A Facebook lovestory (8): Maison AF a.k.a. casa noastră

maison af

Maison AF este oficial casa noastră :))). De unde vine Maison AF? Nu de la ce s-ar putea să te gândești, ci de la Andra și Flavius, evident :))). Și pentru că e boring să tot zic ”casa noastră”, iar maison sună oh so french and cool :))). Plus că #maisonaf nu are așa multe postări pe insta, deci pot să pun stăpânire pe el :))).

Cum am descoperit casa?

Ei bine, nu a fost deloc simplu să ajungem să avem casa noastră. Căutarea a fost îngrozitoare, chiar mai lungă decât am scris eu aici. Cred că am văzut vreo… 25 de case în total… poate mai multe? A fost stresant, frustrant și mai mult decât horror :))). Din fericire, după muuuultă bătaie de cap, am ajuns să descoperim ceea ce acum este casa noastră.

Am văzut-o de 2 ori înainte să decidem că o vrem pentru că anunțul era pus în două locuri diferite. Prima oară am văzut-o fiind conduși de un tip de la o agenție imobiliară care era pământ de flori săracul de el. Habar nu avea pe ce lume trăiește și orice îl întrebam părea un adevărat chin pentru el. Doar că noi aveam foarte multe întrebări pentru că atunci când am găsit maison AF era în stadiu de construcție, neavând nici măcar acoperiș.

A doua oară ne-a condus chiar proprietarul și, din fericire, el era mai bine informat, ba chiar ne-a arătat casa vecinilor noștri, construită în oglindă față de a noastră. Acest lucru ne-a ajutat să ne dăm seama despre cum va arăta viitoarea noastră casă și ce anume am vrea să schimbăm. Pentru că am făcut anumite modificări față de planul inițial astfel încât să fie ceaa ce ne dorim noi.

Ce am făcut după ce am găsit casa?

Ei bine, după ce am găsit casa ne-am asigurat că nu o va mai găsi nimeni plătind un avans pe care l-am stabilit de comun acord. Apoi ne-am pus pe așteptat deoarece genul de credit pe care îl voiam noi necesita un anumit stadiu de finalitate al construcției, adică să fie aproape gata :))). Iar acest așteptat a durat vreo… 4-5 luni? Ceva de genul acesta.

A fost situația ideală? În nici un caz. Dacă trebuie să te muți urgent sigur nu poți aștepta 4-5 luni doar pentru a demara procesul de creditare, care mai durează și el undeva la 90 de zile mas o menos. Din fericire, noi nu stăteam în chirie. Mami nu plănuia să ne evacueze. Andrei nici atât, deci ne-am permis luxul de a aștepta.

Ce am schimbat la maison AF?

Acum să revenim puțin la planul inițial al casei și la schimbările pe care le-am făcut. Acestea au fost posibile deoarece am găsit casa într-un stadiu foarte incipient al construcției. Altfel ar fi fost mult mai complicat și mai costisitor să facem schimbările.

Ce am schimbat? Ei bine, în planul inițial casa trebuia să aibă bucătărie cu open space, ceea ce nu am vrut. Filmul vieții mele era să avem bucătăria separat pentru că eu nu sunt cea mai tolerantă când vine vorba despre mirosul de mâncare. Adică îmi place mâncarea și cum miroase ea, dar nu îmi place mirosul în timpul procesului, mai ales mirosul de prăjit. Bine, e puțin spus că nu îmi place. Practic îl detest. Deci îți dai seama că voiam să protejez cât mai mult maison AF de orice fel de miros neplăcut. În plus, de ce dacă Flavius vrea, de exemplu, să se relaxeze în living, la televizor, să fie obligat să asculte cum troncănesc eu prin bucătărie?

Un alt aspect pe care mi-l doream neapărat era, evident, dressing. Pentru că sunt o răsfățată, am foarte multe lucruri. Haine, accesorii, genți, pălării, iar toate acestea stau momentan claie peste grămadă. Ceea ce îmi doream era spațiu, lucrurile frumos aranjate, chestii de genul acesta :D. Adică să văd fiecare obiect și să îmi fie ușor de accesat.

Pentru a putea încorpora dressingul de dimensiunea pe care mi-o doream a fost nevoie să sacrificăm din spațiul dormitorului, dar nu a fost problemă pentru că el era destul de mare.

Cât este de complicat să alegi finisaje și mobilier?

Ei bine, mai greu decât m-aș fi așteptat. Pentru că în timp ce amenajezi în capul tău se bat două idei: să fie ceva ce îmi place și să nu dau faliment din cauza lui. Problema este că, în general, ceea ce îmi place este FOARTE SCUMP. Și sunt sigură că nu este vorba doar despre mine. Este imposibil să nu îți placă lucrurile scumpe deoarece, de cele mai multe ori, ele înseamnă calitate mai bună. Și dacă la anumite chestii este discutabil, când vine vorba despre finisaje și despre mobilier este clar. Dacă vrei calitate mai mare trebuie să plătești mai mult.

Aceasta a fost concluzia mea când a venit vorba de baie, unde voiam tot felul de avioane care au ajuns să fie mult peste bugetul pe care proprietarul ni-l pusese la dispoziție. Situația s-a repetat când a venit vorba despre bucătărie unde încă nu am terminat de amenajat și deja mă doare capul.

maison af

Cum să nu dai faliment?

Am vrut să scriu inițial ”cum să nu o iei razna?” dar asta este ușor imposibil :))))). Pentru că nu ai cum să nu clachezi la un moment dat :))). Deci mai bine îți spun cum să nu dai faliment.

Secretul este să nu te grăbești și să explorezi toate variantele. În perioada asta am vizitat și răs vizitat toate magazinele de bricolaj din Timișoara. Am cerut oferte. Am descoperit firme noi :)))). Și am încercat să luăm fiecare hotărâre calculat și la rece. Am păstrat ideea de bază, aceea de a alege chestii rezistente, de calitate, pentru că nu vrem să ne apucăm în 2 ani să schimbăm mobila. Doar că am încercat să alegem lucruri din categoria de mijloc a prețului. De exemplu, în ceea ce privește mobila de bucătărie și masa, am mers pe MDF, în loc de pal.

Un alt aspect de luat în considerare este să nu te temi să iei lucruri aflate la reducere. Nu este nici o rușine, iar unele dintre ele sunt chiar foarte cool. Candelabrele din living le-am luat la reducere din Leroy Merlin și sunt foarte, foarte mișto. Lămpile pentru terasă le-am luat la reducere din Hornbach cu doar 30 de lei, sunt super rezistente, au sticlă adevărată, nu plastic, pentru abajur și sunt foarte faine. Chiar nu mă așteptam să găsesc așa ceva cu doar 30 de lei. Masa am luat-o la reducere din Momax și este peste așteptările mele din toate punctele de vedere.

Bineînțeles că nu este de neglijat nici scenariul în care faci chiar tu anumite lucruri. De exemplu, noi ne-am făcut patul din paleți. Am văzut modelul la Cristina și la Florin, ne-a plăcut și l-am pus în aplicare. Nu a fost chiar floare la ureche, dar nici fizică nucleară. Și sunt foarte, foarte multe idei de genul DIY pe internet pe care le poți pun în practică super simplu, la un preț accesibil și cu satisfacție maximă.

Deci ne-am mutat?

Înainte ca articolul să se transforme într-o lungă listă de sfaturi, trebuie să îți spun că încă nu ne-am mutat efectiv. Mai sunt chestii de care avem nevoie și încă nu am dormit pentru prima oară în casa noastră, MAISON AF. Sunt nerăbdătoare? Evident! Dar mai am puțină răbdare pentru că vreau ca totul să fie cât mai aproape de perfect atunci când se va întâmpla evenimentul :P. Până atunci, însă, mergem zilnic să vedem cum crește iarba :))), să ne bucurăm de natură, să mai facem curățenie pentru că încă mai este multă curățenie de făcut.

Jur că în 33 (aproape) de ani de viață nu am aspirat cât am aspirat la casă în ultimele 3 luni :)))).

Habar nu am dacă acest articol LUNG a fost și util. Sper că da. Iar dacă mai ai întrebări, le aștept în comentarii și povestim. Iar dacă vrei să citești toată povestea noastră de dragoste, o găsești aici.

Untold 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.