Evident că am fost la Arieșeni. Așa e tradiția :))). Nu se poate un an fără să mergem la Arieșeni. Da, a fost cam puțină zăpadă. Adică la Arieșeni nu era deloc, iar în satul de vacanță Vârtop era suficientă pentru sporturi de iarnă, dar nu multă. Au fost ani în care erau mormanele de zăpadă mari cât autocarul. Anul acesta cred că erau… 20-30 cm de zăpadă? Cam așa ceva. Și poate nu pare prea promițător, dar noi ne-am distrat maxim.
Acum hai să trecem la subiec. Dacă nu ai mai fost niciodată la Arieșeni, iată care sunt cele 6 lucruri pe care trebuie să le faci în satul de vacanță Vârtop:
I. Să iei primele lecții de snowboard sau ski
Cred că am mai spus lucrul acesta și cu alte ocazii. Eu am învățat să mă dau cu snowboardul pe pârtia de la Vârtop. Mulțumesc, Miha! :D. Apoi am mai învățat vreo… 3-4 oameni să se dea cu snowboardul, inclusiv pe Flavius. Bine, lui Flavius i-am arătat the basics, după care el m-a ajutat pe mine să progresez, dar nu discutăm despre asta acum :))).
Partea faină este că noi nu sunt singurii care s-au familiarizat cu sporturile de iarnă la Vârtop. Pârtia este destul de lină cât să îți permită să descoperi secretele zăpezii indiferent de vârsta sau îndemânarea ta. Mai mult, locul este plin de instructori. Și nimic nu e mai cute sau mai funny decât să vezi rânduri de micuți pe ski-uri, urmându-i ca și pinguinii pe instructorii lor :))).
Anul acesta am văzut și un baiețel pe snowboard. Era atât de cute. Nu cred că avea mai mult de 3 ani, dar era semi profesionist :))). Deci când vom avea noi copii, clar îi cocoț pe snowboard de când pot sta în picioare :D.
II. Să admiri panorama Apusenilor
Da, satul de vacanță Vârtop are și un telescaun, nu doar teleski-uri. Am urcat și noi de câteva ori cu el și am coborât cu snowboardul, doar că anul acesta pârtia Piatra Grăitoare era impracticabilă. Zăpada era puțină, vârfurile brazilor erau vizibile pe pârtie, gheața era peste tot… nu aveai cum să cobori cu nimic. În schimb, urcatul nu era o problemă.
Așa că am urcat frumos cu telescaunul, ne-am bucurat de priveliște. Apusenii se vedeau atââââât de frumos din vârful pârtiei. Și dacă am fi vrut, puteam coborî pe jos. Doar că… nu s-a putut :P.
III. Să faci poze în natură și cu natură
Știu, instagram much? :)))) Doar că natura este atât de frumoasă aici încât nu ai cum să nu faci poze. Gândește-te numai: panoramă de vis, zăpadă, brazi, alea alea. Ce poate fi mai frumos? Contrastul este perfect. Mai lipsesc doar câțiva nori care să brăzdeze cerul albastru perfect. Știai că pozele arată mai fain dacă sunt și nori pe cer? :D.
Quick tip: nu uita să te distrezi când faci poze. Dar să te distrezi cu adevărat. Arată muuuuuult mai fain decât orice botic photoshopizat :D.
IV. Să mănânci clătite de la 4Four
4Four este nou în satul de vacanță Vârtop. Zona e plină de căbănuțe, fiecare vânzând ce poate. De la chestii de băut calde sau reci, la tot felul de chestii de mâncare, cum ar fi clătite, colac secuiesc, ce știu eu. Practic de toate.
De obicei nu prea mâncăm chestii aici. Dar 4Four mi-a atras atenția și am zis că trebuie să încerc clătitele lor. Și a fost cea mai bună decizie. OMG! Pentru 10 lei (doar atât, da!) primeai o clătită gigantă umplută cu… aproximativ tot ce voiai tu. Eu mi-am luat, în ambele zile, cu nutela, banane și oreo și am împărțit-o cu Flavius :D. Bun, bun! Aș mânca și acum una. Dar variantele erau mult mai multe și mai variate. Așa că nu trebuie să le ratezi :D.
V. Să bei ciocolată caldă la Mokado
Mamă cât e de bună și ciocolata caldă de la Mokado. Din păcate aici nu am poze, deci trebuie să mă credeți pe cuvânt. De ce nu am poze? Pentru că m-am luat cu poveștile cu Cristina și cu Florin și cu Flavius. Pentru că ciocolata era atât de bună încât singurul lucru pe care l-am făcut a fost să o savurez. Pentru că uneori viața nu are nevoie de poze și era doar o ciocolată caldă. Plus că sigur mă crezi pe cuvânt și dacă ajungi în satul de vacanță Vârtop vei încerca această ciocolată caldă :D.
VI. Să te dai cu sania
Poate pare ciudat că spun asta. Eu, Andra Costa, snowboarder extraordinaire, te îndemn să te dai cu sania? Ei bine, da. Poți să o faci pe pârtia special amenajată pentru săniuțe (pe care o ador pentru că atunci când mă dau cu snowboardul pe pârtia mea nu trebuie să ocolesc și săniuțele) sau poți să o faci pe pârtiile spontane de prin pădure.
Când vine vorba despre săniuță, eu ador pârtiile spontane din pădure. Sunt mai fun. Sunt mai aproape de copilărie. Sunt mai aventuroase și mult mai fun. Sunt ce trebuie, ce mai :)))).
Eu m-am dat anul acesta cu mami și Doamne cât am mai râs. A fost aproape ca atunci când eram copil. Dacă ar fi picat mami de pe sanie era identic :)))). Și acum nu trebuie să mă credeți pe cuvânt pentru că am înregistrat tot momentul (și multe altele :D):
Cam așa a fost Arieșeni 2020. Cam așa e fiecare escapadă la Arieșeni: liniște și pace, distracție, snowboard și papa bun. În plus, oameni dragi cu care să împarți totul. Ce aș putea cere mai mult?
Dacă ești în căutare de inspirație pentru viitoarele tale călătorii, aruncă o privire peste secțiunea de travel a blogului meu (aici).
Dacă ai vrea să călătorești mai mult, dar ai diverse piedici, aruncă o privire peste articolul Cum să călătorești mai des unde vei găsi un mic ghid practic al călătorului de ocazie.
Eu am bagaje de făcut pentru că mă pregătesc de plecare, dar nu uita să îmi spui în comentarii câte dintre lucrurile de mai sus le-ai bifat deja și câte le vei bifa anul acesta?
Daca urci cu telescaunul ,este partie pentru saniute, sa ajungi jos?As merge cu cel mic numai pentru chestia asta, sa il plimb cu telescaunul.
Din pacate nu, dar poti face drumul de intoarcere tot cu telescaunul 😀