De vorbă cu Ina Mazilu

ina mazilu

Prima oară când am întâlnit-o pe Ina Mazilu a fost la ea acasă, atunci când i-am luat acest interviu. Având în vedere sfera ei de activitate, dar și a mea, plus prietenii comuni, presupun că întâlnirea noastră era inevitabilă. Fiecare avem spiridușii noștri și, după câte am descoperit în momentul întâlnirii, destul de multe în comun. Așa că, în luna cadourilor și a lui vlogmas, a venit momentul să vă spun povestea unuia dintre ajutoarele lui Moș Crăciun. Doamnelor, domnișoarelor, domnilor, faceți cunoștință cu Ina Mazilu.

Cum ai ajuns să faci handmade?

Ei bine, povestea este mai lungă decât ai crede. Ca și pregătire sunt programator. Am terminat facultatea de matematică, am fost trainer pe IT vreo 3-4 ani, apoi am rămas însărcinată cu fetița. Am avut o sarcină destul de grea și nu prea făceam față la cele 8 ore de stat în picioare. A trebuit să aleg între job și fetița mea și am ales să rămân acasă, deși eram foarte pasionată de ceea ce făceam. Cel mai mult apreciam interacțiunea cu oamenii. Pentru că nu am mai avut asta, fiind nevoită să stau 2 ani acasă cu fetița, am început să fac handmade.

Ina Mazilu

Care a fost primul tău produs de handmade?

Am început cu quilling (n.b. quillingul este o formă de artă ce utilizează benzi de hârtie destul de subțiri pentru a crea diverse modele). Am făcut o grămadă de fluturași, cred că peste 100, pe care am ajuns să îi folosesc pentru a ajuta Salvați Copiii. Aveam o prietenă acolo care m-a îndemnat să le pun pe pagina mea de Facebook și să le folosească ei. Nu am vrut să le pun pe contul meu personal pentru că mi se părea că nu se potrivesc cu jobul meu serios, așa că am creat pagina Vesel Fluturaș și nu am mai schimbat numele.

Ina Mazilu
ina mazilu

Ce ai făcut cu tot ceea ce ai creat în acea perioadă? În afară de fluturașii pentru Salvați Copiii?

Am donat totul. La târguri, în scopuri caritabile, oricui avea nevoie. Apoi mi-am dat seama că am nevoie totuși să interacționez cu oamenii și am decis să fac ateliere pentru mămici. Am privit totul foarte rațional: eu sunt formator pentru adulți. Sigur mai sunt mămici ca și mine care se plictisesc acasă. Deci treaba ar trebui să meargă strună.

Ina Mazilu

Și a mers?

(râde) Nu chiar. Majoritatea oamenilor care veneau erau persoane foarte active care aveau nevoie să se relaxeze. Am tot încercat să îmi dau seama cum să atrag mămicile pentru care gândisem inițial atelierele, dar nu am reușit. Totuși, atelierele au fost o reușită și le-am ținut aproape 4 ani, chiar dacă am revenit în câmpul muncii și am rămas iarăși însărcinată.

Ina Mazilu
ina mazilu

Totuși, cum ai ajuns să faci handmade fulltime, așa cum faci acum?

Tranziția am făcut-o după ce s-a născut și băiețelul meu pentru că voiam să stau mai mult acasă cu copiii și, între timp, am realizat că aceasta este, de fapt pasiunea mea. Am avut emoții. Nu știam dacă voi reuși să câștig ceva din handmade. A trebuit să facem anumite ajustări în viața de familie, dar ne-am adaptat.

Ina Mazilu

Este greu să pornești o afacere cu handmade în România?

În mod cert, da! Sunt foarte conștientă că dacă nu aș fi avut un job de programator inițial, din care să îmi permit să achiziționez tot felul de lucruri necesare pentru atelier, mi-ar fi fost aproape imposibil. Însă am avut și puțin noroc, am avut parte și de susținere din partea soțului meu și am avut și răbdare. Adică a fost nevoie de o perioadă de timp până am reușit să mă axez aproape 100% pe acest domeniu și să mă specializez.

Ina Mazilu
ina mazilu

Bun. Ai studiat pe partea reală. Ai activat într-un domeniu foarte, foarte non-creative. Iar acum faci cu foarte mult succes handmade. Dar trebuie să fie ceva mai mult decât plictiseală în spatele pasiunii tale. Pentru că te descurci prea bine ca să vină totul doar din dorința de a face ceva și cam atât.

(râde) Ai dreptate. Cred că întotdeauna am avut o înclinație spre partea aceasta creativă. Mama mea croșetează și tricotează foarte mult. Și acum face chestii pentru copiii mei și îmbină frumos culorile, ceea ce mi-a transmis și mie. Iar acest lucru mi se pare că mă ajută să mă diferențiez de alte persoane care fac handmade și este, cumva, amprenta pe care o pun pe toate produsele realizate în atelierul Vesel Fluturaș.

Ina Mazilu

Activezi în domeniul acesta de foarte mult timp, mai bine de 8 ani. Ai observat că oamenii sunt din ce în ce mai interesați să achiziționeze genul acesta de produse?

Da. Oamenii sunt tot mai interesați de genul acesta de produse, însă încă se mai uită și la preț.

Ina Mazilu
ina mazilu

Când ai început să faci handmade te-ai asociat cu fundații și acte de caritate. Știu că și anul acesta plănuiești ceva special. Ne poți vorbi puțin despre Târgul de Crăciun din 15 decembrie?

Evenimentul este organizat în mare parte datorită fetelor de la Academia Mămicilor. Până acum nu m-am implicat foarte tare, doar le-am ajutat pe fete, însă anul acesta, la rugămintea lui Carmen Stanciu, cea care a inițiat Academia Mămicilor, am venit cu ideea unui altfel de târg de Crăciun. Nu vor fi prea multe standuri cu lucruri de vânzare, însă vom avea multe ateliere și o cutie în care vom strânge donații pentru medicamentele copiilor de la secția de oncologie.

Ina Mazilu

Ce vor descoperi în cadrul standurilor oamenii care vin să vă viziteze?

În ceea ce privește expozanții, vom avea produse foarte drăguțe. Lumânări lucrate manual, gnomi din material textil, produse și aranjamente din lavandă, decorațiuni pentru Crăciun, sunt doar câteva dintre ele. Sunt produse pe care eu personal le ador și le-aș cumpăra. Unii dintre expozanți chiar sunt persoane de la care cumpăr diverse lucrușoare. Și sunt sigură că toată lumea va fi super încântată de ceea ce vom avea la târg :D.

Ina Mazilu
ina mazilu

Ai spus că veți avea și ateliere pentru copii. Ce fel de ateliere aveți în plan?

Daaa. Am gândit niște super ateliere. Avem un atelier de pictat pe lumânări, dar și unul de pictat pe figurine de ipsos. Un atelier de realizat felicitări și unul în care vom folosi produse reciclate. Și altele, toate dedicate copiilor. Ideea este că vrem ca oamenii să vină, să se bucure de o masă delicioasă la Vineri 15 și de timp liber. Noi avem grijă de copii, îi învățăm să facă ceva drăguț. Practic târgul nostru va fi pentru toată familia.

Ina Mazilu

Ce alte activități mai pregătiți pentru târg? Ceva îmi spune că aveți o grămadă de surprize și idei pentru cei ce vă vor vizita?

(râde) Da. Mai avem și poze la minut, un cookie corner și aș vrea să avem copii care colindă. Poate chiar copiii care ne vizitează. Dar nu spun mai multe :D. De fapt aș vrea să mai menționez că sunt deschisă și la alte sugestii, deci dacă aveți o idee faină de implementat, contactați-mă neapărat pentru că sigur putem face ceva frumos împreună. Și vă așteptăm pe toți!

Ina Mazilu

Poveștile cu Ina s-au întins mai mult, însă aici spațiul este totuși limitat. Mă bucur mult că am cunoscut-o pe Ina și abia aștept Târgul de Crăciun din 15 decembrie. Iar dacă și voi vreți să vă bucurați de o duminică liniștită și să faceți o faptă bună, ne vedem acolo.

https://www.clotstudio.com/collections/fine-art-canvas

P.S. Nu uitați să dați și un Interested măcar evenimentului (aici) ca să dăm sfoară în țară.

P.S.2: Nu uitați nici de vlogmas, la ora 20:00 fix, deseară!

Click!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.