Muzeul ASTRA din Sibiu: o destinație de familie

Muzeul Astra

Să ne înțelegem de la bun început, când spun Muzeul ASTRA mă refer și mă voi referi întotdeauna la complexul muzeal în aer liber situat în Dumbrava Sibiului. Știu că site-ul oficial al Complexului Național Muzeal ASTRA include mai multe locații, însă pentru mine Muzeul ASTRA va însemna întotdeauna Dumbrava, morile sale de vânt, lacul și casele tradiționale.

A treia oară cu noroc

Anul acesta, cu ocazia teambuildingului Rotaract, am ajuns pentru a treia oară la Muzeul ASTRA din Sibiu. Toată lumea își dorea să descopere muzeul, iar eu îmi doream să îl revăd, în speranța că voi avea mai mult timp la dispoziție pentru a vizita tot. Spun asta pentru că la prima mea vizită, acum… 1000 de ani :)))… bine, doar aproape 10, nu am ajuns să vedem chiar tot muzeul. Eram în excursie cu mami, cu alți 30-40 de copii, timpul era limitat, deci ne-am concentrat pe zona morilor de vânt care încă mi se pare cea mai frumoasă parte a Muzeului ASTRA. Apoi, fast forward în 2015, la prima ieșire cu Flavius, când practic l-am dat gat aproape picând în lac :D, tot pe morile de vânt ne-am concentrat. Pentru că atunci scopul era Forza ZU și aveam prea puține ore la dispoziție pentru muzeu.

plimbare prin muzeul astra

Din fericire, de data aceasta am avut tot timpul din lume la dispoziție. Am ajuns la muzeu în jurul orei 11. Vremea, deși înnorată, părea stabilă, lumea avea chef de poze și era pusă pe șotii. Nu ne grăbeam nici care. Știam oricum că vom mânca tot în incinta Muzeului ASTRA, deci ne-am plimbat în voie pe alei și am admirat fără grabă casele.

Bineînțeles, prima oară tot spre morile de vânt ne-am îndreptat. Partea mea favorită, după cum vă spuneam. Am urcat în cele deschise. Am făcut o grămadă de poze și ne-am bucurat de aerul curat și de cel 95 de hectare de ”verde”. Dumbrava Sibiului este minunată, pur și simplu!

De ce o destinație pentru întreaga familie?

Ei bine, acest complex gigantic are ceva de oferit și pentru cei mici, dar și pentru cei mari. Toate exponatele vin cu informații despre zona de proveniență. Asta e o propoziție ciudată, știu, însă aici sunt case și mori și diverse acareturi din toate zonele țării. Fiecare dintre ele are propria poveste, ceea ce e foarte util pentru cei ce caută informații și vor să se documenteze, nu doar să se relaxeze.

În același timp, casele, în esența lor, au fiecare ceva aparte ce te bucură din punct de vedere vizual. Te uiți la ele și ești pur și simplu transpus într-o lume mai simplă, a muncii fizice și grijilor pentru ziua de mâine, dar și a naturii și a conexiunii mai profunde între oameni. Sau poate sunt eu o visătoare.

detalii din muzeu

Copiii în mod clar au ce să învețe din Muzeul ASTRA pentru că multe dintre exponatele de aici sunt imposibil de văzut în altă parte. În plus, un detaliu absolut delicios sunt aleile, care au desenate pe ele tot felul de jocuri pentru a menține vie atenția celor mici.

Mâncarea nu este în nici un caz o problemă în interiorul muzeului. Există o terasă cu dulciuri diverse, două căsuțe unde sunt gogoși (foarte bune) și clătite (și mai bune) sau cafea, dar și 2 restaurante. Asta nu înseamnă că nu îți poți aduce propriile sandwichuri dacă așa alegi. Iar dacă vine ploaia, cum s-a întâmplat pentru vreo 10 minute în timpul vizitei noastre, găsești o grămadă de locuri unde să te protejezi de intemperii.

Ce ai putea cere mai mult?

Practic ai putea fără nici un fel de problemă să petreci o zi întreagă împreună cu familia ta la Muzeul ASTRA și nici nu ți-ai da seama cum a trecut timpul.

detalii de la muzeu

Masa la Hanul din Tulgheș

Cum, necum, s-a făcut ora 3 și, deși mai ciugulisem câte ceva pentru că nu ne-am putut abține :D, am decis să încercăm și mâncarea tradițională de la Hanul din Tulgheș. Acesta se află în interiorul muzeului și este clădire de patrimoniu, construit în 1922 pe unul dintre drumurile comerciale ce legau Moldova de Transilvania, după cum spune site-ul lor oficial.

Hanul este o locație absolut superbă unde, după cum am văzut, se pot organiza și evenimente. Este înconjurat de natură, cadrul rustic se păstrează de 100 de ani, iar mâncarea este ca la bunica acasă, dacă bunica e o bătrânică drăguță de la țară. Meniul este destul de variat cât să îți fie greu să alegi, însă noi am mers pe chestii mai apropiate de specificul locului: ciorbă de pui pentru Flavius (care a fost foarte bună, am gustat-o și eu :D) și mămăligă cu brânză pentru mine. Dacă tot eram la Muzeul ASTRA, într-un han bătrân, am zis să alegem un meniu pe măsură. Am completat masa cu o ciocolată caldă (eu) și o limonadă (Flavius) și aia a fost până seara. Ne-am declarat complet satisfăcuți.

Masa la Hanul din Tulgheș

Trebuie să mai menționez faptul că prețurile au fost medii, deci oricine își poate permite o masă la Hanul din Tulgheș, iar personalul foarte prietenos. În plus, poți fără nici o problemă să vii doar să mănânci la han, fără să vizitezi neapărat și muzeul. Deci da, cu următoarea ocazie vom reveni.

Tu ai vizitat Muzeul ASTRA?

Aceasta e marea întrebare de final. Dacă nu ați făcut-o încă, eu zic că e momentul să vă mobilizați și să dați o fugă până la Sibiu, să vă bucurați de muzeul ASTRA, dar și de restul frumuseților orașului, așa cum am făcut și noi:

Untold 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.