshop

Cum te relaxezi?

Eu definesc relaxarea în două moduri: psihică și fizică. Relaxarea psihică apare atunci când clienții, unii sceptici la început, rămân plăcut surprinși de ceea ce am reușit să le realizez și se întorc de fiecare dată cu alte dorințe. Fizic mă relaxez călătorind în afara țării deoarece, din fericire, am reușit să vizitez aproape toată România.

Dacă acum este momentul în care ești super curios și vrei să vezi TOT ceea ce crează Bogdan, eu zic să îi dai repede un follow pe insta (bogdansworkshop) sau pe Facebook dacă preferi această rețea socială (Atelierul lui Bogdan). Sigur te vei îndrăgosti și tu de creațiile lui la fel de repede ca mine.

Dacă vrei să mai descoperi și alți oameni interesanți, cum ar fi Ina Mazilu sau Ianca, aruncă o privire peste secțiunea INTERVIURI de pe blog.

Untold 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.