Abația Cisterciană Cârța: o comoară puțin cunoscută

abația cisterciană cârța

Sibiul este o zonă a țării absolut fascinantă, care îmi place la nebunie. Orașul în sine este magic, iar regiunea în care se află este plină de adevărate comori. Una dintre ele, mai puțin cunoscută, este Abația Cisterciană Cârța. Un loc liniștit, de poveste, care abia în ultimul timp a început să intre în atenția turiștilor români și străini.

Un mic scurt istoric

Conform popularului wikipedia, care știe tot și vede tot, mănăstirea de la Cârța a fost înființată cândva în Evul Mediu, pe la 1200, de către ordinul monahal cistercian. La început a fost construită din lemn, apoi din piatră și a funcționat până în 1474 când Matei Corvin, rege al Ungariei pe atunci, a decis să o desființeze și să transfere bunurile mănăstirii unei biserici din Sibiu. Wikipedia nu mi-a zis cum a ajuns în starea de ruină în care se află în prezent (și care îi conferă un farme propriu indiscutabil), însă ceea ce este sigur este că micuța capelă ce a rezistat mai bine de 800 de ani este utilizată astăzi de către comunitatea evanghelică locală.

Și acum să ne întoarcem la oile noastre…

Cum am descoperit eu Abația Cisterciană Cârța?

Se întâmpla prin 2020 să descopăr această imagine pe profilul de instagram al Andreei Balaban, pe care îl urmăresc cu sfințenie:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andreea Balaban (@andreea.balaban)

Din momentul acela am știut că trebuie să văd și eu abația. Era imposibil să fiu la fel de cool ca și Andreea Balaban, dar știam că voi fi pregătită. Trebuia doar să se ivească ocazia potrivită.

Scurta noastră oprire la Cârța

A fost nevoie de aproape un an întreg pentru a ajunge și noi la Cârța însă, cu ocazia teambuildingului Rotaract am reușit să facem și acest lucru. Cârța este destul de aproape de Sibiu, la aproximativ 40-50 de minute distanță (în funcție de trafic). Se poate ajunge aici foarte ușor pe drumul național, urmând indicațiile prețioase oferite de Waze.

Abația este chiar în centrul satului Cârța, destul de aproape de drumul principal pentru a nu fi nevoit să mergi secole, dar destul de departe pentru a fi o oază de liniște. Lucru care m-a surprins total, în cel mai plăcut mod cu putință. După toată nebunia de care avusesem parte la Castelul de Lut, nu mi-a venit să cred cât de frumos era la Cârța și cât de puțini oameni. Era absolut MI-NU-NAT.

Abația este o locație foarte frumoasă, amenajată pentru a primi turiști. Zidurile vechi par să spună povești din alte timpuri. Coloanele te fac să te simți ca o prințesă (mai ales dacă ești îmbrăcată pe măsură, cum am fost eu :D). Cât despre interiorul micii capele, acesta este simplu, dar plin de pace. Nu știu dacă vibe-ul era de vină, dacă am văzut eu prea multe filme sau am citit prea multe cărți, dar sincer vă spun că ceva din tot ceea ce am văzut la Cârța m-a făcut să mă simt ca în insulele engleze, deși eu am vizitat doar Irlanda la viața mea.

detalii din abația cisterciană cârța

De ce ar trebui să vizitați Abația?

În primul rând pentru că este superbă, după cum v-am spus deja și ați putut vedea în imagini. În al doilea rând pentru că este foarte ieftin. Cred că a fost doar 5 lei biletul (dacă țin bine minte) și el includea și intrarea în micul muzeu din cadrul incintei unde puteai vedea veșminte populare și piese de mobilier specifice zonei. În al treilea rând, pentru că încă nu este atât de populară încât să fie obositoare.

Este un adevăr trist al destinațiilor turistice, dar cu cât devin mai populare, cu atât devin mai aglomerate și își pierd cumva din farmec. Acest lucru nu se întâmplă doar în România, este general valabil. S-au făcut și studii pe tema asta, lucru pe care îl știu pentru că l-a studiat Alina la master. Deci dacă descoperiți o locație fascinantă în România pe care nu ați văzut-o promovată chiar peste tot, mergeți să o vedeți până nu e prea târziu.

Bineînțeles că Abația Cisterciană Cârța merită vizitată și pentru liniștea pe care o regăsești între zidurile ei de piatră. Pentru acele 5 minute pe care le iei numai pentru tine, să asculți păsările, să simți vântul, să uiți de lumea modernă și de social media. Și toți avem nevoie de așa ceva din când în când. Nu am cum să fiu eu singura.

detalii de interior si exterior

Revenim?

Sincer, sper că da. Mi-a plăcut foarte mult acest obiectiv și cred că este genul de loc pe care îl voi revedea cu plăcere ori de câte ori mă voi afla în zonă (cel puțin până nu va deveni super aglomerat pentru că la Valea Zânelor, de exemplu, nu prea mai am tragere de inimă să merg după ce am văzut ce e acolo). Acestea fiind spuse, dacă nu aveți planuri de weekend, dar luați în considerare o excursie de o zi în zona Sibiului, dați o fugă până la Abația Cisterciană Cârța. Nu veți regreta.

Untold 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.