De vorbă cu Alexandrina Ciortuz despre plante și Plantramics

Alexandrina Ciortuz plantramics

Pe Alexandrina Ciortuz nu am avut încă norocul să o cunosc personal. Pur și simplu m-am îndrăgostit de profilul de Instagram pe care l-a creat pentru a-și promova businessul: PLANTRAMICS. Cum am ajuns eu să fiu atât de interesată de un profil dedicat plantelor? Ei bine, mutatul la casa ta te schimbă și acum am mai multe plante decât am îngrijit toată viața mea :))). Deci în momentul în care am dat peste plantramics nu aveau cum să nu mi se aprindă beculețele mai ceva ca girofarurile poliției. Și tot studiind și admirând, evident că am vrut să aflu cine este în spatele întregii povești. Așa că am trimis un mesaj (tot pe Instagram, evident) și am sperat că răspunsul va fi pozitiv.

Din fericire, așa s-a și întâmplat. Alexandrina s-a dovedit a fi o persoană extrem de simpatică și, în ciuda faptului că este foarte ocupată, și-a făcut timp să răspundă la câteva dintre curiozitățile mele.

Stați liniștiți, întrebările nu sunt doar despre plante. Nici nu ar fi avut cum să fie când profilul ei de insta oferă toate informațiile de care ai putea avea nevoie în acest domeniu. M-am ocupat și de descoaserea ei pentru a vedea ce anume o motivează și cum a reușit să pună acest mic business pe picioare folosind o simplă rețea socială.

Alexandrina Ciortuz plantramics

Dar nu mai zic nimic pentru că oricum m-am lungit cu introducerea. Hai mai bine să trecem la interviu:

Cum te cheamă exact și de unde esti (eu plec de la premiza TM, dar prefer să fiu sigură :)))))?

Mă cheamă Alexandrina Ciortuz și nu sunt din Timișoara. M-am născut în Reșița, dar de la aproximativ 3 ani am plecat în Lisboa, locul pe care-l consider acasă, ajungând pentru prima oară in România abia când eram în liceu. Am locuit o perioadă și în Barcelona, apoi am decis să fac totuși facultatea aici deoarece este mai accesibilă.

Cum ai început să fii pasionată de plantele de interior?

Mereu m-a atras natura. Odată ce am venit în România, nemaiavând marea aproape, am început sa merg în drumeții și să descopăr pădurile bogate din jur. Am observat că aici în orașe parcă nu vezi atâta verde și spațiile nu sunt decorate cu plante. Studiind arhitectura acest lucru a devenit și mai clar. De aceea în fiecare proiect încerc să merg aproape de verde, indiferent că este vorba despre proiecte mari sau despre proiecte de interior.

Care a fost prima plantă pe care ai început să o plantezi?

Prima mea plantă, culmea, nu o recomand nimănui ca prima plantă. She is a sassy one. A fost o Calathea lancifolia (planta păun). Au nevoie de umiditate, mare grijă la apă și lumină, dar este o frumusețe. În plus, faptul că avea nevoie de multă atenție m-a făcut să mă documentez tot mai mult despre plante și îngrijirea lor.

Cum ți-a venit ideea să creezi contul plantramics pe Instagram?

O perioadă bună de timp am citit despre plante. Mi-am cumpărat sau am făcut schimb de tot felul de plante. Am experimentat cu ele și mi-am dat seama ce plăcere mare îmi aduc. Este incredibil cât de mult schimbă un spațiu și cât de fascinant este să vezi cum cresc sau se schimbă în funcție de cum ai grijă de ele. Mi-am dat seama și că atunci când cumperi o plantă din magazin este foarte probabil să nu știi nimic despre ea. Se potrivește cu spațiul tău? Poți să îi oferi suficient timp și atenție? Știi ce presupune îngrijirea sa – plantat în alte ghivece, curățare etc? Toate aceste nevoie ale plantelor pot fi un minus pentru persoanele care nu au timpul necesar și doresc să aibă o planta ready to go.

Cum au primit oamenii plantramics?

Vai, deci a fost minunat! Mi-a luat mult să îmi fac curajul să lansez ceva al meu, dar cu ajutor și susținere din partea prietenilor apropiați, am facut-o! În general apreciez afacerile mici, lucrurile handmade, mai personale. Consider că acestea aduc o bucurie aparte și mă bucur că pot face și eu asta. În plus, îmi place să am ceva al meu în care pot combina mai multe skilluri precum și să povestesc despre plante, să continui sa învăț despre ele și să dau mai departe cele învățate.

Ce plantă nu ar trebui să lipsească din nici un apartament/casă?

The must have plant este clar, fără dar sau poate, o Monstera Deliciosa (a.k.a. philodendron cu frunza ruptă), absolut superbă, foarte ușor de îngrijit. Planta crește foarte mare și te ține toată viața. O poți lăsa moștenire nepoților ahahhahah.

Alexandrina Ciortuz plantramics

Ce plantă este cel mai simplu de îngrijit?

Sansevieria așa zisă și snakeplant (sau limba soacrei), este foarte folosită în designul de interior și rezistă în tot felul de condiții. Supraviețuiește cu multă lumină, dar și cu puțină, însă în funcție de asta crește mai repede sau mai greu. Nu are nevoie de multă apă, iar asta știu forte sigur pentru că am făcut una cadou înainte de pandemie și săraca a stat singură 2 luni. După ce s-a întors stăpâna, ea încă era în viață. Singurul mod de a o omorî este udatul excesiv.

Ce plantă are nevoie de cea mai multă atenție?

Din cele pe care le putem gasi mai usor ar fi Calatheele. Sunt plante care necesită umiditate. În plus, sunt destul de sensibile la trecerile de la puțină apă la prea multă. Le trebuie lumină, dar nu prea multă nici prea puțină… niște ladies! ahahahha DAR sunt spectaculoase. Nerecomandate începătorilor, dar spectaculoase :D.

Plantramics are un feed de instagram absolut superb. Ce te-a inspirat atunci când l-ai creat?

Am lucrat în grafică print/web/social (încă o mai fac) și sunt fotograf. Astfel, plantramics a devenit un loc in care le pot face pe toate în stilul meu, fără limitări, fără alte direcții. Mă bucur că-ti place. Este primul lucru în care totul îmi aparține 100% deci orice apreciere contează și orice critică constructivă este bine venită.

Am vrut de la bun început să fie un feed (poate și un viitor site … shhhh) care să arate plăcut, să fie organizat, ușor de folosit, pe care sa dorești să îl vezi. Nu am vrut să fie un cont al cărui conținut să te enerveze atunci când îți apare pe news feed. Cred că social media este un loc foarte complex, în care suntem bombardați de tot felul de informații bune și rele, dar poate fi un tool de care putem beneficia cu ușurință. Un loc în care mici și mari se adună, unde multă lume spune multe cu o ușurință mai mare decât live, precum și un loc în care diferite comunități se unesc mai rapid (pandemia ne-a dovedit asta). Aș vrea ca tot ceea ce produc eu, virtual, live, pe hârtie, să fie de calitate și mai presus de orice, sincer!

De ce ai ales ghivece de ceramică pentru Plantramics?

Am ales ghivece ceramice în principal pentru aspectul lor minimal. Îmi place cum lasă planta să fie în centrul atenției. Mai mult, toate sunt refolosibile și de aceea sper ca în viitor să am ocazia de a colabora cu artiști care le fac local.

Un alt motiv pentru care am ales ghivece de ceramică este faptul că sunt mult mai benefice pentru plantă. Atunci când o plantă stă direct într-un ghiveci ceramic el o ajută să-și regleze apa din sol. Ceramica este un material poros care absoarbe apa la udare eliberând-o treptat. Această trăsătură lasă solul să respire.

În cazul Plantramics, plantele nu vin direct plantate în ghivece ceramice, ci sunt vândute in ghivece simple de plastic cu un drenaj mai bun, amplasate într-o mască ceramică good looking. Am optat pentru varianta asta deoarece dimensiunile sunt mai variate și poți să uzi mai ușor planta, să verifici solul, să observi creșterea rădăcinilor. Mi-am dorit ca plantele pe care le dau mai departe să fie cât mai ușor de îngrijit și, odată ce cresc, ghivecele să potă fi refolosite.

Acum, că stau să mă gândesc, îmi dau seama că am pus prea puține întrebări. Totuși, sper să mă întâlnesc la un moment dat cu ea live, iar atunci promit să mă concentrez mai mult pe aspecte precum importanța mediului în care a crescut asupra dezvoltării sale și a modului de gândire. Asta printre altele așa :P.

Dacă aveți întrebări legate de plante, nu ezitați să îi scrieți direct (@plantramics). Sunt sigură că vă va răspunde cu același drag cu care mi-a răspuns și mie.

Dacă vreți să citiți despre alți oameni care m-au impresionat, aruncați o privire aici. Am o întreagă colecție de interviuri, care mai de care mai spumoase.

Iar la final, vă îndemn să îmi lăsați un comentariu în care să îmi spuneți ce plante trăiesc (sau mor) la voi acasă.

Untold 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.