Nu aș fi scris articolul acesta dacă nu ar fi fost weekendul super plin pe care tocmai l-am avut. Practic am reușit, în doar 2 zile, să particip la 3 evenimente și, cu sprijinul lui Flavius, să îi permit și Avei să descopere orașul ceva mai mult. În acest condiții îmi este imposibil să nu pun mâna pe tastatură și să nu vă spun ce ar fi de văzut în octombrie în Timișoara. Dacă simțiți nevoia să vă notați undeva, acum e momentul să scoateți telefonul/agenda/un post it :D.
Ceea ce vreau să subliniez este faptul că aceasta nu e o listă completă a tuturor evenimentelor ce se vor întâmpla în octombrie înTimișoara. Este doar o listă de recomandări personale pe baza a ceea ce am văzut eu deja sau plănuiesc să văd.
On her side | De partea ei
Expoziția organizată de Asociația Contrasens poate fi vizitată toată luna octombrie în incinta clădirii ce găzduiește Centrul de Proiecte al orașului. Vernisajul a fost pe 1 octombrie și am reușit să luăm parte la el, ceea ce m-a bucurat foarte mult. Expoziția este extrem de interesantă, cu o temă foarte puternică: violența împotriva femeilor. În condițiile în care în România lui 2022 violența domestică este în continuare o problemă pentru care autoritățile nu oferă soluții și pe care societatea tinde să o accepte tacit, o astfel de expoziție nu poate fi decât binevenită.
Este dureroasă? Da. Pentru mine cel puțin a fost extrem de dureros să văd această expoziție. Am stat și am citit povești ale victimelor cu lacrimi în ochi. Am stat în fața peretelui ce reprezenta o parte deschisă a expoziției în care femeile erau invitate să completeze toate lucrurile mai puțin flatante pe care le-au auzit de-a lungul vieții. Am scris și eu acolo, deși mi-a fost greu să aleg ce să scriu pentru că mă regăseam în tot ceea ce era deja pe perete. Doamne, cu ce lucruri dureroase ajungem să trăim…
Ideea este că această expoziție îți deschide ochii și sufletul. Violența domestică este o problemă extrem de complexă, însă schimbarea nu poate veni decât din interior. Noi, femeile, să nu mai acceptăm. Noi, oamenii, să nu mai stăm pasivi. Simplu de zis, atât de greu de făcut, dar, după cum spunea un afiș din cadrul expoziției, opțiunile sunt doar două: Change the normal or bow. Aia e.
Bienala Timișoreană de Arhitectură
Dacă v-ați plimbat prin oraș în ultima perioadă și ați dat peste o dungă galbenă, aceasta ține de Bienala Timișoreană de Arhitectură. Aceasta a început pe 23 septembrie cu vernisajul expoziției principale, ”Another Breach in the Wall”, organizată la Palatul Ștefania din Piața Traian. Poate pare o mișcare curajoasă având în vedere că Piața Traian încă este într-un con de umbră ca și popularitate în oraș, însă ceea ce au făcut cei de la Bienala de Arhitectură este mult mai tare.
Anul acesta în oraș există un adevărat traseu de 22 de km ce încorporează 11 puncte expoziționale și un total de 140 de lucrări de artă și arhitectură urbană realizate de artiști din toată lumea. Nimic mai potrivit pentru un eveniment a cărui temă este Orașul ca bun comun. Eu încă nu am văzut decât puțin din expoziția localizată în piața Libertății, dar plănuiesc să vizitez expoziția principală cât de curând. Și cred că ar fi foarte fain să mai urmăresc și the little yellow line, dar asta nu depinde numai de mine.
Programul complet al Bienalei îl găsiți chiar AICI.
Teatru
Teatrul Național din Timișoara are un program foarte ofertant luna aceasta. Din păcate, eu sunt puțin în urmă cu piesele, dar chiar și așa vă pot face două recomandări la primă mână (adică pe care le-am văzut :))). Este vorba în primul rând despre Zorba Grecul, pentru care am o recenzie chiar aici. E ultima piesă pe care am văzut-o și mi-a plăcut foarte mult chiar dacă e cam tristă ea așa. Iar a doua este O scrisoare pierdută, pe care am văzut-o acum destul de mulți ani, dar mi-o amintesc cu drag. În plus, având în vedere că încă de joacă după atât de mult timp cred că vorbește de la sine despre valoarea piesei.
Tot la capitolul teatru aș vrea să vă atrag atenția și asupra celor de la Teatrul Basca pe care îi promovează frecvent Ianca. Încă nu am ajuns să văd nici unul dintre spectacolele lor, dar am încredere maximă în gusturile Iancăi așa că urmăriți-i pe insta ca să vedeți ce și cum.
Food Truck Festival Timișoara
Dacă e cu mâncare treaba (și cu cafea de specialitate) e de neratat. În octombrie în Timișoara ajunge și caravana Food Truck Festival (din 6 până în 9) și deja mă gândesc la o clătită de la La nu știu cine (pe care îi ador) și o cafea de la Roasterra (cu care m-am delectat și la Flight). La capitolul mâncare propriu-zisă mă gândesc serios să încerc Pleskavita Van sau să merg pe cel mai bun indicator de la fața locului: unde e coada mai mare :))))). Asta dacă nu are Flavius surse mai sigure :D. Lista completă a participanților o găsiți aici, iar dacă aveți recomandări le aștept în comentarii.
Alte evenimente culturale și o sursă de urmărit
M-am cam lungit așa că vă mai spun doar că până pe 9 octombrie pe malul Begăi se întâmplă Narațiuni Sonore, iar din 6 până în 8 are loc simpozionul internațional Why culture matters. Toate astea le-am aflat de pe pagina oficială de instagram a proiectului Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023 (@2023.timisoara) pe care vă recomand să îl urmăriți. Aici veți găsi toate evenimentele finanțate din fonduri publice, deci majoritatea eventelor din 2023.
Acestea fiind spuse, sper să găsiți acest articol util și să ne vedem în octombrie în Timișoara cât mai des. Dacă aveți și voi recomandări (de evenimente sau de surse faine de informare), le aștept în comentarii.