Lansare de carte: Cum te vei îmbrăca la sfârșitul lumii?

lansare de carte la două bufnițe

Recent am fost la prima mea lansare de carte de foarte, foarte mult timp. Deși volumul era deja pe piață, Cosmin Leucuța a decis să își lanseze volumul de povestiri Cum te vei îmbrăca la sfârșitul lumii? la librăria La două bufnițe, într-o frumoasă seară de joi. Moderatorul evenimentului și principalul motiv pentru care am decis să particip a fost Ina Awesome, the original Tombabe. Știam că Ina este un cititor înfocat și aveam încredere 100% în recomandările ei, deci nu puteam lipsi de la eveniment.

Evenimentul

Deși afișul spunea clar că ar trebui să îți faci rezervare pentru a putea participa la eveniment, eu am realizat acest lucru doar în ziua cu pricina, când Ina a anunțat pe instagramul ei că nu mai sunt locuri. Deloc descurajată de acest aspect am zis că asta e, merg să văd dacă se mai găsește un scaun și pentru mine, iar dacă nu, măcar m-am plimbat puțin prin Unirii.

Din fericire, în momentul în care am ajuns în fața librăriei, unde Cosmin Leucuța împrăștia voie bună și zâmbete, am descoperit că sunt locuri suficiente în interior și pentru cei ce s-au trezit în ultimul moment că vor să participe la lansarea de carte. Așa că am intrat, mi-am ocupat scaunul și am așteptat cuminte să înceapă discuția.

lansare de carte la două bufnițe

Marcată de prietenia dintre cei doi și de faptul că Ina cunoștea foarte bine volumul Cum te vei îmbrăca la sfârșitul lumii, conversația dintre Ina și Cosmin a fost una spumoasă, presărată cu glume, amintiri și remarci foarte pertinente cu privire la carte. Mai multe dintre temele abordate în aceasta au fost dezvoltate, inclusiv problema numărului redus de cititori din România, problema numărului și mai redus de cititori care aleg efectiv cărți ale autorilor români și problema relațiilor dintre oameni, lait motivul cărții lui Cosmin Leucuța.

Trebuie să recunosc, într-o primă fază nu am fost de acord cu autorul atunci când a spus că în România nu se citește. Cum, mi-am spus în sinea mea, nu se citește în România când pagina mea de instagram dedicată cărților crește văzând cu ochii? Când sunt atât de mulți bookstagrammeri pe internet și atâția oameni care fac recenzie de cărți? Apoi mi-am dat seama că da, s-ar putea să aibă dreptate. Doar pentru că eu sunt foarte focusată pe acest subiect și am reușit să găsesc comunități (mai mari sau mai mici) cu aceleași interese nu înseamnă că în România se citește.

În schimb, la această lansare de carte s-a citit mult, lucru care mi-a plăcut la nebunie și care m-a convins că trebuie să citesc și eu volumul. Ina a ales pasaje care au emoționat-o. Cosmin a ales pasaje amuzante. Rezultatul a fost un mix ce ne-a adus lacrimi în ochi, dar și zâmbete pe buze, după cum vă puteți convinge dacă veți urmări și voi discuția ce încă este disponibilă pe pagina de Facebook a librăriei:

 

Cartea

Bineînțeles că am achiziționat cartea la finalul evenimentului și bineînțeles că am primit dedicație și autograf pe ea. De-asta merg oamenii la o lansare de carte, până la urmă. Și în momentul în care am ajuns acasă am citit ultima povestire deși aveam de terminat alte cărți înainte să mă pot apuca de Cum te vei îmbrăca la sfârșitul lumii? dar povestea aia… pur și simplu a rezonat cu mine datorită fragmentului citit de Cosmin în cadrul evenimentului și voiam să văd dacă va fi așa pe măsură ce citesc toată povestea. Și da, am plâns iarăși :D.

Între timp, am reușit să termin cărțile pe care le aveam de terminat și m-am aruncat, pur și simplu, în Cum te vei îmbrăca la sfârșitul lumii? Stilul în care e scrisă cartea este total altceva pentru mine. Cosmin Leucuța scrie foarte liber, aș spune că e chiar slobod la gură. Scrie cum eu nu aș putea să scriu niciodată pentru că știu că citește mami :))))) =)))). A fost ciudat să citesc o carte scrisă exact cum vorbesc oamenii. Oameni random, pe stradă. Eu cu Flavius, acasă, atunci când nu trebuie să ne cenzurăm în nici un fel. Eu, în capul meu, când sunt nervoasă sau super fericită sau random așa. A fost ciudat, dar refreshing, nu pot să neg lucrul acesta. Și mi-a plăcut.

împreună cu Cosmin Leucuța

Și tot din categoria ”slobod la gură”, Cosmin Leucuța vorbește foarte deschis despre sex, lucru care nu m-a deranjat. Am 33 de ani (aproape 34 :))). Discuțiile despre sex nu mă deranjează. Am citit cărți erotice. Să citesc despre sex nu mă deranjează deloc. Dar mi-ar fi plăcut să fie un mic disclosure privind acest aspect pe copertă. În caz că decide un adolescent să o achiziționeze. Zic și eu ca simplă sugestie :D. Ca să nu zic că nu i-am băgat de vină ceva :)))).

Încă nu am terminat cartea, dar sunt sigură că va rămâne în biblioteca mea pentru totdeauna. Le-o voi da și copiilor mei la un moment dat. Când o să fie mari și o să vorbească urât pe ascuns :)))). Și dacă nu sunteți foarte pudici, vă recomand și vouă să o citiți. Nu veți regreta.

Untold 2018

Later edit: Am terminat cartea între timp (adică înainte de publicarea articolului), dar nu am vrut să stric frumusețe de texte, atât de omogen și de bine structurat. Cu toate acestea, nu puteam să nu adaug o micuță completare: Cosmin Leucuța are o imaginație tare bolnavă. Acest aspect nu mă va face să nu îi citesc și celelalte volume, doar că trebuia să îl subliniez.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.