Colonada din Buziaș: reminescențe imperiale

Arhitectura României este la fel de bogată precum istoria sa. Indiferent că mergi într-un oraș mare sau într-un sătuc ce pare uitat de lume, descoperi reminescențe ale unor vremuri în care imperiile străluceau și tot ceea ce se construia avea și rolul de a încânta ochiul, nu doar de a fi funcțional. La fel au stat lucrurile și la Buziaș, odată stațiune balneară îndrăgită de capetele încoronate ale Europei. Doar că timpul trece peste toate, iar arhitectura are nevoie de atenție și iubire pentru a dăinui. În caz contrar, devine o ruină ce provoacă milă, așa cum a fost, ani la rând Colonada din Buziaș.

Ce este Colonada?

Colonada din Buziaș este o construcție din lemn lungă de 500 de metri, realizată în stil bizantin. Această înconjoară parcul central din Buziaș și a fost construită în 1875 la ordinul împăratului Franz Josef pentru soția acestuia, împărăteasa Sisi. Legenda spune că Sisi iubea să se plimbe prin parcul de la Buziaș ori de câte ori vizita stațiune și, din dragoste pentru aceasta, împăratul a dorit să îi construiască un cadru de basm. Rezultatul este o adevărată bijuterie arhitecturală, atent lucrată în lemn, plină de creneluri, bolte și cupole, cu foișoare atașate și spații de relaxare.

Pe lângă rolul decorativ, Colonada din Buziaș are și rol de protecție pentru vizitatori. Datorită ei, doritorii se pot relaxa în parcul din Buziaș indiferent de vremea de afară și pot beneficia din plin de aerul cu efecte curative din această stațiune balneară. Pentru că azi nu se mai cunosc aceste lucruri, însă aerosolii de Buziaș, puternic ionizați negativ, sunt deosebit de folositori pentru tratarea asteniilor și a nevrozelor.

colonada din buziaș

 

Plimbarea de duminică

Mult timp, Colonada din Buziaș a fost lăsată în paragină (nici o surpriză aici, nu?). Din fericire, într-un final primăria s-a mobilizat, a accesat fonduri europene și a început renovarea întregului parc din Buziaș, iar colonada a fost prima pe listă. După un proces destul de anevoios, din câte mi-am putut da seama, colonada a revenit la vechea glorie, lucru pe care l-am descoperit pe internet și care, evident, m-a făcut super curioasă. Doar că a fost nevoie să treacă ceva timp din momentul în care am dat, absolut random, peste poze cu colonada pe internet și până am ajuns să o vizitez propriu-zis.

A fost nevoie de un weekend însorit de toamnă și de compania potrivită pentru a ne deplasa până la Buziaș, oricât de aproape ar fi de Timișoara. În ciuda faptului că Alina trebuia să ajungă și la muncă, nu ne-am grăbit deloc. Până la Buziaș faci doar jumătate de oră din Timișoara, iar noi aveam timp berechet.

Tot drumul am povestit și am râs, iar în momentul în care am ajuns în Buziaș am descoperit foarte ușor cum să ajungem în zona Colonadei. Google maps ajută, dar dacă nu vreți să apelați la aplicații de navigație puteți oricând să urmați indicatorul spre restaurantul La Aeroport din oraș deoarece acesta este situat foarte aproape de parc și de una dintre intrările în incinta Colonadei. Apoi găsești pe undeva un loc de parcare. Nu sunt extrem de multe, dar sper că, în timp, autoritățile vor rezolva problema deoarece, odată cu renovarea parcului sigur vor sosi și mai mulți turiști.

colonada din buziaș

Impresii

Să spun că această locație este superbă mi se pare extrem de puțin. Colonada din Buziaș pare scoasă din poveștile cu prințese și chiar mi-o puteam închipui pe Sisi plimbându-se pe acolo cu rochiile ei imense… sau poate chiar cu o caleașcă micuță trasă de un cal frumos. Probabil acesta este unul dintre motivele pentru care colonada este atât de spațioasă. M-aș fi văzut și pe mine într-o caleașcă sau cu o rochie imensă, dar nu a fost cazul. Gravidă fiind în 34 de săptămâni abia mă car, în stilul rață, pe mine și pe Baby Boom :))). O rochie ca a lui Sisi nu m-ar fi ajutat. Cu toate acestea, am fost complet fascinată. Aș fi stat aici cu orele, să citesc și să mă bucur de zgomotul vântului printre frunze. Și abia aștept să fie complet renovat tot parcul pentru că sigur va fi de o frumusețe aparte.

În timp ce îmi lăsam pașii să străbată Colonada din Buziaș și admiram clădirile ce o mărginesc, unele dintre ele foarte frumoase, dar încă aflate în paragină, nu am putut să nu mă întreb de ce noi, oamenii, nu prețuim mai mult ceea ce avem deja? De ce ne place atât de mult tot ce este nou și shiny, dar refuzăm să întreținem sau să readucem la viață frumuseți ce ne-au rămas moștenire din moși-strămoși? Să fim chiar atât de spălați pe creier de marketing sau să fie o trăsătură specific românească? Nu reușesc să îmi dau seama și mi-ar plăcea tare mult să găsesc un răspuns la această întrebare. De fapt, mi-ar plăcea tare mult să ajut la schimbarea acestei mentalități. Atunci chiar aș putea spune că am avut parte de o super performanță în viață.

colonada din buziaș

Prânzul la Belvedere

După plimbare (și multe poze :D) a fost absolut necesar să luăm și prânzul la Buziaș. În ciuda faptului că este un orășel destul de mic, acesta are câteva locații extrem de interesante în care poți să mănânci, iar restaurantul Belvedere este una dintre ele. Noi am mai fost aici, cândva prin 2019, și ne-a plăcut la nebunie, deci am decis să revenim.

Am stat pe terasă, frumos. Ne-am bucurat de vremea caldă și de un prânz cam prea generos pentru bietele noastre burtici. Am încercat platoul de brânzeturi și mezeluri (o alegere excelentă), am încercat pizza și, dacă tot am început în forță, am zis să încercăm și ceva desert. În plus, cafeaua a fost la ea acasă, iar eu am zis să mă răsfăț puțin cu un cocktail non-alcoolic pentru că hei, în ziua de azi și condițiile pandemice date, e greu să te mai bucuri în tihnă de o ieșire la restaurant.

Totul a fost la superlativ, deși trebuie să recunosc, clătitele la cuptor comandate de fete au fost mai bune decât profiterolul meu :)))). Asta neînsemnând că m-aș fi ridicat de la masă flămândă, să nu mă înțelegeți greșit :))))).

restaurant belvedere buziaș

Mai vreau

Da, mai vreau să vizitez Colonada din Buziaș și mai vreau să vizitez orașul pur și simplu. Mi se pare atât de frumos și de pitoresc și probabil pentru următoarea vizită trebuie să aștept să se nască baby Boom, dar nu e stres. Aștept cuminte. Numai bine le dau timp autorităților să mai amenajeze parcul. Nu vreau să fiu chiar offroad cu căruciorul pe acolo.

Nu știu dacă voi ați vizitat sau nu Colonada din Buziaș, dar vi-o recomand din suflet ca și ieșire scurtă, de weekend. Nu veți regreta faptul că ați venit aici.

Untold 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.