#notaskingforit

#notaskingforit

În mod normal nu abordez subiectele ”la modă”. Prefer să îmi văd de treaba mea, să ignor cu desăvârșire lumea exterioară pentru că blogul meu e un happy place și așa am vrut întotdeauna să fie. Dar, după ce am văzut clipul postat de Sweet Paprika (pe care o să îl las mai jos) și pe cel al lui Marilu (tot mai jos), am hotărât că este important să vorbesc despre acest subiect pentru că sunt femeie. Și orice aș purta, orice aș face pe lumea asta, I am #notaskingforit.

Contextul

În cazul în care ați trăit sub o mică piatră zilele astea, din analelel Youtube-ului românesc a ieșit un clip al unui vlogger despre care eu nu auzisem, dar care are o comunitate de 850.000 de urmăritori, în care acesta avea un limbaj nu tocmai frumos și nici foarte voalat. Mai pe șleau spus, el vorbea despre ceea ce le-ar fi făcut unor fete minore. Pe scurt, le-ar fi violat. Explicit, nu vreau să postez aici pentru că NU. Și după faza asta lumea a început să posteze reacții, fie imagini, fie clipuri, poliția s-a autosesizat, iar el a postat un clip în care își cerea scuze pe un ton nu foarte convingător.

Lipsuri în ceea ce privește judecata și responsabilitatea

Dacă el ar fi vorbit căcaturi (îmi pare rău mami) cu băieții lui în fața blocului sau pe chat ca să se dea mare era strict problema lui. În intimitatea propriei case fiecare face cum îl duce capul, în funcție de educația pe care a primit-o și propriul bagaj emoțional. Dar faptul că s-a apucat să spună toate aceste lucruri pe cameră și să le posteze pe youtube, spune foarte multe despre el, dar și despre lumea în care trăim.

Libertatea de exprimare pe care ți-o dă internetul vine cu o foarte, foarte multă responsabilitate. Tot ceea ce tu spui este văzut de alți oameni, mai mulți sau mai puțini. Tot ceea ce tu postezi, influențează alți oameni, mai mult sau mai puțin. Din păcate, cea mai mare parte a acestor oameni au vârste destul de fragede, iar ceea ce tu, eroul lor, spui, devine literă de lege. Deci, conștient sau nu, ei cresc cu ideea că este ok să fii abuziv față de femei. Că este ok să le dai două dacă nu ascultă. Și că practic nu există ”NU” atâta timp cât tu, bărbatul, ai chef de sex.

Doar că lucrurile nu stau chiar așa. Iar tu, omul de pe internet care are parte de atenția lor, ar trebui să îi educi, să ajuți la transformarea lor în ființe pozitive, nu în pleava societății. Pentru că, din păcate, de cele mai multe ori copiii (da, sunt copii până la urmă) de pe internet nu trec tot ceea ce primesc prin filtrul gândirii. Pentru că nu sunt suficient de bine pregătiți să filtreze informația sau pentru că presiunea socială le spune că este cool să facă la rândul lor căcaturi. Pentru că de la 10 (deja!!!) la 18 ani (când ajung majori, nu le vine neapărat mintea la cap) ceea ce spun cei din jur este mai important decât ceea ce cred. Iar școala… să nu vorbim despre ea pentru că numai mă enervez :D.

Și așa ajungem la fete

Da, ajungem la fete pentru că ele sunt parte esențială a ecuației. Trăim vremuri stranii în care fetele simt nevoia de emancipare la o vârstă din ce în ce mai mică. Faptul că suntem campioni la capitolul ”mame minore” arată clar că în societatea noastră există o problemă. Ea pornește din lipsa de comunicare de acasă și din lipsa de educație sexuală din școli. Dar mai mult decât atât, pornește din faptul că majoritatea fetelor nu sunt învățate să se iubească, nu sunt învățate să se respecte și caută validarea în exterior.

Toți facem căcaturi în adolescență și, de fapt, pe parcursul vieții. Dar doar pentru că avem aere de ”femme fatale” la 14 ani și purtăm haine provocatoare we are #notaskingforit.

Când am început să fiu interesată de băieți mai mult decât de păpuși și mi-au crescut sânii și eu preferam decolteurile. Aveam nevoie de atenție și era cea mai simplă metodă de a o obține, dar acest lucru nu înseamnă că eram dornică sau pregătită pentru sex. De fapt, au trecut muuuuuulți ani de la momentul în care mi-au crescut sânii până la clipa în care am trecut în rândul persoanelor active din punct de vedere sexual. Și m-am pupat cu băieți și i-am lăsat să mă atingă, însă asta nu a însemnat în nici un caz că vreunul dintre ei putea să treacă peste NU-ul meu decisiv pentru că hei, mi-a pus mâna pe fund. I was #notaskingforit când îi sărutam, când mă atingeau sau când purtam fuste scurte. I was #notaskingforit când fugeam pe ultima sută de metri pentru că auzeam sunete de fermoare deschise :)))).

Ceea ce consider că este foarte important pentru fete să înțeleagă este că avem drepturi depline asupra corpurilor noastre. NU înseamnă NU și la colțul blocului și la el în mașină și pe ultima 100 de metri, într-un pat moale și confortabil. Doar pentru că el s-a aprins și tu te-ai aprins nu înseamnă că trebuie să mergeți până la capăt dacă TU nu ești sigură 100% că vrei acest lucru.

Educația, bat-o vina!

Deci hai să nu ne mai ascundem după deget și să trecem la ceea ce contează: EDUCAȚIA. Din punctul meu de vedere, astăzi există câteva componente care ar trebui să meargă mână în mână și care țin de toți oamenii care înconjoară persoanele tinere:

Părinții

Da, educația începe de acasă. Nu vă mai ascundeți după deget, după muncă, după lipsa de timp. Ați făcut copiii aceștia și aveți datoria să îi educați. De la voi trebuie să învețe respectul pentru celelalte persoane. De la voi trebuie să învețe grija pentru persoanele din jur. De la voi trebuie să învețe ce înseamnă un model în viață, cum să gândească folosindu-și PROPRIUL CREIER, dar, poate cel mai important, de la voi trebuie să învețe ÎNCREDEREA ÎN PROPRIA PERSOANĂ. O fată care știe cât de mult valorează nu se va trezi niciodată într-o situație în care trebuie să îi explice unui tip că she was #notaskingforit. Un băiat care știe ce înseamnă respectul și cât de valoros este el nu va pune niciodată o fată în această situație.

Îmi pare rău că trebuie să spun acest lucru și poate veți spune că o să văd eu cum e când ai copii, dar nu există nici o scuză și nici substitut pentru ceea ce ar trebui să învețe copiii de la părinții lor.

Școala

Eu sunt pro educație sexuală în școli all the way. Nu înțeleg oamenii care se împotrivesc acestui subiect pentru că, sincer, oricât de deschis ai vorbi cu copilul tău, sigur există subiecte pe care o persoană SPECIALIZATĂ le-ar putea aborda mai bine decât tine. În plus, pentru copil se poate dovedi stânjenitor să vorbească despre sex cu mama sau tatăl. În schimb, o persoană SPECIALIZATĂ va ști cum să abordeze subiectul astfel încât să se facă înțeleasă și să nu traumatizeze pe viață bietul copil.

În plus, am încercat deja faza în care nu discutăm subiectul și uite unde am ajuns. Poate ar trebui să schimbăm puțin placa, nu? Doar ca să vedem dacă ne merge mai bine. Pentru că un om informat, e un om puternic și pentru o societate puternică și sănătoasă avem nevoie de genul acesta de oameni.

Influencerii

Da, influencerii sunt parte integrantă a sistemului educațional de care avem nevoie. Pentru că influencerii au un impact foarte mare asupra copiilor. Toți tinerii au cel puțin un vlogger favorit. Altfel nu ar fi fost Selly atât de cunoscut în România. Deci responsabilitatea acestora este extrem de mare. Responsabilitatea noastră, pentru că în momentul în care am început să postez chestii pe internet am ajuns în aceeași oală, chiar dacă nu am milioane de urmăritori.

Eu am ajuns să fiu conștientă de responsabilitatea mea în 2017, când am și scris acest articol. Și cred că este foarte important ca fiecare dintre noi să fie conștient de responsabilitatea sa. Pune-ți foarte serios întrebarea:

Dacă tot ești ”idolul unei generații”, ce fel de idol vrei să fii?

Manifest pentru iubirea de sine

Și acum că mi-am spus of-ul despre educație, a venit momentul să vorbim despre iubirea de sine. Nu ar fi nevoie de #notaskingforit dacă toți oamenii, băieți și fete, ar ști cât de mult valorează și s-ar iubi pe sine în primul rând. Dacă în loc să căutăm aprobarea în exterior, cum am mai spus, am începe să ne acceptăm pe noi exact așa cum suntem: Cu fundul mic sau mare. Cu ochii albaștri sau căprui. Cu mâinile scheletice sau dolofane. Cu pielea albă sau neagră, de ce nu. Dacă nu am mai căuta în exterior ceea ce ne lipsește în interior, lumea ar fi atât de diferită și atât de frumoasă.

Știu, I talk the talk, but do I walk the walk? Nu tot timpul! Îmi pare rău să spun asta, dar și eu mai am de lucru la acest capitol. Însă când văd imagini de genul acesta:

 

Vezi această postare pe Instagram

 

NOT ASKING FOR IT! If I want something I let you know! In 2020 trebuie sa ne folosim VOCEA! Toate! Atata timp cat INCA suntem tratate ca obiecte sexuale, trebuie sa fight back!!! NU TREBUIE sa ne acoperim, nu trebuie sa ne mai inchidem gurile si sa ne strangem picioarele! Nu trebuie sa ne acoperim pentru ca asa sunt barbatii si aia e si doar asa ne poate fi bine! Trebuie sa educam! Copiii, sotii, iubitii, prietenii, fratii! Mereu ne facem ca nu vedem si nu auzim! Eu aud si vad si uneori imi e teama si totusi ripostez cu orice risc pentru ca AM DREPTUL sa exist libera ca fiinta cu trup si suflet, nu ca obiect sexual! Asa ca luptati pentru voi si smulgeti din radacina orice va raneste, orice instiga la violenta si orice explica ca femeia trebuie sa NU FIE femeie pentru ca barbatii asa sunt ei de la mama natura si nu isi pot controla instinctele! E 2020! E inadmisibil sa lasam sa existe liber, mai ales in online, in continuare conturi si personaje care spun CA O MERITAM CU VARF SI INDESAT PENTRU CA LUNGIMEA FUSTEI SI DECOLTEUL O CER. NU! Report!Fight back! And bully them back to make them feel what you feel!!!!! Se pare ca trebuie sa reinviem anii 70! Orice fac! Doar sa inceteze instigarea la violenta si hartuirea! • #womenempowerment #fabulousmuses #fabuloasele

O postare distribuită de Diana Enciu (@fabmusediana) pe

 

Vezi această postare pe Instagram

 

First of all, this is not addressed to the person (if it’s not too much to call him that) who explicitly told his 850k subscribers on YouTube how he considers that an underage girl should be raped (again, explicitly) because of the way she looked and dressed like. Not only did he deliberately instigate to rape and violence towards young women but he also „educated” hundreds of thousands of young boys that it’s okay to think like that – it was just supposed to be „funny”. No, this post is not about him or that. It’s about me and us, women who are scared to go out at night, to walk alone on the streets, to wear shorts in the summer, or a dress that makes us confident, to pass by a group of men who scream and shout and whistle as if we were nothing. It’s about us, who are scared not because something happened, but because something might. Living with this constant fear means in no way gender equality. I’m tired of feeling like this and letting myself be constrained by that terrifying thought. We need to end this. We need to let women be. #notaskingforit @deeacodrea @fabmusediana

O postare distribuită de MARIA DIUS (@mariadius) pe

 

Vezi această postare pe Instagram

 

The way we dress doesn’t mean yes ? @fabmusediana #notaskingforit #nuedoarogluma #womenempowerment #useyourvoice #nomeansno #speakup

O postare distribuită de Alexandra | Antal (@alexantal_) pe

Pe bune că încep să simt așa un chef de eliberare, de a posta ce am chef fără să mă gândesc că aoleu, în poza aia mi se vede un pic burtica și ce o să zică lumea de pe Insta că nu sunt perfectă?

#notaskingforit

Sau că aoleu, mă vede mami și ce o să spună de X poză? Toate gândurile astea sunt atââââât de greșite. Atââââât de anapoda. E corpul meu! Eu decid când, cum și cui îl arăt. Și, după cum spunea și Gabriela (Sweet Paprika) și Marilu, dacă aș avea chef să mă plimb în fundul gol pe stradă ar trebui să pot face acest lucru FĂRĂ SĂ ÎMI FIE TEAMĂ de ce spune lumea sau că voi fi violată.

Diana Enciu spunea în descrierea pozei ei ”If I want something, I let you know!” și exact așa e, dragi băieți și bărbați, dragi oameni. Când o femeie vrea ceva, te anunță. E foarte puțin probabil să fie nevoie să îi citești gândurile ca să îți dai seama ce vrea.

Respiră, Andra!

Ok, cum credeam că voi scrie articolul ăsta fără să mă enervez oare? Habar nu am. Ideea e că, în încheiere, vreau să vă las clipurile celor două super femei:

Și să vă îndemn să vă faceți vocea auzită. În astfel de probleme nu este suficient să așteptăm să treacă furtuna. Și în nici un caz nu ești doar o altă voce în mulțime pentru că MOMENTAN MULȚIMEA NU ESTE SUFICIENT DE MARE PENTRU CA LUCRURILE SĂ SE SCHIMBE ÎN BINE.

Untold 2018

P.S. Între timp am găsit și articolul Paulei pe care trebuie să îl citiți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.