3 motive pentru un city break în Debrecen

debrecen

Concediul nostru de vară a fost mai degrabă o călătorie continuă și da, a fost greu cu Ava, dar am profitat din plin de fiecare moment pentru că asta s-a putut în 2022. Între multele noastre destinații s-a numărat și Debrecen unde am stat pentru 3 nopți și unde am descoperit un oraș absolut minunat pe care plănuiesc să vă conving azi să îl vizitați și voi.

De ce Debrecen?

Pffff… răspunsul la întrebarea asta e așa de complicat. Inițial plănuiserăm să stăm în Hajduszoboszlo pentru că în 2021 ne-am distrat super la Hungarospa. Apoi a fost o problemă cu rezervarea (în parte din vina mea, iar cei de la hotel au exploatat maxim situația) și a trebuit să ne reprofilăm. Nu voiam în nici un caz să călătorim foarte mult cu Ava așa că, pe ultima sută de metri, am găsit o cazare faină la Debrecen și am zis că asta e, rămânem aici.

Nu mă înțelegeți greșit. Nu am mers chiar la ghici când am ales orașul. Noi am mai fost în Debrecen, la Aquaticum, de mai multe ori de-a lungul anilor (despre excursia din 2018 am scris aici), dar de fiecare dată am stat la Hajdu. Așa că să ne cazăm în Debrecen și să avem ocazia să îl și explorăm a fost unul dintre plusurile concediului nostru.

debrecen

Cele 3 motive

Acum că aveți o idee cu privire la motivația din spatele acțiunilor noastre, să trecem la the main event, cele 3 motive:

No. 1: Debrecen este al doilea oraș din Ungaria ca și mărime și acest lucru se vede.

Situat la doar o oră distanță de vama Borș, Debrecen este super accesibil cu mașina pentru românii din zona de vest a țării. Spun asta pentru că nu știu cum s-ar putea ajunge aici cu alte mijloace de transport (gen avion pentru că trenul sigur nu este o problemă). În plus, este foarte aproape de mai multe stațiuni balneare din Ungaria (evident Hajduszoboszlo, dar și Miskolcz).

În ceea ce privește orașul propriu-zis, l-am găsit vibrant și plin de culoare. Noi am fost cazați foarte aproape de centru și ne-am plimbat prin zona pietonală și în cea istorică. Arhitectura este foarte faină. Sunt o grămadă de localuri faine unde poți să mănânci sau să bei cafea (și altele). Noi am prins inclusiv ceva festival de teatru. Însă, în același timp, totul este foarte civilizat și liniștit cumva. Chiar și cele mai aglomerate străduțe, pline de restaurante și terase, unde oamenii povesteau și râdeau, îți inspirau siguranță și pace. Mi-a plăcut foarte mult și chiar m-aș fi bucurat să avem timp să îl descoperim pe îndelete.

debrecen

No. 2: Aquaticum, în orice anotimp. 

Aquaticum este parcul acvatic din Debrecen care are 3 zone distincte. Zona mediteraneană este mai degrabă pentru distracție. Ava a fost absolut fascinată de toate bazinele de acolo. Și asta în condițiile în care doar se târa în 4 labe și stătea în colac. Acum că merge probabil ar fi în extaz. Când se va putea da și pe topogane probabil ne va fi imposibil să o luăm de acolo fără un scandal monstru :))).

Zona de spa este mai degrabă pentru relaxare și este spațiul meu favorit, deși anul acesta am petrecut mult prea puțin timp aici. Are 4 bazine cu apă de diferite temperaturi și o zonă de saună și o cameră de relaxare (unde am dormit în prima zi ca puiul), plus un bazin exterior cu apă termală cu ceva proprietăți benefice pentru bătrâni (și nu numai :))), dar mai ales pentru ei) și o priveliște de ai putea să te muți acolo, mai ales toamna. Spun asta pentru că Aquaticum este înconjurat în totalitate de un parc. Nimic nu îmi place mai mult când sunt aici decât să stau în bazinul meu albastru (unul dintre cele 4) și să admir priveliștea copacilor ce de dezvăluie în toată frumusețea în fața mea. E splendid.

Cea de-a treia zonă este cea mai recent deschisă. În 2021 Aquaticum s-a extins cu o zonă exterioară de ștrand care, din poze, arată absolut minunat, dar pe care noi încă nu am experimentat-o pentru că atunci nu știam de ea. Anul acesta, în schimb, vremea pur și simplu nu ni s-a părut potrivită ca să o ținem pe Ava afară. În fiecare zi bătea vântul și nu am vrut să ne trezim că răcește pentru că ar fi fost moartea pasiunii. Totuși, nu am renunțat la ideea de a ne bucura măcar pentru o zi sau două de această locație, însă am pus-o pe standby pentru anii viitori.

debrecen

No. 3: Grădina zoologică

Când mergi cu copii mici descoperi tot felul de chestii. Așa am descoperit noi anul acesta că în Debrecen se găsește o grădină zoologică destul de mare și am decis să o vizităm. Știu că există păreri pro și contra grădinilor zoologice, însă mie personal îmi plac și nu are rost să dezbatem mai mult subiectul.

Grădina Zoologică din Debrecen este mai micuță decât spune reclama, însă are destul de multe animale cât să te țină ocupat pentru câteva ore. Noi nu ne-am lungit prea mult pentru că Ava este, totuși, prea mică pentru a se bucura pe deplin de o grădină zoologică. Și nu am stat nici în parcul de distracții ce este fix lângă grădina zoologică, dar când va fi mai mare sigur va aprecia genul acesta de activități.

Ce mi-a plăcut mie cel mai mult la Grădina Zoologică din Debrecen a fost zona girafelor. Era atât de fain organizată și arăta de parcă era scoasă din pozele de prezentare ale safariurilor. Ba mai mult, girafele aveau și un puiuț (a.k.a. cireașa de pe tort). Deci da, am fost mai încântată eu decât Ava, dar sper că i s-a transmis bucuria prin laptele pe care l-a supt :))).

debrecen

Recomandare de cazare

În ceea ce privește cazarea, vă recomand cu drag Varlak Apartment, adică apartamentul în care am stat noi. Este situat chiar în centru, într-o clădire istorică foarte faină. Este spațios. Are 2 dormitoare, un living cu bucătărie și o baie. Este situat la etajul 2, dar dacă noi ne-am descurcat cu bagajele pe scări sigur nu va fi o problemă nici pentru voi. Este aproape de un mall, nu doar de zona centrală pietonală. Este aproape de o stație de tramvai. Nu are parcare proprie, dar se găsește foarte ușor parcare în zonă.

Ca să nu trebuiască să vă mai bateți capul să citiți, vă las aici clipul din concediu de la Debrecen unde puteți vedea exact despre cum e Varlak Apartment și zona în care se găsește el (plus alte chestii cute din concediul nostru :D).

Acestea fiind spuse, sunt curioasă dacă v-am convins să faceți un city break în Debrecen.

Untold 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.