Cum să călătorești mai des

călătorești mai des

Trebuie să recunosc, Alin a venit cu ideea acestui articol, iar după ce mi-a spus în capul meu s-a aprins un bec și lumina întrebarea De ce nu am făcut asta până acum? Dar pe principiul mai bine mai târziu decât niciodată, am zis că este clar cazul să mă mobilizez și să scriu articolul propriu zis. Așa că am făcut ceva research, am adăugat și ce am învățat eu în toți anii în care am călătorit pe ici, pe colo și acum îți pot da câteva sfaturi practice care să te ajute să călătorești mai des.

De ce ar trebui să călătorești mai des?

Adevărul este că nu trebuie să călătorești mai des. Cine spune acest lucru minte. Există oameni care se simt pur și simplu comfortabil în spațiul lor propriu și nu vor să plece. Dacă ești în această categorie, no judging! Fiecare dintre noi este liber să ia propriile decizii. Dacă, însă, te regăsești într-una din categoriile de mai jos, clar ar trebui să călătorești mai des:

  1. visezi cu ochii deschiși la următoarea călătorie
  2. ești deprimat dacă weekendul te prinde acasă
  3. ești deprimat dacă nu ai nici măcar perspectiva unei noi călătorii
  4. simți nevoia de aventură și de a descoperi locuri noi
  5. îți place să întâlnești oameni noi și să descoperi alte culturi
  6. ai afișată o listă cu toate locurile pe care vrei să le vezi în viața aceasta
  7. ești verde de invidie ori de câte ori descoperi că un prieten de pe Instagram sau Facebook este plecat (again!!!) în călătorie

Te-ai regăsit pe listă? Foarte bine! Atunci hai să îți spun exact ce ar trebui să faci efectiv pentru a putea călători mai des și a te bucura de toate minunile lumii.

Pasul 1: Stabilește-ți prioritățile

Înainte de orice altceva, călătoritul este o problemă de mindset. Mulți oameni spun că vor să călătorească mai des, însă nu sunt pregătiți să facă nimic pentru a-și îndeplini acest vis. Sau, mai rău, mulți oameni se plâng că nu pot călători suficient pentru că:

  • nu au destul timp
  • nu au suficienți bani
  • nu are cine să stea cu copiii
  • nu își pot corela programul cu cel al partenerului
  • și altele pe care le poți completa tu

Adevărul este că nimic nu este mai simplu decât să găsim scuze, însă atunci când îți dorești ceva cu adevărat, faci pe dracu în patru (cum spune românul get beget ;)) și faci lucrurile să se întâmple. Deci dacă ceea ce îți dorești este să călătorești mai mult, nu mai găsi tot felul de scuze, ci pune călătoriile foarte sus pe lista de priorități.

Bineînțeles că atunci când ceva urcă pe această listă magică, altceva trebuie să coboare. Deci dacă acționezi în limita unui anumit buget, pentru a călători mai mult trebuie să renunți la alte lucruri. Da, aici vorbesc despre acele chestii mărunte pe care le pui la categoria E doar un/o… Știți despre ce categorie vorbesc? Categoria unde există e doar o cafea, e doar un film în oraș, e doar un popcorn, e doar un alt ruj. E doar un/o care se transformă în multe chestii ce îți mănâncă bugetul în fiecare lună. Și uite așa se duc banii tăi de călătorii pe tot felul de prostii, iar în loc să savurezi un croissant în Paris tu rămâi cu covrigii zilnici de la metrou :D.

Pasul 2: Stabilește-ți bugetul

Există și metode de călătorit pe gratis, însă nu vom discuta despre ele aici. Astăzi vreau să abordăm strict călătoriile de divertisment. Despre muncă, altă dată și doar dacă sunteți interesați :D.

Acum, evident că atunci când planifici o călătorie bugetul este foarte important, dar nu trebuie să fie definitoriu. Dacă te organizezi din timp, orice este posibil. Prietena mea Linda, de exemplu, vrea să meargă în 2021 în Japonia. A stabilit bugetul și a deschis un fond de economii. Și da, poate 2021 pare departe, însă este o călătorie suficient de complexă cât să merite așteptarea și efortul.

Același lucru l-ai putea face pentru orice alt colț al lumii. Ai nevoie doar de planificare atentă, răbdare și chibzuință. Iar între timp, poți oricând să organizezi alte mici escapade de moment. Un city break sau o ieșire la munte nu au omorât pe nimeni :D.

Pasul 3: Fii flexibil

Bineînțeles, dacă visul vieții tale este să te plimbi pe Marele Zid Chinezesc sau să îți faci selfie cu piramidele, nu pot decât să te încurajez să urmezi Pasul 2 și sigur vei ajunge acolo in no time… sau în cel mult 1 an de zile :D. Dacă, în schimb, tot ce îți dorești este să călătorești mai des atunci flexibilitatea este crucială.

La ce mă refer când folosesc termenul flexibil?

La disponibilitate când vine vorba despre destinație, în primul rând. Așa am ajuns noi la Dublin în 2018 (am impresia că am mai spus povestea asta :)))), fiind super flexibili. Adică ne doream să plecăm în decembrie și am prins biletele spre Dublin la doar 55 de euro de persoană. Super ieftin, părerea mea! Deci le-am luat fără să stăm prea mult pe gânduri și a fost una dintre cele mai faine excursii ever!

Evident că flexibilitatea ține și de timp. Dacă vrei neapărat să vezi cireșii înfloriți în Japonia sigur vei plăti mai mult decât dacă mergi în noiembrie. Dacă nu ai o perioadă fixă în minte, atunci the sky is the limit. Tot ce trebuie să faci este să urmărești (la fel ca și Flavius) câteva site-uri care au cele mai bune oferte de călătorie pentru vacanțe DIY. Dacă nu le ști încă, am o listă foarte utilă pentru tine aici

Nu uita nici de site-urile companiilor aviatice, care oferă de multe ori prețuri mult mai bune pe site-urile proprii decât pe site-urile partenerilor. Însă acești terți sunt cei care îți pot atrage atenția că o anumită companie aviatică are o ofertă foarte atrăgătoare CHIAR ÎN ACEST MOMENT.

Un bun exemplu în acest sens este motorul de căutare Momondo care nu îți oferă doar opțiunea de a salva anumite destinații, ci îți dă și alte tips&tricks, cum ar fi momentul optim de a achiziționa un bilet de avion.

Pasul 4: Documentează-te

În acest punct plec de la premiza că ai deja cel puțin o destinație în minte. Dacă așa stau lucrurile, a venit momentul să citești tot ce este de citit despre locul respectiv. Cea mai simplă metodă este să scrii frumos pe google Ce să faci în Bali (de exemplu) sau Locuri de vizitat în … (completează spațiile punctate), iar el îți va oferi mai multe informații decât poți procesa.

Rapid vei descoperi că unele linkuri sunt inutile, iar pe multe informațiile se repetă. De ce? Pentru că oricât ar fi lumea de mare, atunci când vorbim despre destinații foarte populare nu ai decât o mână de lucruri de văzut și de făcut. Și altcineva sigur a făcut-o înaintea ta. Ba mai mult, a și scris despre asta undeva pe internet.

Totuși, în această mare de informații nu ai cum să nu găsești și lucruri care te interesează cum ar fi:

  • atracții turistice mai mult sau mai puțin cunoscute
  • locuri unde să iei masa
  • locuri unde să te cazezi
  • atracții gratuite
  • activități gratuite (da, există și așa ceva)

La finalul acestei faze, nu doar că vei știi extrem de multe lucruri despre locurile pe care urmează să le vezi, dar sigur vei descoperi și site-uri pe care merită să le urmărești în continuare. Unul dintre ele sigur va fi (sau este deja) blogul explovers.ro unde informațiile utile sunt însoțite de imagini spectaculoase.

Pasul 5: Planifică

Bun!

Știi unde vrei să mergi. Știi totul despre locul pe care vrei să îl descoperi, acum tot ce mai ai de făcut este să îți planifici călătoria.

Pentru a face lucrurile mai simple, mai ales dacă bugetul este limitat, sfatul meu este să îți împarți cheltuielile în luni diferite. Noi, de exemplu, nu cumpărăm niciodată biletele de avion în luna în care urmează să călătorim. Mai mult, încercăm să ne planificăm călătoriile cam cu 2 luni în avans astfel încât în fiecare lună să acoperim un anumit cost al viitoarei noastre escapade.

Apoi, studiază costurile pe care le-ai putea avea în călătorie. Cât ar trebui să repartizezi pentru mâncare, pentru transportul în comun, pentru atracțiile turistice? Aceste aspecte sunt foarte importante și pot da tonul întregii excursii. Gândește-te bine: ce fel de turist ești? Preferi să te pierzi în muzee și galerii de artă? Sau să străbați străzile orașelor și să te bucuri mai degrabă de experiențe culinare deosebite? Preferi să vezi un singur loc sau să te muți de colo-colo (în cazul cu numărul 2, o croazieră sigur este pentru tine și ar trebui să citești acest articol)?

Nu în ultimul rând, încearcă să încropești un program, dar lasă loc și pentru neprevăzut în el. Nu are rost să stai cu ochii pe ceas toată vacanța. Scopul este să călătorești mai des și să fii mai relaxat, nu să te întorci acasă cu dureri de cap.

Pasul 6: Nu uita de România

Da, toți visăm la excursii exotice (sau majoritatea dintre noi), însă atunci când vrei să călătorești des, trebuie să iei în considerare și zonele din apropierea ta.

România este o țară superbă, dar mulți dintre noi o cunosc mult prea puțin. Tu cât de bine îți cunoști orașul natal? Dacă un prieten ar veni la tine și ți-ar spune să îl scoți în oraș, unde l-ai duce? Dacă ai vrea să faci o mică escapadă de o zi în județul tău, unde te-ai duce?

Există o vorbă românească ce spune că nu vedem pădurea de uscături și cam așa stau lucrurile și în țara noastră. Suntem atât de absorbiți de dorința noastră de a cunoaște lumea încât mulți dintre noi nu au văzut nici măcar capitala țării (nu că ar fi cel mai frumos oraș din România, dar înțelegi ideea).

România este superbă!

Și spun acest lucru pentru că am călătorit extrem de mult prin ea. Cred că aș putea spune că am văzut undeva la 75% din țară… dar chiar și așa consider că mai am mult de văzut. Încă mai am locuri pe lista de văzut și experiențe de trăit. De exemplu:

Tu cât de mult ai văzut din România? Poate ar trebui să facem un app numit cât cunosc din România? Ar fi interesant. Dacă aveți buget și patentați ideea, dați un forward și spre blogul meu :D.

Pasul 7: Ține cont de noile norme de siguranță

În momentul în care am scris acest articol pasul 7 arăta cu totul altfel, însă a venit pandemia și a schimbat totul. Deci dacă vrei să călătorești mai mult, trebuie să fii foarte atent la normele de siguranță. Majoritatea țărilor cer testul Covid pentru a-ți permite să le vizitezi. Mai mult, există situații în care trebuie să faci testul pentru a putea reveni în țară și la un preț mai mare decât cel din România. Toate aceste normative suplimentare înseamnă un cost și o grijă suplimentară.

Înainte de a-ți cumpăra biletele de avion află exact de ce ai nevoie în materie de norme de siguranță pentru a putea călători în țara respectivă. Mai mult, ia în considerare faptul că pe tot parcursul zborului vei fi nevoit să porți mască. Poți face acest lucru pentru mai multe ore consecutiv? Dacă răspunsul este nu, mai bine continuă să economisești pentru călătoriile viitoare sau călătorește mai mult în România.

De asemenea, informează-te dacă obiectivele turistice pe care le vizezi sunt deschise. În condițiile actuale s-ar putea să te trezești că oricât ai vrea tu să vezi Luvrul, acesta are un program limitat și un număr limitat de vizitatori. Ultimul lucru pe care îl vrei este să mergi la Paris și să nu faci altceva decât să stai la coadă, de exemplu. 

Pasul 8: Transformă-ți visurile în realitate

Să visezi este atât de simplu, să călătorești mai des este atât de greu, nu?

GREȘIT!

Scoate-ți asta din cap!

Știu că sună ca o replică dintr-un manual de self help, însă tu ești singurul care își poate transforma visurile în realitate! Încetează cu văicărelile și pune-te pe treabă.

Scrie-ți mare prioritățile. Pune-le undeva la vedere. Fă un plan. Economisește. Stabilește o strategie și pune-te în mișcare. Să călătorești mai des este extrem de simplu. Oamenii complică lucrurile. Iar dacă îți place să călătorești atât de mult precum spui, nu ai de ce să îți pui piedici singur. Ba mai mult, cu puțin noroc și multă dedicare, îți poți transforma această pasiune într-un full time job de invidiat. Dar despre acest subiect discutăm cu altă ocazie, dacă ești interesat ;).

Acum, spune-mi, care este următoarea ta destinație?

Untold 2018

P.S. Dacă ai nevoie de idei pentru a-ți planifica următoarea escapadă, aruncă o privire peste rubrica de travel a blogului meu :D.

4 thoughts on “Cum să călătorești mai des

    • Andra Costa says:

      Ooooo. Foarte tare. Bine, cu munca oricum se pune :)))). Și dacă nu aș avea deja planificate 2 călătorii, eram și mai invidioasă… nu că așa nu aș fi :))). Spor la călătorit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.