Anul acesta cei de la Flight Festival au pregătit mai mult decât un festival de muzică. Ei au creat o adevărată pleiadă de evenimente pentru oameni cu interese dintre cele mai variate, iar unul dintre acestea a fost dedicat pasionaților de tehnologie. Astfel, vreme de două zile, în incinta Iulius Town Congress Hall, sub sloganul The Future is Here, au avut loc Tech Talks 2021.
Primarul Timișoarei la Tech Talks 2021
Eu am decis să particip doar la prima zi de conferință pentru că oricum mi-e destul de complicat să stau mult timp jos și mi-au plăcut mult speakerii anunțați pentru aceasta. În mod special îmi doream să îl aud vorbind pe primarul Timișoarei, Dominic Fritz, pentru că încă nu mi-am făcut o idee clară despre acesta și mi s-a părut o oportunitate potrivită să văd, practic, ce îi poate capul (după cum se spune) dincolo de social media și propaganda electorală. Sincer, nu aveam nici cea mai vagă idee că tema zilei va fi ”Smart Cities”, dar această descoperire m-a bucurat pentru că Timișoara a cam rămas în urmă la acest capitol.
Bineînțeles că am întârziat la prezentarea lui Dominic Fritz, dar numai sfertul de oră academic :))), iar în timpul rămas am fost foarte plăcut surprinsă de faptul că acesta a vorbit deschis despre problemele cu care administrația publică se confruntă când vine vorba de digitalizare, dar și despre soluțiile ce ar putea rezolva aceste probleme. Nu mă așteptam să aud afirmații precum ”salariile nu sunt suficient de competitive în domeniul digital în administrația publică” sau ”administrația publică nu e făcută pentru inovare și colaborare”. În schimb, am fost total de acord cu domnul primar când a afirmat că transformarea în administrația publică trebuie să vină și de la cetățeni. Dacă noi nu ne mobilizăm și nu cerem mai mult, sincer, nu avem dreptul să ne plângem.
Mi-a plăcut mult discursul lui Dominic Fritz. Mi-a plăcut și faptul că și-a propus ca la Tech Talks 2022 să participe mai multe persoane din administrația publică (anul acesta 2 persoane din sală activau în acest domeniu), deși mi s-a părut ușor utopic. Din păcate, prea mulți români din toate domeniile se mulțumesc să rămână doar în bula lor, dar poate lucrurile se vor schimba. Nu e greșit să visăm la o lume mai bună.
Cum va arăta orașul smart al viitorului?
După Dominic Fritz au urmat mai mulți speakeri din diverse domenii, fiecare abordând tema ”smart cities” dintr-o perspectivă diferită, de la tehnologii emergente la digitalizare în construcții, de la cyber security la mașinile viitorului și, nu în ultimul rând, la inovare socială folosind tehnologia. Fiecare speaker m-a impresionat pentru că erau extrem de smart și, sincer, mă simțeam puțin depășită de situație. A fost un mic wake up call pentru mine cu privire la toate lucrurile pe care le mai am de învățat.
Totuși, au fost câteva idei ce mi-au rămas în minte în mod special și pe care aș vrea să le împărtășesc și cu voi:
George Grama (Founder & CEO @Autonomy) a spus că nu există un tipar de smart city, oricât am încerca să îl găsim. Fiecare oraș este unic și transformarea sa în smart city depinde în primul rând de problemele cu care se confruntă.
Ideea aceasta mi s-a părut pe cât de simplă, pe atât de adevărată. E destul de tipic oamenilor să încerce să creeze tipare, însă adevărul este că pe lumea asta nu sunt 2 orașe care să se confrunte cu exact același tip de probleme. În unele cazuri marea problemă este infrastructura, în timp ce în altele este criminalitatea. Unele orașe sunt micuțe, în timp ce altele sunt adevărate metropole. Pentru a transforma fiecare oraș într-un smart city e nevoie de o analiză detaliată a problemelor acestuia și abia apoi să dezvolți sau să implementezi tehnologii care să le rezolve. Încercarea de a plasa un șablon de smart city care să dea rezultate bune de fiecare dată este utopică în cel mai bun caz.
După cum spuneam, problema transportului autonom a fost un alt subiect foarte discutat deoarece aceasta va fi de o importanță vitală în orașul viitorului.
În acest sens, Vlad Măcelaru (Co-founder @Clark Vision) a atras atenția asupra faptului că în momentul în care mașinile autonome vor atinge o masă critică în trafic numărul accidentelor va scădea dramatic deoarece va fi eliminat factorul uman ce provoacă haos. Totuși, până la acel moment mai avem de așteptat deoarece publicul încă trebuie educat în ceea ce privește mașinile viitorului, fie ele autonome, electrice sau hibrid.
Din punctul meu de vedere, mașinile electrice clar sunt un mare plus și dacă aș avea posibilitatea aș trece măcar la o variantă hibrid, dacă nu la una full electric. Din păcate, încă nu am bugetul necesar pentru o astfel de achiziție, dar știu sigur că pentru cei ce pot face acest lucru un astfel de autovehicul este cea mai bună opțiune.
Cât despre mașinile autonome, recunosc, am unele reticențe tocmai datorită faptului că trebuie să cedez atât de mult control în condițiile în care ele pot fi oricând hackuite. Să stai într-o sală de conferințe din Timișoara și să îți închipui cum pică mașini din cer ca în Fast & Furious 8 nu e chiar fun, mai ales dacă ai ușoare tendințe paranoice :D. Totuși, acesta este viitorul și noi soluții sunt dezvoltate în fiecare zi.
Bineînțeles că într-un oraș al viitorului nu puteau lipsi nici temele sociale. Până la urmă tehnologia ne poate duce până într-un anumit punct, dar noi rămânem oameni cu bune și rele. În cadrul panelului dedicat acestui subiect de la Tech Talks 2021 mi-a plăcut mult o chestie pe care a spus-o Corina Murafa (Global Co-Leader Ashoka Next Now: Planet & Climate):
Inovatorii sociali se îndrăgostesc de problemă, nu de unealtă. Oamenii din tehnologie vin cu o soluție de care se îndrăgostesc fără a dezvolta o comunitate care să le adopte soluția. Trebuie să începem să vorbim de good tech, iar dezvoltatorii de tehnologie să pună o serie de valori în spatele soluțiilor pe care le dezvoltă.
Atât de simplu, atât de poetic, atât de adevărat. Până la urmă, toate dezvoltările tehnologice sunt simple unelte și noi suntem cei care decidem ce vrem să facem cu ele. Dacă decidem să le utilizăm în scopuri egoiste și negative, vom avea parte de rezultate pe măsură. Dacă le aducem la viață, de la bun început, pentru a face o schimbare în bine, cel mai probabil vom reuși acest lucru. E foarte important să ținem minte acest lucru: puterea încă este în mâinile noastre. Până și inteligența artificială învață, până la urmă, tot de la noi, de la oameni.
Acestea fiind spuse…
… mi-a plăcut la nebunie ziua de Tech Talks 2021 la care am participat și mă bucur că am decis să petrec 3 ore într-o companie atât de selectă. Uneori am nevoie să mai ies din casă și să descopăr noi perspective dacă nu vreau să mă plafonez, iar acum, că baby Boom e pe drum, mi se pare cu atât mai important să îmi păstrez mintea deschisă. Deci în încheiere vreau să vă las cu întrebarea de final din prezentarea lui Vladimir Bataev (Global expert in innovative smart & circular urban solutions @ZAZ ventures):
P.S. Dacă îți place să iei pulsul orașului sigur îți va plăcea secțiunea TMLIVING de pe blog.