Faptul că sunt fan Heritage of Timișoara (sau HoT, pe scurt) nu cred că mai surprinde pe nimeni. Această inițiativă mi se pare una dintre cele mai faine din orașul nostru și ori de câte ori au loc activitățile HoT sunt prezentă. La fel s-a întâmplat și pe 23 septembrie când la Casa cu Iederă s-a deschis Muzeul Mühle. Pentru că nu stăteam foarte bine la capitolul informații despre familia Mühle, chiar dacă aceștia au avut un aport considerabil la modul în care arată orașul nostru acum, am zis că trebuie să merg la vernisaj. Așa că am luat-o pe mami și am pornit spre unul dintre locurile mele favorite din Timișoara pentru o infuzie de informații, cultură și frumos.
Cine a fost familia Mühle?
Când auzeam numele Mühle mă gândeam imediat la o casă din Timișoara situată aproape de Piața Bălcescu. O casă absolut superbă care a ajuns în posesia unor oameni care au considerat că niște turnulețe în plus ar face-o să arate mult mai bine. Până să intervină primăria să le spună Hey, nu e ok ce faceți aici, casa deja era într-un ultim hal, fără acoperiș și aproape în paragină.
Din păcate, timpul nu a fost deloc bun cu ea. Deși proprietarii ar fi trebuit să o reabiliteze, acest lucru nu s-a întâmplat niciodată și, la cum arată acum, șansele ca ea să revină la fosta glorie sunt 0. Bineînțeles, planul casei există, iar dacă ar exista și o dorință profundă, ar putea fi reconstruită. Momentan, însă, ridicările din umăr și părerile de rău sunt singurele reacții atunci când vorbești despre casa Mühle.
Însă familia Mühle a avut un aport mult mai mare la dezvoltarea orașului. Vreme de generații, membrii acestei familii, florari super talentați, au modelat fața orașului și au contribuit la înfrumusețarea acestuia. Datorită lor avem clădiri de patrimoniu, dintre care Casa cu Flori s-a păstrat în cea mai bună formă chiar și în prezent. În plus, ei sunt cei care au gândit parcul rozelor, iar Arpad Mühle a creat, special pentru acest parc 13 specii noi de trandafir, parcul având în total 1400 de specii atunci când și-a deschis porțile. Bineînțeles, tot datorită familiei Mühle avem și parcul Botanic, unul dintre cele mai vitregite parcuri din Timișoara, după umila mea părere.
Ceea ce mie mi se pare extraordinar este că acești oameni au reușit să ducă toate aceste proiecte la îndeplinire la finalul secolului XIX, începutul secolului XX, iar noi nu am fost capabili să avem grijă de ele. Și aici nu mă refer doar la cele care încă se mai află în grija autorităților sau au reușit să supraviețuiască. Pentru că undeva la începutul secolului XX familia Mühle a construit pentru ceva Expoziție Internațională o întreagă zonă cu niște clădiri superbe, care au fost rase de pe fața pământului și înlocuite cu Parcul Copiilor. Nu mă înțelegeți greșit, sunt un fan al Parcului Copiilor ca oricare alt Timișorean, dar ceva îmi spune că Mühle Land ar fi fost mult mai spectaculos.
Revenind la vernisaj
Acum ca v-am împuiat capul cu o tonă de informații, dar puține comparativ cu ceea ce veți descoperi la expoziție, hai să vă povestesc despre vernisaj.
El s-a desfășurat în condiții excepționale, iar numărul de participanți a fost surprinzător de mare. Mai mult, oamenii au fost super înțelegători și au respectat întru totul normele de siguranță. Iar în momentul în care a venit ploaia, au rămas pe loc. Datorită acestui fapt am aflat că motivul pentru care Casa cu Iederă găzduiește Muzeul Mühle este că cele două case au o structură foarte similară. Deci ce loc ar fi fost mai bun?
Nu am fost la prima vizită la Casa cu Iederă așa că știam la ce să mă aștept (în mare): camere înalte, un aer boem, rupt parcă dintr-o altă epocă. Iar acolo, frumos așezate, toate informațiile de care aveai nevoie despre familia Mühle și aportul său la bunăstarea orașului.
Photo credits: Flavius Neamciuc
De ce ar trebui să vizitezi Muzeul Mühle?
Pentru că și tu, la fel ca mine, probabil știi foarte puține lucruri despre această familie. Faptul că la nu știu câți ani după moartea lor au fost declarați cetățeni de onoare ai urbei de pe Bega nu i-a ajutat prea mult, așa cum nu ne ajută nici pe noi. Vrem fapte, nu vorbe, iar pentru a putea avea parte de ele trebuie să ne cunoaștem istoria.
În plus, dacă decizi să vizitezi Muzeul Mühle, deschis până pe 24 octombrie, ai ocazia să descoperi și Casa cu Iederă. Locul este extrem de fain și nu vei regreta că ai bătut drumul până aici.
Ca să nu mai spun că mergând să vizitezi Muzeul Mühle și postând despre acest lucru în social media, susți viața culturală a orașului. Situație în care ar trebui să le dai un tagg celor de la @heritageoftimisoara ca să se simtă încurajați să își continue proiectele :D.