Cafea de specialitate în Timișoara (I): Birou și Manufaktura

birou cafea de specialitate timisoara

Dacă sunteți de ceva timp pe aici știți deja că eu și cafeaua avem o relație ciudată. Până la pandemie și până să ne mutăm la casa noastră (aka Maison AF :D) nu consumam nici un fel de cafea. Pentru mine cafeaua era o chestie amară, complet de neconsumat. Nu beam cafea, nu mâncam tiramisu, nu mâncam ciocolată cu cafea, nu nimic. Apoi viața s-a schimbat, pandemia m-a dat peste cap, am avut nevoie de ceva cool și fancy, doar pentru mine și am început să mă delectez cu un latte macchiato din când în când. Și uite așa, un an mai târziu (mas o menos) m-am gândit că ar fi cazul să vă povestesc aici, pe blog, despre locuri foarte cool din Timișoara unde găsești cafea de specialitate super bună.

Trebuie să recunosc, inspirația nu a venit din pământ, din piatră seacă, ci de la București, de la Ralu, mai precis. Ralu e o tipă foarte faină pe care am cunoscut-o datorită Școlii de Beauty Vlogging (experiență despre care acum realizez că nu v-am povestit nimic. Bravo, Andra!!!) și care are o serie faină pe Youtube numită CoffeLifestyle. Și cum mă tot uitam la clipurile ei, mi-a trecut prin minte că hey, avem și noi, în Timișoara, cafea bună. Și restul, după cum se spune, e istorie… sau va fi în curând :)))).

De ce ar trebui să mă credeți pe cuvânt?

Dacă vă întrebați cine m-a făcut pe mine coffee guru, nu vă învinovățesc. Și eu m-am întrebat asta de câteva ori înainte să mă apuc de scris și de mai multe ori după ce m-am apucat. Pentru că nu știu să vă spun cum a fost prăjită cafeaua pentru 5 minute sub soarele fierbinte al Guatemalei și nici ce note de ciocolată, vanilie și flori de cactus are (aici sunt ironică, în caz că nu ați realizat :D). Lucrurile astea nu mi-au trezit niciodată curiozitatea. Nu recunosc cafeaua bună după miros. Și continui să o beau cu zahăr, motiv pentru care toți oamenii drăguți din cafenelele timișorene se uită la mine cu jind și mă îndeamnă, de fiecare dată, să încerc varianta neîndulcită. Moment în care, de fiecare dată, îi dezamăgesc asigurându-i că am încercat și NU MI-A PLĂCUT :D. Maximul pe care l-am reușit a fost să îmi pun doar un pliculeț de zahăr. O adevărată performanță din punctul meu de vedere :D.

Deci ce mă recomandă? MOFTURILE. În esența mea sunt o mofturoasă. Aleg tot. Aleg mâncarea. Aleg ceea ce beau. Și dacă înainte mai consumam chestii ca să nu par nașpa, acum nu mai am pic de rușine :))). Sunt complet nerușinată, ce mai :D. În plus, deja am băut atât de multe chestii cafeinizate, din sfera Latte/Cappuccino încât până și eu am început să îmi dau seama ce e bun și ce e nasol rău de tot. Și se mai întâmplă să dai și de cafea nașpa în Timișoara, deci aveți grijă unde și ce consumați :D.

Acum să intrăm în pâine că m-am lungit prea tare!

cafenele de specialitate timișoara

Birou Cafea de Specialitate

Update: martie 2022 – Birou și-a schimbat numele în Brewno și încă nu i-am vizitat. De îndată ce o voi face adaug un update aici sau un articol nou dedicat lor în totalitate.

Birou este o locație peste care am dat absolut întâmplător, dar de care m-am îndrăgostit imediat și iremediabil. Am fost aici de 2 ori deja. Prima oară cafeauna a venit cu mine. A doua oară eu și Daria am savurat-o la ei pe terasă. De fiecare dată, însă, eu am comandat un latte și niciodată nu mi-a părut rău.

Cafeaua este foarte bună. Are un gust fin și o textură foarte lejeră, ca o spumă delicată. Partea surprinzătoare, pentru mine, este că nici fără zahăr nu este neapărat amară. Adică nu amară cum e cafeaua în capul meu. Este pur și simplu o cafea delicioasă pe care aș putea, fără probleme, să o savurez în fiecare zi.

Pe lângă cafea, localul este unul super drăguț, pe străduța lui din Unirii, cu o terasă mică, înconjurată de băncuțe din lemn. În plus, personalul este foarte simpatic, oamenii zâmbesc în continuu, te ajută cu orice fel de informație ai nevoie și au prăjituri pentru doritori :D. Pe alea nu le-am încercat (încă), deci nu-mi pot da cu părerea despre ele :D.

Practic, Birou Cafea de Specialitate este un local fain de unde poți să îți iei cafeaua în timp ce te grăbești spre treburile tale sau spre casă, dar unde poți savura și o cafea pe cinste în timp ce admiri agitația orașului. E minunat!

detalii de la birou

Manufaktura: The Coffee Shop Restaurant

Manufaktura este 2 în 1, cafenea și restaurant, o locație faină unde am fost de mai multe ori de-a lungul timpului și de la care am primit un cadou drăguț anul trecut ce includea și 2 pungi de cafea de specialitate. Din păcate, noi nu avem un aparat de cafea care să ne permită să ne delectăm cu cafea proaspăt măcinată, însă Dana are și ea mi-a făcut de câteva ori latte foarte bun cu cafea de la Manufaktura.

Revenind însă la subiectul nostru, Manufaktura a ajuns pe această listă scurtă de 2 cafenele :))) deoarece aici am încercat 2 tipuri de preparate pe bază de cafea ce mi-au plăcut maxim. În primul rând, un latte delicios pe care l-am savurat în timp ce așteptam să ajungă Came.  În al doilea rând, un Oreo frappe, proaspăt adăugat în meniu, de care m-am bucurat în timpul unui brunch cu Flavius.

Cafeaua de la Manufaktura are o aromă aparte, subtilă, care nu te copleșește sub nici o formă. Este o cafea foarte echilibrată pe care nu a trebuit să o beau cu 3 tone de zahăr, după cum mi-e bunul obicei. De fapt, frappe-ul nu a avut nevoie de zahăr deloc, însă nu a fost nici excesiv de dulce.

Partea excelentă la Manufaktura este că puteți savura cafeaua to go, dar și în timpul unei mese delicioase pentru că mâncarea este absolut fantastică aici.

frappe la manufaktura

To be continued…

Cam asta ar fi prima incursiune în lumea cafelei de specialitate din Timișoara. Mai am câteva locații pe care vreau să vi le recomand, însă nu am poze cute de împărtășit, deci las lista deschisă și promisiunea de a veni cu noi sugestii în curând. Până atunci, însă, vă invit să îmi lăsați propriile voastre sugestii în comentarii. Sunt curioasă unde ați băut voi cafea bună, bună în Timișoara, dar nu numai.

Untold 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.