”Banda celor șase ciori” și ”Răzbunarea ciorilor”

Autor: Leigh Bardugo

Editura: Trei

Acestea sunt, de fapt, 2 cărți. Un fel de mini serie dacă vrei. Povestea începe în Banda celor șase ciori și se termină frumos în Răzbunarea ciorilor. Până aici totul simplu, nu? Ce poate fi așa complicat la o poveste de mai bine de 1300 de pagini în total… ai putea spune. Ei bine… câteva chestii. Dar mai întâi să îți povestesc cum am ajuns să le citesc.

Ei bine, Banda celor șase ciori o aveam acasă de foarte mult timp. De vreo 2 ani cel puțin. Și nu aș fi citit-o dacă nu ar fi fost Andreea. La un moment dat, în timpul izolării, tot făceam challenge-uri din alea pe Instagram cu liste și am ajuns la o listă de cărți din categoria fantasy pe care le-am citit sau nu. Am citit câteva de pe listă, dar nu și acest Banda celor șase ciori, fapt pe care Andreea l-a remarcat imediat și a simțit nevoia să îmi atragă atenția. Pentru că, spunea ea, cartea era prea faină ca să o ratez.

Când am citit răspunsul ei mi-am dat seama că eu chiar am cartea în bibliotecă și am zis că e clar, un semn divin :))).

Am citit-o într-o săptămână (evident :)))) și mi-a plăcut atât de mult, deși m-a enervat cum a rămas în coadă de pește, încât am zis că trebuie neapărat să citesc și continuarea. Am comandat Răzbunarea ciorilor de pe Elefant și… m-am apucat să o citesc :)))… la fel de evident. Iar după o săptămână terminasem cu ea.

Povestea

Ambele volume se învârt în jurul unei echipe mai puțin obișnuite de tineri extraordinari. Ei nu au super puteri… bine, Nina are… și Jesper… dar sunt extraordinari în felul lor. 

Kaz Brekker este un locotenent de bandă din Butoi cu un plan măreț de răzbunare.

Inej Ghafa sau Fantoma este cel mai bun spion din Ketterdam, aflată în slujba lui Kaz.

Nina Zenik este o Grisha Sfâșie Inimi, ce caută izbăvire.

Jesper Fahey este cel mai bun trăgător din Butoi, însă înclinația sa spre jocurile de noroc este cea care riscă să îi aducă moartea.

Matthias Helvar este un ”drueskelle” care s-a îndrăgostit de cine nu trebuie. 

Wylan Van Eck este fiul unui negustor care fuge de trecutul său. 

Bazându-se pe echipa sa și pe capacitatea extraordinară de a plănui, Kaz Brekker pornește într-o aventură impresionantă pentru a da o misiune aproape imposibilă. 

banda celor șase ciori răzbunarea ciorilor blogu lu andra

Comentarii

Pentru că este singurul meu motiv de nemulțumire la această serie, voi începe cu titlul. În engleză cărțile se numesc astfel: Six of Crows și Crooked Kingdom. În românește traducerea este Banda celor șase ciori și Răzbunarea ciorilor. Pe mine traducerea m-a scos din sărite pentru că a distrus cu desăvârșire referințele din titlurile originale. Six of crows face, de fapt, referire la jocurile de noroc, la cartea cu numărul 6. Și hai să zicem că e o expresie greu de tradus din limba originală. Însă Crooked Kingdom nu are nici o treabă cu Răzbunarea ciorilor, ca să nu mai spun că Regatul corupt chiar nu ar fi fost un nume rău pentru carte.

Buuun. Acum că am scos aceste nemulțumiri din sistem, hai să îți spun de ce mi-au plăcut cărțile.

Evident că m-am îndrăgostit de personaje. Despre care trebuia să îmi amintesc în continuu că sunt, de fapt, adolescenți. Pentru că nu par. Și ei sunt conștienți de lucrul acesta. Doar că în lumea în care trăiesc, prea puțini își permit luxul de a fi adolescenți sau copii pentru multă vreme.

M-a șocat ușurința cu care fac lucruri abominabile. Dar am înțeles repede că atunci când supraviețuirea este în joc, ești capabil de foarte multe.

Povestea te ține cu sufletul la gură de la un capăt la celălalt. Primul volum se termină în ditamai coada de pește. Deci după ce l-ai citit nu ai cum să nu continui povestea. Iar volumul 2 se termină… dulce-acrișor. Adică are o parte tristă, pe care sinceră să fiu o așteptam și o parte mai optimistă care, sinceră să fiu, m-a făcut să îmi doresc un volum 3 :))).

Partea culmea este că Leigh Bardugo a creat un întreg univers fantastic din care face parte și această poveste. Îi spune universul Grisha și mai sunt câteva volume traduse în limba română din această categorie. Inclusiv unele pe care deja voiam să le citesc înainte să mă apucă de Banda celor șase ciori. Deci îți dai seama că acum vreau și mai tare și probabil vei mai citi despre Leigh Bardugo aici.

Cam asta ar fi despre cele două cărți. Atât Banda celor șase ciori, cât și Răzbunarea ciorilor se găsesc online și sunt la prețuri destul de accesibile. Ambele sunt cărți perfecte pentru vara aceasta care se anunță destul de casnică. Nu mai sta pe gânduri și apucă-te de citi.

Nu știi ce să citești? Aruncă o privire peste recenziile mele de carte și sigur vei găsi ceva care să te inspire. Iar dacă ai citit deja cele două cărți despre care am vorbit (prea mult) azi, lasă-mi un comentariu. Sunt curioasă cum ți s-au părut.

Untold 2018

2 thoughts on “”Banda celor șase ciori” și ”Răzbunarea ciorilor”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.