Duminică mergem la VOT!

vot

Am mai spus de multe ori că aici, pe blog, nu facem politică și nu vom începe acum. Totuși, unele izbucniri de manifest social și-au mai făcut apariția din când în când, iar astăzi nu face excepție. Pentru că duminică, 27 septembrie 2020, avem alegeri locale în România, iar eu am acceptat provocarea Andreei Moldovan și a celor de la Generația VOT (vă recomand să îi urmăriți) de a susține mersul la VOT. Poate pare o provocare ciudată, dar în contextul în care prezența la urne în rândul tinerilor este din ce în ce mai scăzută, cred că este momentul perfect să ne facem vocea auzită și să amintim tuturor cetățenilor, mai mici sau mai mari, că și vocea lor contează. Mai mult, că o pot face auzită pe 27 septembrie, la urne.

De ce nu merg tinerii la vot?

Eu cred că principala cauză este lipsa de interes și nepăsarea. Mai mult, există această convingere că nimic nu are cum să se schimbe în România, deci de ce ne-am mai bate capul? Mulți români, mai tineri sau mai bătrâni, consideră că e mai bine să meargă înainte cu capul plecat, să acționeze la limita legalității, pentru că legea în România este foarte flexibilă și să lase politica pentru alți oameni. Din păcate, acesta este un joc de ruletă rusească, iar miza este viitorul fiecăruia dintre noi.

Mulți tineri consideră că nu pot face nimic pentru schimbare, însă nu conștientizează că ei pot fi schimbarea. Nu are rost să te plângi de România dacă tu nu ești capabil să îți asumi nici măcar o intrare în cabina de vot. Nimeni nu știe unde ai pus ștampila. Nu te judecă nimeni. Alegerea îți aparține. Iar în prezent ai toate mecanismele la îndemână pentru a face o alegere în cunoștință de cauză.

vot

Ce ar trebui să faci înainte de vot?

S-au dus zilele în care informația circula greu. În ziua de azi rețelele sociale îți spun tot ce e de știut despre un om. Nu trebuie să asculți emisiuni de analiză politică dacă nu te pasionează. Este suficient să arunci o privire pe Facebook, unde toți politicienii, mai nou, își fac veacul. Studiază ce anume postează oamenii de pe listele electorale. Nu merge la vot complet orb pentru că nu mai este cazul. Azi îți poți da seama dintr-o simplă privire aruncată pe feed de caracterul unei persoane. E nevoie de doar 5 minute de analiză. Nimic mai mult.

De ce ar trebui să mergi la vot pe 27 septembrie?

Alegerile locale au impactul cel mai mare asupra vieții tale. În funcție de persoana care ajunge la putere, în următorii 4 ani viața ta poate fi mai frumoasă sau mult mai urâtă. Comunitatea în care trăiești poate înflori sau poate stagna (nu vorbim despre varianta inversă). Iar votul tău poate fi cărămida de care are nevoie persoana potrivită.

Deci pe 27 septembrie mergi la vot și alege conștient. Analizează candidații și oferă-i încrederea ta celui pe care îl consideri potrivit. S-ar putea ca acesta să te dezamăgească, însă atunci ai tot dreptul să mergi și să îl tragi de mânecă. Însă există și posibilitatea în care votul tău să aducă schimbarea de care e nevoie. Mai mult, dacă tu mergi la vot poate și prietenii tăi o vor face și uite așa, încet, încet, politica nu va mai fi subiectul acela boring pe care îl povestesc bunicii pe bancă în fața casei sau pe care l-au erodat pur și simplu posturile de TV specializate.

Eu am citit o chestie foarte tare în Asta înseamnă marketing care cred că se aplică și în politică. Seth Godin spunea cam așa (acum parafrazez, să se înțeleagă :))): pentru ca un produs să fie considerat de succes el trebuie să treacă de o masă critică de persoane dornice să îl consume. După acest punct, el devine general acceptat, parte a vieții de zi cu zi (cam ca și Facebook :D).

Pentru ca politica să își facă treaba eficient, este nevoie de o masă critică de persoane care să fie dispuse să o consume. Și să o consume nu înseamnă să o lase să meargă pe fundal în timp ce scrollează pe Insta. Să o consume înseamnă să fie atente, analitice, implicate. Dacă fiecare dintre noi ar face acest lucru puțin câte puțin. Dacă am participa activ la fiecare tur de scrutin. Dacă nu am mai vota cu vecinul sau verișorul doar pentru că ne cunoaștem, ci strict în funcție de performanțe și abilități, România s-ar schimba în 2 timpi și 3 mișcări…

Pe 27 septembrie votul tău poate face diferența. Mergi la VOT!

Untold 2018

P.S. Imaginile sunt din campaniile desfășurate de cei de la Generația VOT. Dacă nu sunt cele mai smart chestii pe care le-ați văzut, înseamnă că nu mă uit eu unde trebuie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.