Origini

Origini

Autor: Dan Brown

Editura: Rao

Da, știu. Am zis că nu o să mai scriu despre cărți. Am zis că o să mă concentrez pe travel și oameni. Se pare că am mințit puțin :))). Îmi pare rău. Pur și simplu nu am mai rezistat să nu scriu despre cărți. Am citit deja 4, iar Origini a fost absolut genială. Mi-a plăcut atââââât de muuuuuult. Doamne! Și a trebuit să scriu despre ea.

Așa că hai să încep să am logică zic, nu?

Povestea

Robert Langdon revine în centrul acțiunii, de data aceasta în Spania, unde fostul său elev, futurologul Edmond Kirsch, se pregătește să dezvăluie lumii cea mai nouă descoperire a sa. Aceasta, conform lui Kirsch, urmează să răspundă la întrebările De unde venim? și Încotro ne îndreptăm?

Comentarii

Ok, povestea a fost foarte succintă pentru că nu voiam să vă dau spoilere. Adevărul este că Origini a apărut în 2017 și eu o am de prin 2018. De ce nu am citit-o între timp? Pentru că mai am încă 60 de cărți acasă și anul trecut aveam mai multe, iar timpul ei a venit abia acum. Explicația este exact atât de simplă.

Cartea este absolut genială. Da, am mai spus-o, dar trebuie să o repet, iar acum vom trece direct la SPOILERE pe care le vom numi de fapt discuție :)))). Dacă vreți să citiți cartea fără să știți efectiv ce se întâmplă vă sfătuiesc să nu mergeți mai departe și să o comandați cât mai curând :D.

Acum, să trecem la subiect.

De unde venim? Încotro ne îndreptăm?

Două întrebări fundamentale pe care Origini se axează. Eterna luptă dintre religie și știință. Edmond Kirsch, ateu până în măduva oaselor, caută să demonstreze că Dumnezeu nu există. De fapt caută să demonstreze că viața a putut lua ființă fără intervenție divină. Fiind un geniu în calculatoare, Kirsch reușește să construiască o mașină a timpului virtuală. Știu, sună abstract, dar așa stă treaba. Ce face cu această mașină a timpului? Ei bine folosindu-se de teoria lui Jeremy England (care chiar există) ”dovedește” că legile fizicii pot explica apariția vieții.

Acum… nu o să discutăm despre Adam și Eva nici despre Darwin, dar voiam să redau o întrebare pe care, spre finalul cărții, o pune unul dintre personaje: dacă viața a apărut datorită legilor fizicii, cine a stabilit legile fizicii? Aici mind fuck, nu?

Mai interesant mi s-a părut răspunsul la întrebarea Încotro ne îndreptăm? În viziunea lui Edmond Kirsch, omenirea așa cum o știm merge spre extincție. Însă nu vom dispărea cu totul, ci vom evolua într-o nouă specie aflată într-un fel de simbioză cu tehnologia. Eu i-am spus:

Homo Tehnicus

Ideea pare absurdă până citești explicația și îți dai seama că deja suntem puțin acolo. De ce? Pentru că:

  1. suntem tot mai conectați la tot ceea ce înseamnă tehnologie
  2. telefonul a devenit o extensie a mâinii
  3. protejele bionice sunt la ordinea zilei
  4. putem să modificăm ADN-ul
  5. și altele pe care nu le mai caut acum, dar pe care mi le puteți spune voi în mesaje 😀

Ok… mi-am zis în capul meu… hai mă că nu e chiar așa rău. Dacă deja suntem acolo și este cumva înspre binele nostru… Homo Tehnicus să fie, nu?

Da… doar că… suntem oameni. Și ați observat că noi oamenii avem tendința să inventăm chestii pozitive super mișto și dup-aia să le transformăm în chestii negative? Iar aici vreau să spun doar 2 cuvinte: energia nucleară. Ce potențial are și ce am făcut cu ea? Hiroshima și Nagasaki. Aia am făcut.

Ok, m-am aprins puțin. Respiră, Andra! Dan Brown e de vină.

Și m-am calmat eu. Am acceptat Homo Tehnicus și a venit finalul pentru un mind fuck total. Pe principiul Terminator much? Și deja îl vedeam pe Arnold spunându-mi că se întoarce.

Da, acesta este efectul cărților asupra mea. O iau razna puțin după ce le citesc. Pentru că mi se pare foarte ușor ca în cărți să lansezi teorii mind blowing fără să trebuiască să le dovedești. Poți să fii oricât de fantasmagoric și să îți imaginezi viitorul (chiar și trecutul) oricum vrei tu. Și da, există posibilitatea ca după câțiva ani să se adeverească. Spun asta pentru că atunci când Jules Verne a scris 20.000 de leghe sub mări nu existau submarine, iar azi… știți cum zic?

Trecând peste problemele mele de natură filosofică, Origini mi-a plăcut pentru că…

Barcelona

După cum s-ar putea să știți, dacă nu aflați acum, eu ADOR Barcelona. Este un oraș în care m-aș muta fără să stau pe gânduri. Am vizitat-o în 2018 (și am scris despre întreaga experiență aici), însă clar voi reveni. Timpul atunci a fost extrem de scurt. Nu am apucat să văd tot ce aș fi vrut să văd. Bine că am făcut baie în mare :)))). Dar m-am îndrăgostit de oraș, de Gaudi, de tot ceea ce înseamnă Barcelona.

Ei bine în Origini mare parte din acțiune se petrece aici, iar Sagrada Familia este în centrul atenției. Din păcate, eu am aruncat o privire amărâtă și superficială asupra acestui monument, iar acum, după ce am citit cartea, vreau să stau acolo o zi întreagă și să studiez (cu cartea în mână) fiecare perete :))). În plus mai sunt câteva locații menționate în carte pe care încă nu le-am văzut și trebuie să le văd.

Da, acesta este un alt avantaj al cărților, te fac să visezi cu ochii deschiși la locuri și (uneori) lumi extraordinare.

Concluzii

Origini trebuie citită dacă:

  • ești fan al genului thriller
  • îți plac cărțile de acțiune
  • ești fan Dan Brown (evident)
  • îți plac cărțile care te provoacă să gândești
  • vrei să vizitezi Barcelona și să știi câte ceva despre oraș înainte să pleci

Și acum că am încheiat frumos lista, vreau să știți că am citit cartea super repede, ca o disperată. Sper că la fel veți face și voi, iar după vom putea discuta despre ea. Aștept comentariile voastre. 

În caz că nu ați citit încă Origini, puteți comanda cartea de aici. 

Pentru mai multe recenzii de carte, click here!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.