I giardini di Zoe: grădina fermecată din Banpotoc

giardini di zoe

Am auzit foarte multe despre I giardini di Zoe. Întotdeauna se vorbește la superlativ despre acest loc din Banpotoc, un sat necunoscut (până acum) de lângă Deva, toscana de România fiind doar una dintre frazele folosite frecvent pentru a-l descrie.

În aceste condiții, în această toamnă am avut o duminică mai liberă la Sălaș și am decis că a venit momentul să vedem despre ce e vorba. Știam că, fiind toamnă, nu ne vom bucura de toate florile care împodobesc în mod normal I giardini di Zoe, dar nu am stat prea mult pe gânduri. Florile sunt superbe, însă toamna are farmecul ei și eram sigură că această locație nu avea să mă dezamăgească.

Povestea I giardini di Zoe

Cum au apărut aceste grădini în Banpotoc? Din pasiunea unui italian, stabilit în România. Giovanni Salvatelli a vrut să aducă ceva din farmecul țării sale natale aici, dar să lase și ceva generațiilor viitoare. Astfel, fără a avea studii în domeniul peisagisticii, a reușit să construiască un colț de rai ce poartă numele nepoatei sale, Zoe.

Bineînțeles, ceea ce se poate vedea astăzi în Banpotoc nu a apărut peste noapte. Sunt mai bine de 15 ani de când Giovanni Salvatelli plantează, îngrijește, adaptează, proiectează grădinile sale minunate. Plantă cu plantă, sezon după sezon, I giardini di Zoe devine mai frumoasă, mai atrăgătoare pentru vizitatori, mai cunoscută în țară, dar și în străinătate.

giardini di zoe

Cum ajungi aici?

Nu este deloc greu să ajungi la giardini di Zoe. Oricare dintre aplicațiile de GPS te aduc fără nici o problemă până în parcarea destinată vizitatorilor. Totuși, trebuie să ții cont de câteva aspecte:

  • drumul până în Banpotoc, deși funcțional, este stricat pe alocuri, deci viteza nu este recomandată
  • există două alei ce duc de la drumul principal spre giardini di Zoe. Una pentru cei ce vor să își lase mașina în parcarea destinată turiștilor, iar a doua este rezervată pentru pietoni și mașinile personalului, mărginită de cireși japonezi (cel puțin așa cred eu) pe care trebuie să îi văd neapărat în primăvară.

Plimbarea de duminică

După cum vă spuneam la început, noi am venit duminica și a fost destul de aglomerat. Nici nu avea cum să fie altfel într-o zi atât de frumoasă și de însorită. Chiar și așa, nu mă așteptam să văd atât de mulți copii alergând de colo-colo. Atât de multe familii, cu mic și cu mare, traversând aleile și oprindu-se pentru poze. Și în nici un caz nu mă așteptam să fie o întreagă clasă de a VIII-a prezentă pentru pozele de album.

Au știrbit toate acestea din frumusețea gărdinii? În nici un caz. Mi-aș fi dorit totuși să mă pot bucura de priveliște în liniște? Evident! Deci dacă vreți să vizitați această locație și aveți posibilitatea să veniți în orice altă zi, nu în weekend, vă recomand cu tot dragul să o faceți.

Trecând peste aceste mici nemulțumiri valabile pentru toate obiectivele turistice cunoscute vreau să vă spun că I giardini di Zoe este un loc MI-NU-NAT. Într-adevăr, se simte aici iubirea pentru natură și pentru frumos. Se vede înclinați artistică în tot ceea ce ține de plantele alese, elementele de decor, până și în designul clădirilor atât de necesare pentru buna funcționare a grădinilor.

Totuși, pe mine nu m-a dus cu gândul la Toscana. Poate pentru că eram eu setată pe palate, dar eu m-am simțit mai degrabă ca în grădinile de la Schoenbrunn. Nu știu dacă gardurile vii atent tăiate și geometrice mi-au creat această impresie. Sau fântânile arteziene atent lucrate, însă aceasta a fost impresia mea.

Bine, recunosc, nici nu am fost vreodată în Toscana ca să am termen de comparație, așa că sper să mă puteți ajuta voi să mă lămuresc. Grădini italiene sau ceva mai de curtea regală austriacă? La ce vă duc cu gândul imaginile de la I giardini di Zoe? Sunt foarte curioasă.

Micile minusuri

Trebuie să bag puțin și de vină sau să subliniez ceea ce eu nu am făcut. Habar nu am dacă există sau nu, însă nu am văzut nicăieri un panou care să spună povestea acestei locații. Mai mult, chiar și site-ul lor oficial mi se pare destul de sărac la capitolul informații, ceea ce este un foarte mare păcat. Mi-ar fi plăcut să citesc povestea spusă de Giovanni Salvatelli însuși… sau măcar de un autor fantomă în numele lui.

Un alt aspect la care I giardini di Zoe sunt deficitare ține de servicii. În așa loc frumos, mi-ar fi plăcut să stau și să beau un cappuccino, să mă bucur de soare, să fac niște poze cu cafea, ca orice online addict care se respectă :))). Din păcate, nu am putut pentru că cei de la ceva tonetă (habar nu am cum să îi spun mai frumos) nu erau acolo și în rest nu aveai unde să consumi absolut nimic.

Totuși, cei de la giardini di Zoe sunt la început și sper că lucrurile se vor îmbunătăți în timp.

În caz că citiți aceste rânduri și sunteți din partea conducerii, vreau doar să vă sugerez un mic restaurant cu specific italienesc. Nu neapărat cu pizza, dar ceva aperitive bune, poate chiar niște paste, plus un vin aromat, ar merge de minune. Zic și eu :D.

Alte informații pe care ar trebui să le cunoașteți

În mod normal nu îmi asum rolul de wikipedia, dar mai am 2-3 chestii foarte obiective de menționat, așa că am decis să fac o listă:

  • biletul costă 10 lei de persoană (nu știu copiii de la ce vârstă încep să plătească)
  • de luni până vineri grădinile se pot vizita doar cu programare prealabilă
  • sâmbăta și duminica grădinile se pot vizita într orele 9 și 18, ultima intrare fiind la ora 17
  • se pot organiza evenimente aici, de la cele festive, la cele corporate
  • se pot organiza ședițe foto aici (contra cost, evident)

În încheiere vreau doar să mai menționez că și Ana-Maria Popescu a scris un articol foarte fain despre I giardini di Zoe. Iar noi am făcut acest micuț clip care sigur vă va ajuta să vă faceți o idee despre minunățiile pe care le puteți găsi la Banpotoc.

Și dacă tot sunteți în zonă, dați o fugă și până la Castelul Lupilor. Noi l-am vizitat cu ceva timp în urmă (când am scris articolul acesta) și ne-a cam plăcut. Doar că nu am reușit să revenim, din păcate… poate la primăvară.

Untold 2018

P.S. Pentru mai multe idei de călătorii, aruncați o privire peste secțiunea dedicată acestora AICI. Iar dacă pandemia te-a făcut să te temi de tot ceea ce înseamnă călătorii, înainte să te închizi definitiv în casă citește acest articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.