Știu, ar trebui să termin articolul despre Timișoara Fashion Week. Am de scris și un articol despre Dino World Transylvania. Am deja 3 cafenele despre care vreau să vă povestesc în seria dedicată cafelei de specialitate din Timișoara. Așa că de ce, de ce m-am trezit azi să vă povestesc despre Smartfit și înotul în sarcină? Ei bine, din două motive mari și late:
- E genul de articol pe care trebuie să îl scriu acum, cât încă mai sunt însărcinată :)))). Ce rost are să vă povestesc dup-aia despre chestii legate de sarcină?
- Am citit până și în singura carte de parenting pe care am studiat-o până în prezent că înotul în sarcină este extrem de benefic.
În aceste condiții, evident că am decis să pun toate restul pe pauză și să mă apuc de scris acest articol. Poate ajută și alte femei însărcinate să găsească puțină alinare :)))).
Cum am început să merg la bazin?
În timp ce scriu aceste rânduri am trecut de 30 de săptămâni de sarcină și burtica mea crește văzând cu ochii. Dacă până prin săptămâna 24 de sarcină nu aveam cine știe ce dificultăți de deplasare, nici nu mă durea în mod special spatele, nici nu resimțeam greutatea lui baby Boom, acum nu mai pot spune același lucru. Mi-e din ce în ce mai greu să mă deplasez pentru perioade lungi de timp. Dacă nu mă întind la jumătatea zilei am impresia că pic din picioare. Doamne ferește să trebuiască să urc prea multe scări pentru că atunci când ajung sus respir ca locomotiva. Nici măcar la cumpărături nu mai îmi face plăcere în mod special să merg și să colind aiurea prin magazine. Ca să nu mai spun că la fiecare control doctorul îmi reamintește CÂT E DE IMPORTANT SĂ FAC MIȘCARE.
În aceste condiții probabil vă închipuiți că m-am mobilizat eu ca o mamă responsabilă. Aș vrea să vă spun că așa este, dar aș minți cu nerușinare. Adevărul este că în ciuda tuturor acestor aspecte, probabil aș fi stat în continuare și aș fi așteptat să treacă sarcina spunându-mi că aia e. Din fericire, am avut o zână bună alături, adică pe Alina, care s-a mutat la Timișoara, la noi momentan și care a insistat să mergem împreună la sală. Eu, evident, nu am vrut și nici nu puteam să merg la sală. Însă la Smartfit 3, în Shopping City, au și bazin. Alina merge acolo la sală și am zis că aceasta ar fi o soluție bună de compromis, deci mi-am făcut abonament pentru Wellness matinal în ideea că dimineața voi merge la bazin în timp ce Alina își face exercițiile la sală.
Cum a început și cum merge
Inițial am zis că merg de 2-3 ori pe săptămână și e bine. Acum merg aproape în fiecare zi, iar în zilele în care nu mă duc îmi lipsește bazinul. Da, știu, SHOCK, SHOCK, SHOCK! Cine ar fi zis vreodată că o să evolueze situația așa, nu? Faza e că mă simt extraordinar de bine la bazin și înotul în sarcină chiar face minuni.
Secretul constă în imponderabilitate. În apă nu mai simți greutatea burticii. Nu mai simți presiune asupra coloanei. Nu mai simți sânii grei. Practic ești ușoară și plutești. Eu adoram acest fapt la apă și înainte. Acum, când mi-e atât de greu să mă deplasez pe uscat, să stau în apă a devenit un adevărat paradis. Îmi place atât de mult încât eu, EU, care în mod normal doar mă bălăcesc, am ajuns să fac ture de bazin. Vă dați seama? Chiar practic înotul în sarcină, nu mă joc. Și nu 1-2. Am ajuns să fac 9 ture de bazin, iar bazinul de la Smartfit e destul de mare.
În plus, după ce îmi fac turele și mișcarea propriu-zisă, vine momentul să îmi relaxez complet mușchii în jacuzzi. Acolo e și mai bine. Apa e caldă, ai tot felul de robinete și tâșnitoare pe lângă tine. Bineînțeles că există mai multe zone pentru vibromasaj. Și da, e fain, dar mie cel mai mult îmi place să pornesc toate astfel încât să aud apa în toată puterea ei, după care să moțăi pe marginea bazinului, sprijinită ca și când aș sta pe burtă, dar fără să stau pe burtică propriu-zis. Nu o să vă mint, am adormit de câteva ori așa și a fost magic :))))).
De ce nu făceam asta înainte?
Ieri am început săptămâna cu numărul 3 de bazin și evident că după atâtea zile am ajuns să mă întreb de ce nu făceam asta și înainte, pentru mine? De ce a fost nevoie să rămân însărcinată și să treacă aproape 7 luni de sarcină ca să fac acest pas? Da, pe de-o parte ține și de buget. Activitățile sportive, în general, nu sunt ieftine. Pe lângă abonament mai trebuie să iei în considerare și costurile adiacente: transportul până la sală, echipamentul, mâncarea specială pe care poate începi să o consumi etc. Cu toate acestea, acum, când am început, mi se pare că refuzul meu de a face sport se datora, înainte, în primul rând încăpățânării. Nu e ca și cum puneam la ciorap toți banii pe care nu îi cheltuiam cu sala :))).
Deci, de ce nu făceam asta înainte? Răspunsul cel mai simplu: nu eram dispusă să investesc în mine.
De ce o fac acum? Probabil pentru că se schimbă într-adevăr ceva în creier atunci când rămâi însărcinată și vrei să faci ce e mai bine pentru copilul tău. Iar înotul în sarcină este extrem de benefic pentru acesta, îmbinând perfect utilul cu plăcutul.
O voi mai face după ce se naște baby Boom? Planul e să DA din mai multe motive (azi am o pasiune pentru liste :)))):
- Este o activitate care îmi face plăcere și la care nu vreau să renunț.
- Este o activitate care îmi va face foarte bine dacă perioada post sarcină chiar va fi atât de solicitantă și de stresantă cum spune toată lumea.
- Este o activitate pe care vreau să o fac împreună cu baby Boom. Deja m-am și interesat unde se poate face în Timișoara aqua gym pentru bebeluși și am descoperit cât este de benefic pentru ei să înceapă să înoate cât mai repede.
- Este me time și uneori acest motiv e suficient.
Acestea fiind spuse, sper că acest articol va convinge viitoarele mămici să încerce înotul în sarcină. Din punctul meu de vedere este cea mai faină formă de mișcare la care ați putea adera și merită din plin. În plus, sper că va convinge și restul cititorilor să încerce înotul. Nu e niciodată prea târziu să învățați (în caz că nu știți să înotați) sau să vă bucurați din plin de beneficiile acestui sport.