”Ce mai înseamnă spațiul public acum?”

spațiul public

Cu această întrebare începea emailul primit de la BETA team în care eram invitată să particip la un concurs inedit și care m-a pus suficient de mult pe gânduri pentru a începe să scriu acest articol. Pentru că întrebarea este perfect legitimă. Ce mai înseamnă spațiul public acum?

În momentele acestea, când izolarea este la ea acasă. Când nu știu voi, dar eu parcă mă tem să mă intersectez cu alți oameni pe stradă. Când până și unele parcuri sunt închise. Când ieșim din casă cu program și în mare grabă. Ce mai înseamnă spațiul public? Ne mai bucurăm noi de oraș din plin? Sau poate acum ne bucurăm de el mai mult ca niciodată?

Viața până în martie 2020

Până să înceapă toată nebunia aveam o viață absolut obișnuită. Bine, nu chiar atât de obișnuită pentru că viața de blogger are ineditul ei. Dar atât de obișnuită cât poate să o aibă o tânără de 32 de ani, activă, care se plimbă nestingherită prin propriul oraș. Nu pot spune că mă bucuram de Timișoara mai mult sau mai puțin decât alți oameni. Aveam locurile mele pe care le admiram ori de câte ori treceam pe lângă ele și cam atât.

Practic, până în martie 2020 spațiul public pentru mine era toaaaată Timișoara, România, Europa, chiar lumea. Apoi, după cum spunea un meme pentru Casa de Papel (articol pe care l-am actualizat, apropo :D), cineva a mâncat un liliac în China și lumea mea s-a restrâns în doi timpi și 3 mișcări.

spațiul public
Ilustrație de Sorina Vazelina

 Acum

Bine, nu s-a restrâns doar lumea mea. S-a restrâns lumea tuturor. Unii chiar au trebuit să se mute complet înapoi în România, deci lumea lor s-a schimbat cu totul. Iar spațiul public, vast și ofertant până atunci, strălucitor și plin de entertainment și ispite, a devenit micuț, firav și abia disponibil. Adică mica grădină din fața blocului, drumul până la mașină și înapoi, curtea casei noastre sau câmpul pe care o plimbam pe Lola, parcarea de la supermarketuri unde chiar nu puteam înceta să mergem și, din când în când, orice alt loc ce mai apărea în raza noastră de imediată necesitate.

Problema, însă, cea mai mare nu este doar că spațiul fizic s-a micșorat considerabil, ci că eu, cel puțin, poate și tu, am devenit ușor paranoici. Acum ne este foarte greu să ne bucurăm de ceea ce ne înconjoară pentru că trebuie să fim atenți să nu ne întâlnim cu nimeni. Să nu fie alți oameni în jurul nostru (pe o rază de 100 de metri dacă se poate). Și în nici un caz să nu ne întâlnim cu poliția. Chiar dacă avem motive întemeiate să ne deplasăm. Și pentru că trebuie să fim atenți la toate aceste lucruri, nu mai observăm frumusețea care ne înconjoară.

Privește orașul

Ei bine, în aceste condiții ar fi foarte ușor să lăsăm lucrurile să se piardă în neant și să așteptăm letargici să treacă această perioadă. De parcă 15 mai ar fi momentul celei de-a doua veniri a lui Iisus Hristos și toate problemele noastre vor fi soluționate.

Din fericire, nu toată lumea face acest lucru și, chiar dacă trăim în izolare, iar în cadrul proiectului ”Privește orașul” a fost lansat un concurs care nu doar că ne invită să vedem frumusețea din jurul nostru, ci să o și împărtășim cu cei din jur.

spațiul public
Ilustrație de Sorina Vazelina

Cum participi la concurs?

Tot ce ai de făcut pentru a participa la concurs este să răspunzi vizual la întrebarea ”Ce mai înseamnă spațiul public acum?” Adică să faci o fotografie. Atât de simplu. Poate fi o simplă fotografie de pe geam. Sau o imagine cu scara blocului. Poate fi un instantaneu pe care l-ai surprins în parcarea supermarketului sau în timp ce stăteai la semafor. Poate fi o simplă bancă sau trotuarul până la magazinul alimentar din colț.

Nu există răspuns corect sau greșit la această întrebare. Nu există imagine corectă sau greșită.

Deci scoate telefonul, pornește camera și suprinde spațiul public în care te afli. Apoi înscrie fotografia pe pagina de concurs și invită-ți prietenii să o voteze. La fiecare 7 zile cele mai votate fotografii vor fi premiate de către producători locali.

Concursul se desfășoară în perioada 1-29 mai și eu deja m-am înscris. Îmi poți vota fotografia aici.

Și apoi?

Apoi, te bucuri de celelalte imagini și de Timișoara (sau nu numai) așa cum e ea exact acum. Împreună putem redefini spațiul public. Împreună putem face orice. Și clar putem crea de acasă lucruri extraordinare (eu așa am învățat în această perioadă). Trebuie doar să vrem.

Deci, pe cine votezi?

Untold 2018

2 thoughts on “”Ce mai înseamnă spațiul public acum?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.