De vorbă cu Ana-Maria Popescu despre @exploretimisoara

@exploretimisoara anamaria popescu

Recunosc, am o slăbiciune pentru @exploretimisoara. Îmi place contul acesta de Instagram la nebunie. Îl urmăresc de la început, cred, dar habar nu aveam cine se ocupă de el. Asta până într-o zi random când nu mai știu de ce am trimis un mesaj contului și am zis că hei, mi-ar plăcea să povestim mai multe și să scriu despre voi pe blog. Atunci, surpriză, am aflat că Anamaria Popescu se află, de fapt, în spatele acestui proiect.

Pentru cei care nu știu acest lucru, Ana-Maria Popescu este o drăguță și, în afară de asta, una dintre bloggerițele pe care le-am cunoscut datorită proiectului Blogging TM 2.1 (despre care am scris pe blog de câteva ori). Ea scrie pe anamariapopescu.ro despre tot felul de locuri super faine din România și nu numai. Vă recomand blogul ei cu tot dragul.

anamaria popescu

Revenind la poveste. În momentul în care aflat că Ana-Maria se ocupă de @exploretimisoara, am știut clar că trebuie să ne vedem și să povestim, ceea ce s-a și întâmplat. A fost o ieșire super drăguță de toamnă la Manufaktura, iar rezultatul este acest interviu :D.

Cum a luat naștere proiectul @exploretimisoara?

Proiectul @exploretimisoara a luat naştere sub conceptul #WeLiveToExplore. Încă de la început, mi-am dorit ca fiecare dintre noi să poată descoperi locurile, clădirile sau monumentele pe lângă care am trecut de zeci sau sute de ori. Le-am admirat, le-am fotografiat, după care am mers mai departe. Până când mi-am dat seama că merită mai mult. Noi merităm să știm mai mult de atât, dar și cei care pășesc pentru prima dată pe străzile acestui oraș. Povestea acestora merită descoperită, explorată și spusă mai departe!

Ei bine, cu această dorință în minte, în urmă cu mai bine de 1 an, am ales să includ Timișoara în proiectul meu de disertație. La început am realizat o serie de materiale grafice pentru promovarea orașului, însă cum sunt om de marketing şi comunicare nu am putut să exclud partea de social media și astfel am creat contul de Instagram @exploretimisoara.

Din nevoia de a găsi într-un singur loc informații cât mai utile atât pentru turiști, cât și pentru localnicii dornici să descopere locurile în care au fost de atât de multe ori sau clădirile pe lângă care au trecut mereu, #ExploreTimisoara îți propune o călătorie în trecut și în prezent, în același timp.

@exploretimisoara anamaria popescu

Cum ai gândit strategia de brand pentru @exploretimisoara?

@exploretimisoara a fost gândit încă de la început să fie despre oameni, locuri și povești. Strategia pe care am abordat-o inițial a fost să integrez comunitatea în acest proiect și să mă bazez pe conținutul generat de utilizatori. Conținut creat de orice persoană care dorește să imortalizeze și să surprindă povestea sau locurile orașului într-un mod unic și inedit.

Cred în puterea comunității și tocmai de aceea mi-am propus ca @exploretimisoara să fie sursa de inspirație și informație pentru toți cei care își doresc să descopere acest oraș, povestea locurilor pe care le vizitează (nu doar a celor pe care le cunoaște toată lumea), cum ar putea să-și petreacă timpul liber aici sau efectiv unde pot bea o cafea bună sau lua masa într-o atmosferă plăcută.

Ce trebuie să facă un utilizator pentru a fi featured pe @exploretimisoara?

Mă bucur enorm de mult să văd că tot mai multă lume a auzit de @exploretimisoara și s-a adunat o comunitate destul de mare care susține această idee. Cu toate acestea, nu fiecare postare ajunge să fie publicată și în feed.

Dacă intri pe contul @exploretimisoara o să vezi doar o selecție din toate postările pe care le găsesc atunci când fac research sau în care etichetează oamenii acest cont. De ce? Pentru că fiecare poză spune o poveste și cel mai important, vreau ca oamenii să simtă dorința de a vizita locul pe care l-au descoperit. Să afle mai multe despre el și să acționeze în direcția asta.

Mai există conturi create de utilizatori sau chiar de instituții care promovează Timișoara. Însă prin @exploretimisoara îmi doresc să promovăm locurile într-un mod inedit și oricine își dorește să ajungă aici trebuie să fie autentic și să surprindă orașul prin imagini care spun o poveste sau arată o altă perspectivă.

@exploretimisoara anamaria popescu

Cum te simți când te etichetează lumea doar pentru a le reposta conținutul?

Pe parcurs, contul @exploretimisoara a început să fie un reper pentru cei din comunitate şi să primească tot mai multă atenţie de la creatorii de conţinut. Asta nu poate decât să mă bucure enorm şi simt că toată această implicare trebuie dusă mai departe. Mai ales că uneori parcă se creează o provocare între cine surprinde un anumit loc într-un mod cât mai inedit.

Îmi place să văd oameni creativi, care mă inspiră şi le apreciez ideile şi munca. Însă atunci când cineva creează conţinut doar cu dorinţa de a fi repostat sau etichetează contul în postări care nu au legătură cu ceea ce înseamnă @exploretimisoara, ci doar din dorinţa de a-şi face reclamă la un produs sau serviciu, mă simt puţin dezamăgită. Dar nu îmi pierd timpul prea mult cu astfel de postări pentru că prefer să ofer vizibilitatea oamenilor care chiar vor să transmită ceva.

Îmi place să cred că postărilor creatorilor de conţinut care ajung în feed, reprezintă valorile @exploretimisoara şi că este nu doar un efort comun, ci şi un sprijin reciproc.

Care este locul favorit pe care l-ai împărtășit pe @exploretimisoara?

Hmmm… îmi e greu să aleg pentru că sunt multe locuri din Timișoara care îmi plac. Chiar dacă mă atrag şi câteva locuri mai puțin vizitate sau ”instagramate”, trebuie să recunosc că favoritul meu rămâne Piaţa Unirii. Ştiu, ştiu, e unul dintre cele mai vizitate din Timişoara, dar cu toate acestea are un vibe pe care îl simt de fiecare dată când sunt acolo. Clădirile colorate, povestea acestora, zumzetul oraşului. Asta pe lângă faptul că îmi vine să surprind în imagini tot ce e acolo de fiecare dată. Nu contează că am deja 1001 poze cu acest loc. Mereu simt că parcă văd ceva dintr-un alt unghi, puţin diferit.

P.S: Chiar recomand şi cred că merită explorate şi în interior clădirile din Piaţa Unirii, care permit accesul turiştilor.

Care este locul pe care oamenii nu îl cunosc atât de bine, dar ar trebui să îl viziteze în Timișoara?

Chiar dacă foarte multă lume se îndreaptă mai mereu spre obiectivele turistice din centrul oraşului, cred că unul dintre locurile care merită vizitate este Cartierul Fabric cu toate obiectivele turistice din apropiere. Este vorba despre Piaţa Traian, care este înconjurată de clădiri istorice, Biserica Millenium, Fabrica de bere şi Sinagoga din Fabric, locuri care sunt încărcate de istorie și care ar trebui explorate mai mult.

Am scris chiar AICI un articol despre Top 10 obiective turistice de vizitat în Timișoara.

@exploretimisoara anamaria popescu

Care sunt planurile de viitor pentru @exploretimisoara?

Îmi doresc ca @exploretimisoara să prindă contur şi dincolo de online. Chiar dacă pentru început mi-am propus să dezvolt partea de conţinut vizual şi informaţional, mă gândesc şi la întâlnirile offline (atunci când o să putem face asta în siguranţă).

Trecem de zeci de ori prin aceleași locuri şi de multe ori, prea grăbiți sau neatenți, conduși de energia nebună de a surprinde totul prin intermediul lentilei de fotografiat, nu observăm cu adevărat spațiul ce ne înconjoară. Tocmai de aceea, mi-am propus ca @exploretimisoara să reprezinte o călătorie în propriul oraș, un moment de explorare și pentru localnici, nu doar pentru turişti.

Mai mult de atât, chiar dacă materialele grafice au fost iniţial nişte propuneri pentru câteva accesorii/suveniruri, mi-aş dori ca acestea să se materializeze şi fizic în viitor. Am în vedere câteva brand-uri locale care merg pe ideea de sustenabilitate şi împreună cred că am putea dezvolta un întreg concept în jurul acestora.

Te-ai gândit la un parteneriat cu autoritățile locale de promovare a orașului care să înceapă cu @exploretimisoara?

Trebuie să recunosc că m-am gândit atât la autorităţi, cât și la fotografi/creatori de conţinut şi comunitate, imediat după ce am lansat proiectul, mai ales în contextul în care Timişoara urma să fie Capitală Culturală Europeană în 2021. Între timp a intervenit pandemia şi multe dintre planurile şi dorinţele pe care le aveam au fost puse în aşteptare. Cu toate acestea, încă mă gândesc şi am în minte o grămadă de idei prin care mi-aş dori să provocăm şi să implicăm comunitatea în promovarea oraşului. Cum spuneam mai devreme, poveste acestuia merită descoperită, explorată și spusă mai departe!

Nu ne-am lungit mai mult, deși am fi putut. Este absolut magic să povestești cu oameni talentați ca și Ana-Maria Popescu despre potențialul orașului Timișoara. Sper că planurile ei vor deveni în curând realitate pentru că produsele arată atât de fain, iar o cană de cafea to go personalizată cu imaginile de pe @exploretimisoara ar fi vis :D.

Până atunci, dați un follow @exploretimisoara pe Instagram. Și dacă tot sunteți pe instagram, dați un follow și #ului pe care am început să îl împart cu Daria, #tmliving ;).

Untold 2018

P.S. La capitolul Timișoara, am și eu un articol cute care s-ar putea să vă placă despre locuri mai puțin cunoscute din oraș. Îl găsiți AICI.

P.P.S. Spune-mi în  comentarii care este locul tău preferat din Timișoara?

2 thoughts on “De vorbă cu Ana-Maria Popescu despre @exploretimisoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.