Habemus terasă handcrafted by Chiuzbi

Terasa handcrafted by chiuzbi

Cred că e un talent să amesteci 3 limbi într-un singur titlu de doar 5 cuvinte (punem la socoteală și by-ul de legătură), mai ales când una dintre ele este moartă. Așa sunt eu, talentată, ce pot să zic :D. Acum că mi-am făcut damblaua și m-am ridicat puțin în slăvi (RIP lăudătorilor mei) să trecem la lucruri mai serioase și să vă povestesc de ce terasa noastră a fost construită doar acum în condițiile în care deja stăm de aproape 2 ani aici. În plus, voi insista și pe motivele pentru care am vrut ca aceasta să fie handcrafted by Chiuzbi pentru că trebuie neapărat. Iar la final impresii și planuri de viitor :)))).

OMG! Ce e cu această structură? Ce e cu această organizare? Se vede că sunt nescrisă :)))). Deși ultimul articol nu are nici o săptămână (în momentul în care scriu aceste rânduri) de când a apărut.

Andra, focus!

De ce nu aveam terasa acoperită?

Povestea terasei noastre începe cu mai bine de 2 ani în urmă, cândva prin septembrie 2019. Atunci am găsit casa (care era într-un stadiu destul de incipient) și am început să negociem prețul. Oricum casa depășea bugetul (total nerealist) pe care îl gândisem inițial, dar trebuia să facem cumva să ne încadrăm într-o anumită sumă pentru avansul destul de mare ce îl aveam de achitat. Drept urmare, am început să mai tăiem din costurile de construcție. Am renunțat pentru început la pavajul din față (cea mai bună decizie, oricum nu aveam nevoie de el și, din ce am constatat la vecinii noștri, ar fi fost doar o bătaie de cap în plus). Am renunțat și la aleea pavată din jurul casei. Și cum trebuia să mai renunțăm la ceva, am decis să lăsăm terasa neacoperită.

terasa handcrafted by chiuzbi 2

Economia a însemnat aproximativ 3000 de euro în minus. Nimic extraordinar, dar foarte importanți pentru noi la momentul respectiv. În plus, ne-am gândit că terasa o acoperim noi până la urmă dacă e, că doar aveam lemn la mama Șerica, achiziționat cu ani în urmă de tata și cât de greu putea să fie, nu? O gândire foarte românească după cum am realizat între timp. Deci terasa a rămas cumva în standby, având doar fundația turnată deja pentru că a fost turnată odată cu fundația casei.

Am regretat acea decizie?

Da și nu.

Da, după ce s-a născut Ava și nu am avut cum să o scoatem afară în zilele cu ploaie pentru că nu avea unde să stea.

Da, pentru că economia nu a fost pe măsura investiției ulterioare.

Și nu pentru că sunt sigură că dacă ar fi fost acoperită la momentul respectiv terasa noastră nu ar fi arătat așa cum arată acum și nu ar fi fost așa cum ne doream noi.

Ce ne-am dorit de la terasă?

Nu pot spune că am visat ani și ani de zile terasa, însă după ce am făzut-o pe a lui Chiuzbi ne cam doream o terasă ca a lui:

Ne-a plăcut faptul că era făcută din lemn. Ne-au plăcut la nebunie geamurile alea mari din sticlă. Practic ne-a plăcut tot. Și dacă am stat puțin pe gânduri, după ce am mers să o vedem și live am știut din start că nu o să ne mulțumim cu mai puțin.

Totuși, cine este Chiuzbi?

Noi l-am cunoscut pe Chiuzbi cu vreo 3-4 ani în urmă? Poate mai mult? Nici nu mai știu. Alin a dat peste el și i-am luat un interviu la un moment dat pentru un alt proiect. Ideea este că ne-a plăcut foarte mult brandul lui, handcrafted by Chiuzbi și am continuat să îl urmărim. Ca să răspund totuși întrebării din titlu, Chiuzbi (sau Sorin Chiuzbaian pe numele lui) este un artist al lemnului. El lucrează tot felul de piese din lemn masiv, dar și alte tipuri de construcții. Este un maramureșan nonconformist care nu se mulțumește decât cu lucrurile foarte bine făcute.

Construcția propriu-zisă

Ok, după ce am stabilit ce ne dorim, am văzut terasa lui, am plătit un avans și am stabilit detaliile a venit și ziua cea mare în care Chiuzbi a început să lucreze la terasă. Practic s-a apucat de treabă într-o luni după-masă și până vineri a fost gata. Nu mi-a venit să cred cât de ușor și de rapid au decurs lucrurile fără ca noi să trebuiască să ne implicăm în construcța propriu-zisă în nici un fel.

Pentru terasa noastră Chiuzbi a ales lemn triplu stratificat deoarece acesta este mai rezistent și de o calitate mult mai bună fiind deja uscat. Bineînțeles, este tot lemn, deci micro fisuri pot să apară și în acest tip de lemn, însă nu există riscul să se contorsioneze cum se poate întâmpla dacă lemnul nu este uscat.

Structura a fost una destul de simplă deoarece în viitor o vom închide cu același tip de geamuri ca și cele de la terasa lui Chiuzbi. Ceea ce este mai deosebit și a presupus un cost suplimentar este partea de acoperiș. Chiuzbi ne-a îndemnat să optăm pentru tegola pe acoperiș deoarece este mai ușoară și nu are nevoie de o înclinație foarte mare pentru scurgerea apei. Apoi, între tegola și lambriuri a introdus vată minerală super groasă pentru a asigura izolarea termică a terasei în momentul în care vom decide să o închidem (a se citi vom avea fonduri pentru asta :))))). Nu în ultimul rând, a instalat un sistem de captare a apei de ploaie (adică burlane) pentru că nu voiam ca toată apa să cadă direct pe ciment.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🎀 Andra Costa 🎀 (@bloguluandra)

Mi-a plăcut foarte mult faptul că Chiuzbi mi-a explicat fiecare etapă și de ce este importantă aceasta, însă a ținut permanent seama și de ceea ce ne doream noi. Știu că poate fi foarte simplu să mergi pe ideea că meșterul știe mai bine și trebuie să mergi pe mâna lui. Sunt de acord cu ea până într-un anumit punct, acela în care ajungi să te trezești cu chestii pe care nu ți le doreai tocmai pentru că ai mers pe mâna meșterului care te-a intimidat practic să accepți varianta lui fără să țină cont deloc de dorințele tale. Și dacă tot dai banii, ar cam trebui să primeze dorințele tale, nu? Zic și eu.

După cum spuneam, Chiuzbi a avut permanent în vedere ceea ce ne doream noi de la terasă și a acționat în consecință.

În ceea ce privește costurile, acestea au fost destul de mari, nu voi nega, însă ne așteptam la ele de la bun început pentru că Chiuzbi a fost foarte transparent în această privință. În plus, din lemnul ce a rămas ne-a mai făcut și 2 bănci super utile pentru terasă bonus. Ce puteam să cer mai mult?

terasa handcrafted by chiuzbi 2

Aspecte de luat în considerare dacă vrei și tu o terasă

Cred că aș putea să scriu un alt articol cu acest titlu, dar să fim serioși, nu am timp de așa ceva. Deci m-am gândit ca, pe final, să vă fac o listă simplă cu lucruri de luat în considerare dacă aveți proiecte de genul acesta în minte:

  1. Ce anume vă doriți de la spațiu? Vă doriți o terasă gen outdoor living space sau un spațiu de depozitare? Va fi închisă sau deschisă? Plănuiți să o refaceți în câțiva ani sau e un proiect pe care îl faceți o dată și aia e?
  2. Care este bugetul? Este extrem de important. Dacă dați peste un meșter la care bugetul ”variază”, mai căutați pentru că genul acesta de proiect este costisitor și nu vă doriți un preț care să varieze (dacă nu vă permiteți evident).
  3. Ce compromisuri sunteți dispuși să faceți? În cazul nostru, compromisul constă în faptul că facem terasa pe etape. Adică ceea ce a făcut Chiuzbi acum este doar un stadiu intermediar. Terasa mai trebuie nivelată, închisă, apoi mobilată definitiv. Nu știu în câți ani, dar astea sunt etapele :))).
  4. Ce fel de meșter vă doriți? La faza asta clar vi-l recomand pe Chiuzbi. E super transparent și muncește foarte rapid.

Cam asta ar fi lista. Eu sunt super mulțumită de ceea ce a făcut Chiuzbi pentru noi și de stadiul în care este acum terasa. După ce ea va fi terminată complet (vorbim de ani aici :)))), mă gândesc serios să ne facem și o pergolă, undeva în spate sau poate un deck pentru piscină. În curtea noastră este suficient spațiu doar bugetul să ne permită :)))).

Dacă mai aveți întrebări legate de proiect în această fază, nu ezitați să mi le lăsați în comentarii.

Untold 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.