Bine, titlul e puțin click bait. Nu e ca și cum trebuie să treci prin dulap sau prin vreun perete din gara de nord ca să găsești aceste locuri din Timișoara. Cu toate acestea, lumea le cam ignoră și turiștii nu prea știu despre ele. Este nevoie de oamenii locului să le aducă la lumină, iar după 30+ ani trăiți aici, cred că mă încadrez. Iar data viitoare când vei trece prin oraș, vei vrea să vezi și să fotografiezi aceste locuri ascunse din Timișoara.
Casa cu iederă
Am descoperit această locație acum doi sau trei ani… ceva de genul, pe când Dunia își sărbătorea blogul și mi-a plăcut la nebunie. Este o clădire foarte faină, aproape de zona centrală a orașului, acoperită în totalitate cu iederă (numai bine pentru începutul listei de locuri ascunse din Timișoara, nu?). Anul acesta a căpătat o oarecare popularitate în social media, în special datorită Harababura Vintage Fair, dar chiar și așa mi se pare că oamenii nu o apreciază la adevărata valoare.
Din fericire, timpul curge în favoarea ei. Din discuțiile pe care le-am auzit, faptul că este acoperită în totalitate de iederă a ajutat la consolidarea clădirii (contrar așteptărilor generale, știu). În plus, în momentul de față în casa cu iederă se găsește Terra Apis, adică un brand local de produse apicole foarte faine. Eu am un borcan de miere cu zmeură și cacao Criollo de care am tot ținut pentru că e prea fain să îl consum ca pe ciocolata Milka.
Undertown
Despre Iulius Town ai auzit mai mult ca sigur. Locul e wow, nu am cum să neg acest lucru, iar grădinile sunt superbe. Probabil te-ai și plictisit de toate pozele de la carusel ce au circulat în social media (spre rușinea mea, nu am nici una de Doamne ajută de acolo). Ceea ce multă lume ignoră, deci ceea ce merită clar pus pe lista de locuri ascunse din Timișoara este galeria Undertown.
Undertown este un pasaj subteran creat pentru fluidizarea traficului din zonă. Doar că nu este un simplu pasaj, ci și o adevărată galerie de artă. Pereții tunelului sunt decorați în totalitate cu zeci de graffiti-uri realizate de artiști români și străini. Undertown e o explozie de culoare și metafore pe care lumea o cam ignoră pentru că, de cele mai multe ori, trece pe aici cu mașina și trebuie să fie atent la trafic. Dar tu nu ar trebui să faci așa. Traversează tunelul pe jos, pe zona pietonală special amenajată și bucură-te de artă. Apoi spune-mi, dacă reușești să restrângi atât de mult lista, care a fost lucrarea ta favorită. Eu încă nu am putut decide.
Parcul copiilor
Când eram mică parcul copiilor arăta complet diferit. Poate vorbește nostalgia din mine, dar atunci parcă îți merita mai mult numele. Nu că acum nu ar avea ce face copiii în parcul lor, doar că nu mai are același farmec. Da, are chestii de cățărat, carusel (evident), tobogane, un far gigantic ce e chiar fain, labirinturi, groapă de nisip și câteva chestii care nu funcționează de fapt, dar nu mai e la fel. Bine, nici eu nu mai sunt la fel deci e logic să văd locul într-o manieră mai critică.
Din fericire, faptul că am crescut nu mă împiedică în totalitate să mă bucur de Parcul Copiilor, iar una dintre locațiile mele favorite de aici este castelul. Habar nu am dacă se deschide vreodată și eu clar nu am fost o prințesă la ultima vizită, dar e cute și te duce cu gândul la povești. În plus, trebuie să străbați puțin parcul pentru a-l găsi, deci intră clar în categoria de locuri ascunse din Timișoara.
Ușa de la chinezesc
Daria (care m-a ajutat cu cea mai mare parte a acestor poze și pe care o poți urmări aici) a venit cu ideea să facem poze aici și să vorbim despre această locație. Eu nici măcar nu știam că arată atât de bine… sau că există for that matter… deși am trecut pe lângă ea de mii de ori. Acum înțelegi de ce am ținut neapărat să vorbesc despre locuri ascunse din Timișoara?
Revenind la subiect, această ușă ce te duce cu gândul la China Town este pe strada Vasile Alecsandri, cum mergi din Piața Libertății în Piața Unirii. Este o ușă relativ simplă, a unui restaurant chinezesc pe care nu l-am frecventat niciodată, dar în contextul potrivit, poate genera imagini de genul acesta:
Este sau nu super instagramabilă?
Și dacă tot ești în zona istorică a orașului, poți face poze și pe străduțele din împrejurimi pentru că sunt foarte frumoase. Cu puțin noroc, în vreo câțiva ani vor fi renovate toate și atunci să vezi val de turiști în Timișoara. Deci profită de liniștea și pacea orașului până mai ai ocazia.
Muzeul Corneliu Mikloși
Știai că în Timișoara există un muzeu de transport public? Slabe șanse. Până anul trecut nici eu nu știam de el.
Situat pe bulevardul Take Ionescu, adică pe una dintre arterele principale ale orașului, Muzeul Corneliu Mikloși ar trebui să fie super popular. Ei bine, nu e chiar așa. Pentru că lumea nu prea știe de el. Pentru că în zonă e greu să te parchezi. Pentru că este un fel de Narnia despre care află doar cunoscătorii și care pare să se deschidă doar la ocazii speciale.
Aveam cu totul alte planuri de poze aici, dar este practic imposibil să le pun în practică. Totuși, sâmbătă seara am fost la One Night Gallery, eveniment organizat chiar în incinta muzeului și datorită acestui fapt, am reușit să surprind aceste cadre care să te ajute să îți faci o idee cu privire la acest muzeu. În principiu, aici ar trebui să găsești diverse tramvaie. Sâmbătă seara noi am găsit culoare marca Alina Bohor și ceva îmi spune că am fost foarte câștigați (mulțumesc, Ada, pentru invitație!).
Având în vedere că sunt aproape de un articol kilometric, cred că e mai bine să închei aici. Totuși, acestea sunt doar o parte dintre locurile ascunse din Timișoara pe care le cunosc. Dacă ești curios să mai descoperi și alte locații faine, prea puțin promovate, lasă-mi un comment și poate mă organizez pentru Locuri ascunse din Timișoara partea a II-a.
Și dacă tot ești la comentarii, spune-mi și ce locuri ascunse sunt la tine în oraș pentru că anul acesta nu plănuiesc să călătoresc altundeva decât în România.