Cafea de specialitate în Timișoara (II): AM.PM și Molecular Cafe

cafea de specialitate în Timișoara

A trecut ceva timp de la primul meu articol cu locuri în care poți bea o cafea de specialitate în Timișoara. Patru luni ca să fiu mai precisă, iar eu am fost destul de ocupată cu cercetarea. Atât de ocupată încât, mai nou, nu îmi mai prea place cafeaua de la noi de acasă, ceea ce e problematic :))). Trecând peste acest mic inconvenient și revenind la subiect, azi vreau să vă povestesc despre două locuri foarte faine în care am băut cafea foarte bună. Sunt locuri mai puțin cunoscute pentru că nu sunt nici în centru, nici în Unirii, dar pe care sper să vă ajut să le descoperiți cât mai curând: AMPM Fabric și Molecular Cafe.

AMPM Fabric

Situată chiar în Piața Traian, AMPM Fabric este o cafenea micuță și extrem de cochetă ce funcționează și ca sediu pentru Asociația Cetățean de Traian. Ea a fost deschisă din pasiune pentru cafea și pentru această zonă a orașului, însă are o personalitate extrem de puternică pe care nu ai cum să nu o remarci încă de la intrare. Decorul este minimalist. Nu există terasă la stradă, însă pe oameni nu îi deranjează acest lucru. Totul are un aer extrem de boem pe care, culmea, nu îl asociez de nici o culoare cu Timișoara.

Pentru că zona mi-e puțin peste mână, am fost o singură dată aici, într-o dimineață, cu mami. Am găsit cafeneaua foarte ușor. Am comandat câte un latte, tipul meu favorit de cafea, după cum foarte bine știți, apoi ne-am așezat la una dintre mesele din interior (atunci nu erau restricții) și ne-am pus pe povestit.

Cafeaua a fost foarte bună, nu prea tare, nici prea slabă, exact cum îmi place mie, servită în cele mai cute căni duble, transparente. La AMPM nu veți găsi prăjituri sau croissante care să vină în completarea cafelei, în schimb vă recomand să încercați gemurile lor artizanale. Eu am luat unul direct pentru acasă, pere cu ciocolată, ca să fiu mai exactă și mi-a plăcut la nebunie.

Din păcate, nu mai știu ce tip de cafea aveau la AMPM, nici nu am întrebat la momentul respectiv pentru că, după cum probabil vă amintiți, nu prea îmi bat capul cu chestiile de genul acesta. Totuși, the plot thickens, după cum veți vedea în curând :D.

Ultimul lucru pe care vreau să îl menționez legat de AMPM este că au și un fel de corner foarte fain de unde puteți achiziționa produse realizate de artizani din cartierul Fabric, dar și diverse reviste fancy, tricouri și tot felul de chestii. Mi-a plăcut extrem de mult acest lucru și este unul dintre aspectele ce contribuie considerabil la aerul mult mai boem al cafenelei.

cafea de specialitate în timișoara ampm fabric

Molecular Cafe

Dacă AMPM Fabric și-a găsit publicul în rândul hipsterilor timișoreni care s-au săturat de aglomerația din Centru, prima oară când am ajuns la Molecular Cafe m-am întrebat de-a dreptul cum supraviețuiește această cafenea. Ea este situată pe bulevardul Take Ionescu, adică nu foarte departe de centru și destul de aproape de Isho. Problema este că nu vezi o firmă mare la strada principală, ci un semn discret, ascuns undeva în niște tufe care da, dacă ești o fire curioasă (ca mine) te pune pe gânduri, dar șansele să te convingă să vezi despre ce e vorba în condițiile în care trebuie să intri printr-un gang puțin dubioșel sunt destul de micuțe.

Eu am dat peste Molecular Cafe absolut random, pentru că tot vedeam semnul de câte ori mă duceam în zonă pentru manichiură. Am văzut săgeata o dată, de două ori, de 9 ori și evident că am vrut să văd despre ce e vorba. Nu aș fi fost Andra dacă nu mă duceam să văd. Așa că mi-am luat inima în dinți și am urmat the yellow brick road… gen :)))).

Așa am dat peste o cafenea super mică, doar o tejghea, o masă și două scaune în interior și vreo două scaune la exterior, dar cu cel mai fain perete ce explica totul despre diversele moduri în care poți să consumi cafeaua. Explica ce înseamnă latte, ce înseamnă latte macchiato (da, există diferențe, se pare), ce e cappuccino. TOT! Mă uitam la peretele acela și nu îmi venea să cred.

Eu am cerut tradiționalul latte și când băiatul care servea m-a întrebat ce tip de cafea prefer habar nu am avut ce să îi spun. Atunci mi-a explicat că ei au două blenduri: Colombia și nu mai țin minte al doilea :))). Apoi a început să îmi spună despre fiecare în parte, cum Colombia are un gust mai fin, iar celălalt blend este mai puternic. Eu oricum voiam două cafele (cumpăram și pentru Alina) așa că am luat una de un fel și una de altul în ideea că eu o voi bea pe cea care îmi va plăcea mai mult :)))) (unul dintre avantajele sarcinii ;)).

cafea de specialitate în Timișoara molecular cafe

Ceea ce nu știam, dar am aflat de la el, este că cei care servesc apă lângă cafea nu o fac pentru a fi mai fancy, ci pentru a combate efectele deshidratante ale cafelei. Și cum m-a văzut însărcinată, mi-a și dat un pahar mare de apă pe care m-a sfătuit să îl beau în timp ce așteptam să facă el cafelele. A fost extrem de simpatic, nu am ce zice.

Cu această ocazie mi-am dat seama și ce tip de cafea prefer (Colombia), iar acum știu ce să cer atunci când e cazul :))). Deci Molecular Cafe a fost și o experiență educativă pentru mine, până la urmă. Nu am făcut research pentru seria de cafea de specialitate în Timișoara degeba :D.

De la prima vizită evident că am revenit la Molecular Cafe și voi mai merge ori de câte ori voi avea ocazia pentru că au cafea foarte bună și un customer care de zile mari. Deci, dacă sunteți în zonă, vă recomand să faceți o oprire rapidă aici pentru o cafea to go.

Update: martie 2022 – din motive de pandemie, Molecular Cafe și-a închis porțile. Ziua în care am aflat asta de la Linda a fost o zi tristă pentru cel puțin un iubitor de cafea bună. Îmi pare rău pentru oamenii din zonă.

To be continued…

Așa cum spuneam și în primul articol, când vine vorba de cafea de specialitate în Timișoara stăm foarte bine, deci seria aceasta este în plină construcție. Dacă aveți recomandări, le aștept în comentarii. Sunt foarte curioasă unde ați băut o cafea bună la noi în oraș.

Untold 2018

2 thoughts on “Cafea de specialitate în Timișoara (II): AM.PM și Molecular Cafe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.