Cine este vrăjitoarea actuală?

vrăjitoarea actuală

O știu pe Paula Aldescu de foarte mult timp și admir activitatea sa atât de consecventă în mediul online pe dunia.ro. Mai mult, admir curajul său ca și antreprenor (dacă nu ați văzut Tricoul Inteligent până acum, e momentul să aruncați o privire pe shop), dar mai ales ca și femeie. Pentru că Paula nu se teme niciodată să spună ce gândește. Deci în momentul în care m-a întrebat ce înseamnă pentru mine vrăjitoarea actuală, am știut că trebuie să îi ofer un răspuns pe măsura provocării. Și am știut că acesta nu poate veni într-un simplu story pe Instagram (@bloguluandra, în caz că nu mă urmăriți deja :D).

Ce înseamnă pentru mine o vrăjitoare?

Ei bine, cu o înclinație mai mult decât dezvoltată pentru lectură, pentru mine vrăjitoarea înseamnă multe lucruri. De la bătrâna cu nasul coroiat din Albă ca Zăpada, la tânăra profesoară băutoare de ceai negru, pe numele său Diana, din Cartea pierdută a vrăjitoarelor, la femeile cu puteri extraordinare Bene Gesserit din Dune, dispuse să facă orice pentru a modela viitorul universului, toate sunt fațete ale aceleiași idei.

Dacă atunci când eram mică vrăjitoarea era o femeie bătrână cu puteri malefice, în timp am înțeles că lucrurile nu stau chiar așa. Viața nu este întotdeauna albă sau neagră. Puterea de cele mai multe ori corupe sufletul. Și puterea în mâinile femeilor este ceva ce lumea nu prea acceptă. Aș fi spus bărbații, dar să fim serioși, femeile între ele stau destul de prost la capitolul susținere reciprocă și toți știm asta.

Așa că vrăjitoarele au devenit din ceva de speriat ceva fascinant cu care mi-am dorit să mă identific. Atât de mult încât Serafima Pexla, numele vrăjitoarei din Golden Compass continuă să fie numele meu favorit ever și da, e un nume pe care l-aș da fiicei mele, atunci când aș avea-o, dacă Flavius nu s-ar opune cu vehemență :)))).

eu în pădure, vrăjitoarea actuală e aici

În aceste condiții, ajungem în anul Domnului 2021și la întrebarea de la care a pornit totul:

Cine este vrăjitoarea actuală?

Ei bine, toate suntem vrăjitoarea actuală sau, mai bine spus, toate avem potențialul să fim. Noi femeile cam avem tendința să ne subapreciem, iar atunci când nu o facem și vrem să ne facem auzite, ni se cam taie aripile. Ei bine, vrăjitoarea actuală e femeia aia care nu acceptă așa ceva. Femeia care stă cu capul sus indiferent de situație. Femeia care nu acceptă să i se spună NU doar pentru că e femeie. Vrăjitoarea actuală știe cum să împace călărețul și elefantul (bine, poate vrăjitoarea asta actuală a ascultat prea mult MindArchitect :)))). Iar lumea întreagă i se deschide, plină de posibilități.

În zilele bune spun că eu sunt vrăjitoarea actuală. Pentur că în zilele bune îmi dau seama cât de mult valorez fără a aștepta validare. Îmi dau seama ce potențial am și cum îl las de multe ori să se irosească. Dar e ok, până și vrăjitoarele au nevoie de momente de respiro. În zilele bune îmi dau seama că singurul om care stă în cale viselor mele sunt chiar eu. Și ca orice vrăjitoare actuală care se respectă, în zilele bune trag de mine și fac poțiuni.

Bine, nu mai stau la cazan ca pe vremuri. Farmecele mele se manifestă altfel, mult mai creativ. Atunci când vrăjitoarea actuală iese la iveală, scriu povești minunate, râd din suflet, mă bucur de cele mai neînsemnate lucruri și uneori, doar uneori, reușesc să surprind o stare de spirit într-o imagine. Sau reușește altcineva pentru mine.

În zilele mele proaste… trebuie să reiau manualele de la Hogwarts pentru că sunt ca Ron în primul an și am șanse maxime să mă transform pe mine în șobolan și nu șobolanii în pahare de apă cu picior și coadă.

făcând vrăji în pădure

Partea frumoasă la a fi vrăjitoare actuală este că îți permiți luxul de a avea zile proaste. Refuz să cred că asta e doar un truc din arsenalul meu. În zilele proaste vrăjitoarea actuală își rezervă dreptul de a fi deosebit de obraznică și cu toane pentru că de ce nu? Dacă nici de zilele noastre proaste nu mai putem profita pentru a ne elibera de frustrări și neputințe, atunci când să facem asta?

Am spus multe și mi se pare că v-am pierdut pe voi. Rău, ați putea spune, iar pe mine ar putea să mă afecteze. Doar că sunt într-o zi foarte bună în timp ce scriu aceste rânduri, iar azi această vrăjitoare actuală face exact ce are ea chef.

Bineînțeles, with great power comes great responsibility și vrăjitoarea actuală știe acest lucru. Deci în 2021 nu mai transformăm dovlecii în trăsuri (putem spune că zâna bună era tot vrăjitoare, nu?), nici nu ne mai luptăm cu Voldemort. În 2021 vrăjitoarea actuală își face vrăjile, mai mari sau mai mici, în maniere mult mai subtile, încercând să facă mai frumoasă viața altora. Uneori este nevoie doar de un zâmbet, de o privire binevoitoare, de câteva cuvinte frumoase sau de o imagine în care râzi în hohote. Uneori… un gest minuscul face cât toate trăsurile din lume. Iar vrăjitoarea actuală știe acest lucru.

Deci, Paula…

… sper că am răspuns cu brio întrebării tale. Am ceva emoții, dar sunt acceptate, uneori, chiar și între vrăjitoare, nu? Sper că ți-a plăcut explicația mea și aștept să îmi dai un semn dacă așa stau lucrurile. Cât despre imaginile de poveste, mulțumesc, Daria! Ai surprins perfect vrăjitoarea din mine!

Untold 2018

5 thoughts on “Cine este vrăjitoarea actuală?

  1. Dunia says:

    Andra, ai răspuns cu migală și pricepere. Săru mâna. M-ai lăudat ușor peste măsură, dar nu comentez, accept. Pozele sunt extraordinare. Reverențe. 🙂

  2. far too good says:

    Foarte faine randuri, cu multe subtilitati!

    Daca mai bei ceai negru, ne-ar placea sa te corupem cu unul din blendurile noastre de ceai negru organic, potrivit atat pentru zile proaste, cat si pentru zile bune. Poti sa folosesti codul Serafima pentru 10% reducere 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.