Când Alin ne-a propus să mergem să mâncăm în Giarmata primul meu gând a fost că cine știe în ce bombă ne duce. Pentru că, să fim serioși, cine merge să mănânce în Giarmata? Sau cine mergea? Da, oamenii știu restaurante faine în Giroc, în Chișoda, în Dumbrăvița. Dar Giarmata nu prea există pe lista culinară a timișorenilor… din păcate… spun eu acum. Pentru că, din păcate, mulți timișoreni nu știu că în Giarmata există Influence Food & Passion. Sau nu știau :D.
Locația
După cum spuneam, Influence Food & Passion este un micuț restaurant localizat în centrul Giarmatei. De ce aici? Pentru că este ”copilul” unui tânăr strâns legat de această localitate. Hari a crescut în Timișoara, dar avea (sau are, asta nu știu) bunici în Giarmata. Și, spre deosebire de mulți tineri care decid să plece să își caute norocul peste hotare, el a decis să facă ceva pentru comunitatea de care era atât de legat. A deschis mai întâi o cafenea, dar pasiunea pentru bucătăria italiană l-a îndemnat să facă următorul pas. Și așa a apărut restaurantul Influence Food & Passion.
Atmosfera
Din exterior, restaurantul nu pare cine știe ce. O clădire albă, cu un aer vintage. Însă în momentul în care intri pe ușă îți dai seama că lucrurile sunt cu totul altfel față de ceea ce te așteptai tu. Și altfel într-un sens mult mai bun. Pentru că primul lucru pe care îl vezi este o masă cu totul specială, acoperită cu sticlă și decorată cu paste. A fost, evident, masa la care am stat noi. Mai mult, peste tot în jur erau plante tropicale, iar piesa de rezistență se afla în cea de-a doua cameră: un perete întreg cu harta lumii. Sincer, m-aș fi mutat acolo :))) =))). Adică visul de design interior al vieții mele era în restaurantul ăla :))).
Totul în Influence Food & Passion inspiră liniște și un dolce far niente al italienilor.
Servire și produse
Dacă nu m-ar fi convins masa și mapamondul că locația asta este altceva, sigur ar fi făcut-o personalul. Servirea a fost promptă, chelnerii super prietenoși, iar în momentul în care am spus că am vrea să aflăm mai multe despre local (vă explic imediat de ce), Hari a venit și a stat cu noi și ne-a povestit câte în lună și în stele.
În ceea ce privește ce am comandat, meniul era destul de variat la capitolul paste și pizza. Ceea ce mi-a plăcut de la bun început a fost faptul că existau atât produse cu carne, cât și mai… vegetariene :)))… clar delimitate în meniu. Eu am ales paste carbonara pentru că îmi păreau cele mai safe. Restul erau niște variații de care nici nu auzisem și m-am cam intimidat. Băieții (pentru că am fost cu Flavius și Alin) au comandat pizza diavola.
Meniul mi s-a părut ușor dubios pentru că toate produsele aveau denumiri italiene. Și cum eu sunt sceptică de felul meu, evident că m-am întrebat care e faza cu ele. Atunci Alin m-a sfătuit să îl întreb pe Hari toate aceste amănunte, după ce mănânc.
Mâncarea a venit destul de repede, nu mă pot plânge, doar că nu era deloc cum mă așteptam eu. Pentru că eu sunt obișnuită cu clasicele carbonara românești, cu sos de smântână și puțin usturoi. Ei bine, la Influence Food & Passion nu erau deloc așa. Sosul era făcut din ou crud. Brânza era pecorino romano, adică o brânză de oaie foarte aromată. Pastele erau al dente. Toate aromele se împleteau foarte bine, dar nu erau cum m-aș fi așteptat sub nici o formă. A fost o porție unică de paste, cum nu am mai mâncat în Timișoara și abia aștept să revin.
De unde aceste arome?
Ei bine, când am terminat de mâncat Hari a venit să stea puțin de vorbă cu noi. Și a început să ne povestească despre făină și consistența ei și despre cum ar trebui să fie făcut aluatul de pizza. Nu mi-a venit să cred :))). Nici nu știam că făina poate fi mai hidratată sau mai puțin hidratată. Că în funcție de asta aluatul crește mai mult sau mai puțin.
În ceea ce privește italiana din meniu, aceasta este prezentă deoarece toate ingredientele sunt exact din Italia. Și nu de oriunde din Italia, ci din regiunile lor originale. De exemplu, știați că pastele carbonara au fost inventate în regiunea Lazio pentru oamenii care lucrau în minele de cărbune? De aceea se numesc carbonara și de aceea sunt atât de consistente. În plus, în rețeta originală, brânza este exact pecorino romano, specifică pentru regiunea din jurul Romei. Pam!
Mi s-a părut extrem de interesantă această dorință a lui Hari de a reproduce rețete italiene originale. Mi s-a părut și mai tare faptul că a făcut o grămadă de cursuri, inclusiv în Italia, pentru a-și perfecționa tehnica în bucătărie. Și când am auzit ce planuri de viitor are, nu mi-a venit să cred că omul acesta chiar stă în România :))).
Planuri de viitor
Cum ar fi să mergeți într-un restaurant în care să puteți alege unele ingrediente ce intră în mâncarea voastră? Cum ar fi să alegeți voi roșiile și mirodeniile? Ei bine, în curând veți putea face lucrurile acesta în Giarmata. Pentru că Hari plănuiește să facă posibil așa ceva în Influence Food & Passion. Dorința lui este ca oamenii să învețe să aprecieze mâncarea. Și cred că dacă fiecare ar vedea mâncarea măcar o parte în modul în care o vede Hari și ar investi în ingrediente de calitatea, viața ar fi puțin mai frumoasă.
Nota mea pentru Influence Food & Passion este 10!
Abia aștept să revin aici. Sunt foarte nerabdatoare să încerc și alte produse din meniu. Vreau să mănânc o pizza doar eu :))). Vreau să mai testez și alte paste. Vreau sa mai stau la masa mea cu paste :))). Si vreau să mergeți și voi să vedeți cum e. Sunt sigură că o să vă placă la nebunie!
Carbonara cu care esti obisnuita nu e deloc carbonara, indeed, e o inventie romaneasca :)) Si eu am aflat asta mai demult cand am cautat o reteta de carbonara “ca la carte”, si mi-am dat seama ca habar nu aveam. Si cand am facut-o, yummmmm, ce buna! Asa ca nu pot decat sa salivez la pastele mancate de tine, mai ales cum le descrii ca fiind atat de autentice 😀
Am o intrebare: preturile cum sunt? De curiozitate, cum ti s-au parut vs calitate?
Si am impresia ca iubita lui Hari e o fosta colega de a mea de liceu, dar sincer nu sunt sigura. :)))))))
I’ll put this location on my list! 😛 Multumim de recomandare 🙂
Da, pastele au fost absolut delicioase. Și raportul calitate-pret mi s-a parut foarte ok. Singura chestie de luat in considerare este ca portiile sunt o idee mai mici fata de ceea ce suntem noi obisnuiti. Dar mancarea este foarte satioasa, deci nu pleci de la ei flamand :)))