De vorbă cu Laura Lazin despre Cetățean de Traian

cetățean de traian

Piața Traian este unul dintre locurile din Timișoara pe care le frecventez rar. Nu pentru că nu mi-ar plăcea zona. Mi se pare extrem de frumoasă. Clădirile din această parte a orașului sunt superbe. Cred că aici Timișoara amintește cel mai mult de titlul de ”Mica Vienă” pe care l-a purtat cu mândrie în secolul XX. Cu toate acestea, ajung aici destul de rar din câteva motive foarte simple:

  1. Nu locuiesc în zonă, nici în împrejurimi.
  2. Nu lucrez în zonă, nici în împrejurimi.
  3. Deși zona este bogată în afaceri mici, eu sunt rareori clientul lor.
  4. În zonă nu au loc evenimente culturale care să îmi trezească interesul. Când au fost, am participat la ele, dar sunt atât de rare încât pot fi considerate aproape inexistente :))).

Din fericire, lucrurile par să se schimbe pentru Piața Traian și cartierul Fabric. Totul se datorează unor persoane cu inițiativă care iubesc zona Traian și care văd potențial în ea. Atât de mult potențial încât au decis să deschidă aici o cafenea de specialitate și să pornească o inițiativă de revitalizare a zonei ce s-a concretizat în Asociația Cetățean de Traian.

Și pentru că ador să știu ce se întâmplă în Timișoara și îmi doresc, la rândul meu, să văd zona Traian pusă în lumina reflectoarelor pe harta orașului, am stat puțin de vorbă cu Laura Lazin, antreprenor local și unul dintre membri fondatori ai Asociației Cetățean de Traian. Am încercat să nu mă lungesc (deși mi-a fost greu) și cred că împreună am reușit să conturăm tabloul viitorului pieței Traian, așa cum îl vede Laura astăzi.

laura lazin cetățean de traian

Dar să începem cu începutul:

Cum a luat naștere inițiativa Cetățean de Traian?  

Inițiativa Cetățean de Traian a luat naștere într-o plimbare :). Veneam des în zonă pentru diferitele proiecte pe care le desfășuram și într-o zi, pe când mă așteptau să-mi termin treburile, soțul și băiețelul nostru au plecat la o plimbare prin Piața Traian. Acolo, la un pahar de bere artizanală, admirând clădirile ce înconjoară piața și, în liniștea caracteristică orelor de prânz, a apărut ideea sau dorința de a face ceva pentru locul acesta uitat de timp.  

Ce anume v-a făcut să vă îndrăgostiți de această zonă a orașului? 

Pe mine personal, arhitectura. Lucrând atâția ani în domeniul vizual, mi-e foarte ușor să văd ce a fost sau ce ar putea fi, chiar și într-o fațadă ruinată din care se mai zărește doar o frunză ce amintește de Secession. În Traian există toate aceste comori ascunse, biserici, monumente, clădiri pe care noi le-am adus în atenția timișorenilor prin vânătoarea de comori din 2020. Deși au un potențial turistic uriaș, ele nu erau foarte cunoscute nici măcar localnicilor. De asemenea, m-a atras întotdeauna deschiderea pieței Traian, acest spațiu mare, care de curând a devenit și gol, care ar putea găzdui evenimente și întâlniri de toate tipurile. 

De ce a fost nevoie de Asociația Cetățean de Traian?  

Din punct de vedere social și cultural a fost nevoie de asociație pentru că ne-am dat seama că nu suntem singurii care văd ceva mai mult în Piața Traian decât o zonă de tranzit, de care e bine să te ferești. Pentru că asta era percepția multora și motivul principal pentru care a apărut Cetățean de Traian. Oamenii au fost foarte receptivi la inițiativa noastră, știau și ei problemele cartierului, aveau idei despre cum s-ar putea rezolva unele dintre ele. Și pentru că unde sunt mulți, puterea crește, mai ales când sunt organizați într-o formă juridică, am decis înființarea asociației. Acest aspect era deosebit de important mai ales din punct de vedere legal. Acum vom putea să comunicăm mai ușor cu autoritățile și să accesăm fonduri pentru proiectele pe care vrem să le facem.

snaps de pe instagramul cetățean de traian

Care sunt obiectivele asociației?  

Obiectivul principal al asociației este de a revitaliza IMAGINEA cartierului. Am accentuat cuvântul imagine pentru că lumea se așteaptă să renovăm clădiri și să rezolvăm probleme de infrastructură. Și vreau să clarific faptul că nu vom face asta, nu în mod direct. Aceste aspecte cad în responsabilitatea autorităților și a proprietarilor. Bineînțeles, vom încerca și noi să ne implicăm activ în ele în măsura în care putem. Ceea ce sigur stă în puterea noastră este să schimbăm imaginea cartierului, acea percepție pe care spuneam că o au oamenii, de cartier rău famat prin care doar treci atunci când mergi spre centru sau mall sau alte locuri de petrecere a timpului liber. Vrem să transformăm Piața Traian într-unul din aceste locuri-destinație. Și vrem să facem asta prin organizarea de evenimente culturale, sociale, sportive sau comerciale, prin încurajarea dezvoltării afacerilor independente, de nișă și prin dezvoltarea unei comunități de oameni care să participe activ la această transformare.

Pentru a deveni membru al asociației este absolut necesar sa locuiești sau să lucrezi în Traian? Practic, cine poate deveni membru al asociației?  

Cetățean de Traian este oricine alege să își petreacă timpul în cartierul Fabric, fie că locuiește sau lucrează în zonă, fie că vine doar pentru o cafea sau să își repare bicicleta. Cetățean de Traian este oricine vede măcar o parte din potențialul pe care îl vedem și noi în această zonă și vrea să contribuie activ la atingerea acestuia.

preluate de pe instagramul cetățean de traian

Ce planuri de viitor aveți pentru Piața Traian?  

Dacă vorbim de viitorul foarte apropiat, avem în desfășurare proiectul ”Noi în Traian”, împreună cu Teatrul Basca si arh. Mădălina Mahu, proiect ce se desfășoară pe 3 arii. În primul rând, este vorba despre construirea unui prototip de mobilier urban modular care să se integreze în perimetrul Pieței și să faciliteze desfășurarea viitoarelor evenimente. Apoi, avem piesa de teatru “Casa cu maimuțe” ce se va juca în piață în data de 23 septembrie. Și nu în ultimul rând, plănuim realizarea unui studiu social și prezentarea concluziilor la finalul proiectului sub forma unei dezbateri. Mai multe detalii despre proiect se găsesc pe pagina de Facebook dedicată.

Tot pe lista scurtă de “to do” se aflau și eliberarea pieței de căsuțele de lemn care nu erau utilizate în nici un fel și redeschiderea spațiului pentru evenimente. Pe termen mediu și lung ne dorim să facem acțiuni și evenimente care să demonstreze că Piața Traian poate fi un pol socio-cultural și un centru de interes, mai ales în contextul Timișoara Capitală Culturală 2023, dar și după.

Consideri că Piața Traian poate deveni un pol pentru viața culturală a orașului? De ce ar fi nevoie pentru ca acest lucru să se întâmple?  

Cu siguranță Piața Traian va deveni un pol cultural al Timișoarei, dar pentru asta avem nevoie de oameni cu idei, viziune și mai ales inițiativă. Oameni care cred in regenerarea sustenabilă a cartierelor istorice. Avem nevoie de mai mulți membri în Asociației, de persoane cu experiențe și skilluri diverse. Practic, oricine vrea să se alăture inițiativei Cetățean de Traian este binevenit și poate să ia legătura cu noi pe pagina de Facebook sau pe profilul de Instagram

Recomandă-ne 3 cărți pe care să le citim la o cafea bună în Traian:

Detaliul Secession – Timișoara – care va apărea în curând la editura Intaglio
The Gentrification Reader  – Loretta Lees
Kinfolk Magazine pe care o găsiți la cafeneaua AM PM din Traian

cetățean de traian

Acum că știți, în mare, ce are de oferit Asociația Cetățean de Traian vă sfătuiesc să dați o tură pe la AMPM.Fabric, o super cafenea ce servește ca sediu operațional pentru asociație. Nu doar că puteți savura o cafea de specialitate și niște dulcețuri de leșini, dar puteți afla și mai multe despre asociație direct de la sursă (a.k.a. Laura Lazin :P). În plus, ne vedem joi la piesa de teatru. Nu uitați de ea.

Untold 2018

P.S. Dacă vă place să citiți despre oameni faini care fac lucruri minunate, aruncați o privire peste celelalte interviuri de pe blog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.