3 orașe din România în care merită să poposești

După cum s-ar putea să fi văzut pe instagram dacă mă urmărești (iar dacă nu o faci încă poți începe acum @bloguluandra :D), m-am cam plimbat în concediu. Mie nu mi s-a părut cine știe ce, dar cum necum am adunat ceva kilometri pe kilometrajul mașinii și ceva pași pe aplicația de pe iPhone. Iar toate aceste mici excursii, ce au făcut concediul mai suportabil și au mai calmat frustrările, m-au inspirat să scriu destul de mult. Deci dacă am povestit deja despre mica escapadă la Geoagiu Băi și despre zilele superbe de la Camping Valea Iarului, azi vreau să îți vorbesc despre 3 orașe din România care, după umila mea părere, nu sunt promovate așa cum ar trebui.

Clar nu sunt genul de locuri unde să te duci și să stai cu zilele neapărat, deși ai avea ce să faci în fiecare dintre ele. Dar sunt genul de locuri unde, dacă ești în trecere, ar trebui să te oprești și să descoperi măcar 1-2 obiective turistice esențiale. În plus, sunt orașe super accesibile dacă ești cazat în zona Hațegului.

Hunedoara

Din multe puncte de vedere, Hunedoara este o ruină. Deși a fost un oraș înfloritor, unul dintre cele mai bogate din țară datorită combinatului siderurgic ce funcționa aici, odată cu moartea combinatului a cam murit și orașul. Industria e la pământ. Consumul e în floare. Uneori trec pe acolo și mă întreb cu ce naiba (scuze, mami) trăiesc hunedorenii.

Cu toate aceste neajunsuri, Hunedoara are foarte multe de oferit. Orașul este super aproape de lacul Cinciș, unde te poți bucura de liniște, pace și bălăceală. Este aproape și de Deva. Dar, mai mult decât orice altceva, Hunedoara este orașul Castelului Corvinilor, un succes al renovărilor istorice din România. Ușor kitchos în interior, din punctul meu de vedere, dar absolut superb în exterior, Castelul Corvinilor este un must see al obiectivelor turistice de natură istorică. Deci dacă ești în căutare de astfel de obiective, Hunedoare este unul dintre orașele din România în care ar fi bine să poposești.

Pe lângă castel, Hunedoara mai are și o grădină zoologică, pe care încă nu am vizitat-o. Iar dacă ajungi aici și ți-e foame, îți recomand cu drag Viva Pizza. Nu m-au plătit să spun asta, dar în ciuda aspectului de dugheană, la Viva se ascunde o adevărată comoară de bucătar. Pizza și pastele făcute aici concurează și bat la fund restaurante și pizzerii din Timișoara.

Sebeș

Știți genul acela de orașe de trecere? Ele există peste tot în lume. Sunt orașele acelea pe care toată lumea le cunoaște pentru că toată lumea a trecut prin sau pe lângă ele, dar aproape nimeni nu a oprit niciodată. Ei bine, Sebeș este exact genul acesta de oraș. Toată lumea care tranzitează țara de la Est la Vest sau de la Vest la Est are șanse maxime să treacă pe lângă Sebeș. Probabil 90% dintre oamenii ce merg la Cluj trec pe lângă Sebeș. Cu toate acestea, dacă apreciez că 1% opresc să viziteze orașul deja mă simt foarte generoasă.

De ce nu opresc oamenii? Pentru că HABAR NU AU ce e de văzut în Sebeș. Prea puțină lume știe că aici există un centru istoric foarte frumos ce poate fi vizitat. Prea puțină lume a auzit de Biserica Evanghelică sau de Turnul Rotund. Pentru că nimeni, niciodată, nu a promovat aceste locuri. Sau le-o fi promovat, dar nu foarte eficient din moment ce încă mai există oameni (eu) care nu știu nimic despre ele.

În plus, Sebeșul este casa unuia dintre brandurile mele favorite: Pălăria Dădârlat. Ador acest brand și mă gândesc serios să îi dedic un articol pe blog. Deci nu discutăm mai multe despre ei acum.

Ceea ce vreau să subliniez este că majoritatea orașelor au un ceva al lor, cu atât mai mult când vorbim despre orașe din România. Poate fi ceva foarte bine ascuns. Sau poate fi ceva despre care vorbește toată lumea. Ideea e că dacă nu te oprești să explorezi nu ai cum să știi sigur dacă nu ai ratat o chestie foarte tare. Și până la urmă, jumate de oră în plus sau în minus nu prea face diferența atunci când călătorești din plăcere. Deci oprește-te jumătate de oră în Sebeș data viitoare când treci pe aici.

Alba Iulia

Ultimul, dar nu cel din urmă pe lista mea cu orașe din România în care merită să poposești este chiar orașul Marii Uniri, Alba Iulia. Mai precis, sfatul meu este ca data viitoare când te afli aici să dai o tură prin Cetatea Alba Carolina.
Sincer, nu îmi amintesc cum era cetatea înainte. Am ceva flashuri cu o excursie pe când eram copii, cu povești cu Horia, Cloșca și Crișan, trași pe roată și Muzeul Unirii, dar sunt foarte vagi. În schimb, modul în care arată cetatea acum mi-e foarte clar în minte și mă face să mă simt foarte mândră. Alba Carolina este o poveste de succes a reabilitărilor monumentelor istorice din România. Este un loc superb, unde vechiul și noul se împletesc perfect pentru a crea acel cadru de care turiștii se bucură din plin. Monumentele istorice există și pot fi vizitate, ai nenumărate spații de recreere, poți cumpăra inclusiv suveniruri, se organizează tururi ghidate. Dacă lumea nu ar vorbi românește în jurul tău ai putea crede cu ușurință că ești într-o țară occidentală.

Noi am petrecut doar o oră râzând și plimbându-ne prin cetate, dar în mod clar am fi avut ce face dacă voiam să stăm mai mult. La un moment dat poate o să ne și mobilizăm să facem un tur de cetate și să vizităm Muzeul Unirii. Ar fi chiar fain.

Singura problemă la Alba Iulia este accesul în oraș. Să spun că este un coșmar ar fi atâââât de puțin. Practic aș jigni coșmarurile. Să străbați 12 km amărâți în 20 de minute nu este un coșmar, este modul în care te obișnuiești cu purgatoriul. Cred că Dante, atunci când a scris cartea omonimă, încerca să ajungă în Alba Iulia și s-a trezit blocat în trafic :D.

În rest, Alba e roz și roz este lumea toată. Ce mai pot spune? :)))

Tu în ce orașe din România ai poposit?

Sunt curioasă pe unde te-ai mai plimbat și ce ai mai descoperit. Hit me cu nestematele nedescoperite ale țării. Sunt pregătită de plecare :D. Măcar pentru puțin timp, dacă pentru mult nu se poate :P.

Untold 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.