5 motive să vizitezi Timișoara în 2023

Timișoara

Sincer vă spun că până anul acesta nu m-am gândit niciodată la motive pentru care ar trebui să viziteze cineva Timișoara. De fapt, sunt atât de obișnuită cu orașul încât de prea puține ori am stat să mă gândesc la modul în care o persoană străină îl vede. Da, am dat indicații străinilor, atunci când i-am întâlnit. Ba chiar, în vremuri imemoriale, am adăpostit unul, la inițiativa lui Andrei, un semi hippie de prin Olanda sau Danemarca (ceva de genul) care mergea cu bicicleta (după care trăgea un căruț) și un câine până în India. Suntem oameni buni și primitori, știu. I-a făcut mami ciolomică (un fel de ciulama) și mămăligă și l-am lăsat să facă duș. În viața mea nu am văzut un om mai fericit că are parte de o masă caldă și un pat în care să doarmă.

Revenind, cu toată deschiderea mea față de străini, nu am avut niciodată suficientă inspirație cât să îmi îndemn compatrioții să viziteze Timișoara. Ce s-a schimbat? Păi dacă ați văzut știrile de început de an ar trebui să știți deja: în 2023 Timișoara este Capitală Culturală Europeană. Deci acesta este anul în care ar trebui să o vizitați pentru prima oară sau să o revizitați.

Timișoara

Bine, dacă ați mai fost, cam știți la ce să vă așteptați. Dacă abia acum contemplați ideea, iată 5 motive să treceți la fapte:

1. Programul Cultural Timișoara 2023

Cu 123 de evenimente strict marcate în agenda stabilită a proiectului de Capitală Culturală Europeană (pe care le găsiți integral chiar aici), Programul Cultural Timișoara 2023 se anunță extrem de ocupat și extrem de ofertant. Eu am aruncat doar un ochi peste el în timp ce făceam research pentru acest articol și deja mi-au sărit în ochi cel puțin 5 evenimente pentru care merită să bați drumul până la Timișoara. De la bienala Art Encounters la Codru Festival, de la expoziția Brâncuși la Art Book Fair la Festivalul Luminilor ce va încheia practic anul de Capitală Culturală Europeană.

Unele sunt evenimente cu vechime. Altele sunt la a doua ediție pe care nu plănuiesc să o mai ratez. Aici mă refer în special la Codru Festival și la Festivalul Luminilor. Nici nu știți cât am regretat că am petrecut revelionul anul acesta dormind și nu bânțuindu-mă pe ritmurile lui Dany Avila în timp ce mami păzea copila. Dar asta e altă poveste.

Ideea este că Programul Cultural Timișoara 2023 este atât de variat încât e imposibil să nu găsești ceva care să îți placă. Deci studiați-l pe îndelete și cumpărați biletele de avion sau de tren din timp. Anul acesta va fi ceva îngrămădeală la Timișoara.

2. Evenimentele culturale ce nu țin de Programul Cultural Timișoara 2023

Evident că orașul nostru nu se bazează doar pe Programul Cultural. Timișoara este un oraș viu și a fost așa cu mult înainte de a deveni Capitală Culturală Europeană. Unele dintre evenimentele care deja se întâmplau se regăsesc pe lista programului cultural, însă nu toate, iar câteva dintre acestea se numără printre favoritele mele. Vorbim aici despre Opera Fashion Fair și Timișoara Fashion Week, evenimente ce sunt sigură că te vor fascina așa cum mă fascinează și pe mine de câțiva ani buni. Bineînțeles că nu pot uita nici Festivalul de Teatru Fest-FDR al celor de la Teatrul Național Timișoara. Și în nici un caz nu pot omite Flight Festival, unde ne-am distrat atât de bine an de an, chiar și cu Ava anul trecut.

Timișoara

3. The slow living

Unul dintre lucrurile care mie îmi plac extrem de mult la Timișoara este faptul că orașul nostru încă are un vibe așa super chill. Spre deosebire de alte orașe mari, nici ora de vârf nu e chiar așa de aglomerată. Oamenii sunt destul de calmi. Și există o mulțime de locuri în care poți să stai liniștit și să te gândești la nemurirea sufletului. Cafea bună găsești destul de ușor pentru că sunt cafenele de specialitate peste tot (am un ghid cu favoritele mele chiar aici). Mâncare bună la fel. Cât despre zona centrală, aceasta te îndeamnă la visare și contemplare cu arhitectura ei minunată și spațiile verzi care încă mai există în inima orașului. În plus, dacă chiar vrei să vezi ce înseamnă viață liniștită, iei un vaporetto și faci o plimbare pe Bega. Nimic mai bun ca o apă curgătoare pentru a liniști spiritul și a te îndemna la visare.

4. Artizanii locali

Da, da, ai citit bine. Timișoara e un hub de oameni super talentați care crează lucruri absolut minunate. Fie că vorbim despre artiști ai lemnului (cum este Chiuzbi, de exemplu), de creatori de obiecte decorative sau bijuterii de tip handmade, de adevărați militanți pentru self love și self discovery (aici trebuie să o urmăriți pe Mihaela de la Boobie Love Shop) sau de antreprenori talentați (cum este Ina Awesome), Timișoara is buzzing (nu știu cum să o spun frumos în română :))).

Mulți dintre ei sunt rezidenți permanenți ai Faber. Alții au ateliere în diverse părți ale orașului și își expun munca doar pe internet și la târgurile locale. Totuși, nu e greu să dați de ei dacă vă doriți cu adevărat. Iar dacă singurul loc în care ajungeți este centrul orașului, nu trebuie să ratați Monoton. Magazinul este o adevărată bijuterie ascunsă, plină de comori realizate de artizani din toată România.

Timișoara

5. Viața de noapte

Bine, eu nu prea mă mai bucur de ea, dar am internet și nu trăiesc sub o piatră. Am văzut cum se distrează lumea în Timișoara și pe lista de To Do a anului este cel puțin o seară în Epic alături de Flavius. El a venit cu propunerea, nu eu, dar sunt întru totul de acord. Bineînțeles, pe lângă Epic Society, care nu cred că mai are nevoie de prea multe introduceri, Timișoara mai are o grămadă de localuri faine în care poți să petreci toată noaptea. Și după, te duci frumos la Mc, așa cum fac toți timișorenii care se respectă :)))).

Cam aceasta ar fi lista. Subțire? Cuprinzătoare? Deja nici nu mai știu. Cert este că suntem doar la primul articol dintr-o serie pe care o voi dedica orașului anul acesta. În plus, evident că voi scrie despre toate evenimentele la care voi ajunge sa particip. Pentru că cele la care aș vrea sunt extrem de multe, dar trebuie să iau în considerare și faptul că sunt mamă. Aspect deloc de neglijat atunci când îți programezi viața socială (și pe a soțului și pe a bunicilor… înțelegeți voi :))))).

Dacă sunteți timișoreni și citiți acest articol m-aș bucura să mă ajutați cu ceva completări la acest articol. De ce credeți că ar trebui să ne viziteze turiștii anul acesta (și nu numai)? Iar dacă sunteți turiști și aveți curiozități legate de Timișoara, nu ezitați să le lăsați în comentarii și vă voi răspunde cu cel mai mare drag.

Untold 2018

P.S. Pentru a fi la curent live cu tot ce se întâmplă în oraș vă sfătuiesc să urmăriți trei conturi de instagram care știu absolut tot. Primul este contul oficial al orașului, @2023.timisoara. Apoi de urmărit neapărat este contul @lostintimisoara, unde inspirația este infinită, nu doar pentru Timișoara, ci pe travel în general. Silviu Barbul face o treabă splendidă. Și nu în ultimul rând vă recomand un cont proaspăt apărut în peisajul autohton timișorean, dar extrem de activ și cu content foarte fain: @boredin.tm (de aici am luat și toate imaginile din acest articol exceptând coverul).

P.P.S. Pe blog am creat o secțiune specială cu articole dedicate orașului unde povestesc despre tot ce am văzut și am făcut în Timișoara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.