5 obiceiuri sustenabile pe care încerc să le cultiv

M-am gândit atât de mult dacă să scriu sau nu acest articol încât, la un moment dat, nu eram sigură că o să mă apuc de el. Pentru că eu nu prea vorbesc despre sustenabilitate aici, pe blog. Nu așa cum o face Anca, de exemplu (vă recomand articolele ei). Însă am câteva obiceiuri sustenabile și cum zilele lunile astea stau mai mult pe acasă, am zis că hai să vă povestesc despre ele. Poate vă conving și pe voi să încercați una-alta :D.

Bineînțeles, acest articol nu se bazează pe studii de specialitate. În plus, multe dintre lucrurile pe care le voi scrie sunt din categoria ”încerc” pentru că nu îmi ies întotdeauna. Dar ”încerc” e mai bine decât ”nu fac nimic”, cel puțin din punctul meu de vedere. Așa că nu aruncați cu roșii dacă vi se pare că nu mă străduiesc suficient. Fac ce pot :D.

1. Sting becurile

Cred că acesta este cel mai vechi dintre obiceiurile mele sustenabile. De când am avut conștiința faptului că noi, oamenii, suntem mari poluatori, am avut obsesia de a stinge becurile atunci când nu am stat într-o încăpere. Asta spre disperarea mamei mele care preferă lumina în toată casa dacă nu doarme. Cu toate acestea, nu m-am lăsat niciodată. A devenit un adevărat reflex pentru mine. În momentul în care plec dintr-o cameră, sting becul. Dacă e un bec aprins aiurea în casă, mă duc imediat să îl sting.

Bineînțeles, dacă tot vorbim despre becuri trebuie să menționez și faptul că folosesc becuri mai eco friendly (cel puțin de când ne-am mutat la noi acasă). Cu toate acestea, nimic nu mi se pare mai util decât să sting pur și simplu lumina. Simplu, eficient, super util pentru mediul înconjurător.

2. Nu las apa să curgă aiurea

Contrar părerii generale, apa nu este o resursă nelimitată. Da, noi, în România ne bucurăm de apă din belșug. Avem râuri, lacuri, izvoare, fântâni, toate cele. Dar, după cum poate ați observat (sau poate veți observa de acum încolo), acestea nu mai sunt cum erau pe vremuri. Încălzirea globală, utilizarea excesivă a apei, barajele și microcentralele au ajuns să își spună cuvântul până și la noi, iar nivelul râurilor, în special a celor mici, a devenit din ce în ce mai redus. Sigur ați observat tendința aceasta atunci când ați fost în vizită la bunici. Eu am văzut-o cu durere în suflet la Sălaș.

Revenind la obiceiurile mele sustenabile, după ce am citit despre problemele cu apa și despre ceea ce presupune curățarea apei reziduale și poluarea pe care, de multe ori o produce, am început să folosesc mult mai conștient această resursă. Adică nu mai las apa să curgă aiurea în timp ce mă spăl pe dinți. Încerc același lucru atunci când spăl vasele. Încerc să fac duș, nu baie, deși ador să stau în apa fierbinte, în vană, cu spumă în jur și o carte în mână. Vremuri bune.

Mai mult, pentru că obiceiurile sustenabile se construiesc în timp, în momentul de față Flavius pune la cale un sistem mai eficient de a uda gazonul. Abia aștept să îl văd pus în aplicare pentru că, peste vară, iarba nu ar supraviețui fără să o udăm. Atât de horror a ajuns vara în zona noastră și știu că deja ați văzut acest lucru.

3. Încerc să nu fiu horder și să cumpăr responsabil

După cum poate ați mai citit, dacă nu, aflați acum, pentru o viață sustenabilă reciclarea nu este suficientă. Reciclarea este doar ultimul pas dintr-un proces mai complex, dar foarte abordabil pentru fiecare dintre noi:

Reduce – Reuse – Recycle

Și cum fiecare schimbare începe cu un singur pas, la fel și obiceiurile sustenabile încep cu reducerea consumului și a amprentei de carbon pe care o lăsăm asupra planetei. Practic fiecare dintre acțiunile noastre zilnice, indiferent că e vorba de plimbatul cu mașina prin oraș, mersul la cumpărături, prepararea unei omlete sau spălatul hainelor, se adună și rezultă într-o amprentă de carbon individuală, specifică fiecărei persoane. Da, e simplu să dăm vina pentru încălzirea globală pe marii poluatori, pe fabrici și uzine, pe vaci sau mai știu eu pe ce, dar adevărul este că noi suntem aproape 8 miliarde de suflete și fiecare dintre noi poluează în mod constant planeta.

Printre cele mai mari păcate ale mele se numără faptul că circul foarte mult cu mașina, dar și faptul că utilizez excesiv de multe plastice. Și, nu în ultimul rând, faptul că am extrem de multe haine și tendința să cumpăr în exces și să nu folosesc tot ceea ce am. Foarte rău!

Însă am decis, constient, să nu mai fac acest lucru și încerc, zi de zi, să iau decizii mai bune. Adică să nu îmi cumpăr al șapteșpemiilea tricou doar pentru că e cute și la reducere la mall. Să nu iau 100 de pungi de plastic în supermarket doar pentru a pune fiecare fruct individual sau pentru că am uitat eu să îmi iau pungă de acasă. Încerc să cumpăr de la producători locali, cât de cât, pentru a micșora lanțul de distribuție. Practic încerc să mă gândesc de 5 ori și să cumpăr o dată.

Evident că nu e simplu.

Sunt un om al secolului XXI. CONSUMUL mi-e scris cu CAPSLOCK în memoria elefantului, dar mă străduiesc. Și iau fiecare mică victorie așa cum vine. Mă bucur atunci când se uită ciudat casierii la mine pentru că nu am pus bananele în pungă sau pentru că aleg să car în brațe 10 chestii până la mașină doar pentru a nu mai lua o altă plasă pe care să o arunc acasă. Mă bucur atunci când rezist tentației de a cumpăra o altă chestie de care nu am neapărată nevoie DOAR PENTRU CĂ ÎMI PLACE (nu pe moment, dar mă bucur :D). Mă bucur atunci când mă deplasez pe jos chiar dacă aș putea să merg cu mașina (again, nu pe moment, dar mă bucur :))).

Și dacă eu pot face asta, sunt sigură că puteți și voi. Poate nu o să vă iasă în fiecare zi, dar încetul cu încetul se fabrică oțetul și se clădesc obiceiurile sustenabile.

4. Refolosesc chestii

Nu știam cum să o spun mai frumos decât ”chestii” :)))). Ideea e că am tendița să refolosesc tot felul de lucruri. De la sticle și borcane pe care le-am transformat în vaze. La recipiente de plastic pe care le refolosim pentru depozitare. La dopurile de la sticle pe care le-am păstrat pentru activități artistice. La bidoanele de lapte și de detergent pe care le tot strâng pentru un proiect DIY pe care îl am în minte din momentul în care ne-am mutat la casă și care, în sfârșit, pare să prindă contur în perioada următoare. Mai refolosesc cutiile metalice de la biscuiți, dar și cutiile de carton pentru depozitare.

Practic, nu știu dacă e corect să spun că industria de DIY e foarte prolifică pentru că nu e chiar o industrie, dar înțelegeți ideea. Dacă vrei să faci ceva cu mâna ta găsești inspirație pe internet cu vârf și îndesat. Important e să vrei. Am pe pinterest un întreg board cu proiecte DIY care abia așteaptă să fie puse în aplicare. Și da, clar nu le voi face pe toate, însă unele dintre ele deja le-am făcut, iar satisfacția finală a fost genială.

Deci, data viitoare când ai ceva ce vrei să arunci la gunoi, oprește-te și analizează-i potențialul. Dacă nu găsești absolut nimic creativ ce ai putea face cu acel obiect, ai binecuvântarea mea să îl reciclezi :D.

5. Reciclez

Ultima pe lista de obiceiuri sustenabile este reciclarea. De ce ultima? Pentru că reciclarea este un proces complicat, poluant la rândul său, care se dovedește eficient doar dacă oamenii reutilizează produsele ce au fost realizate din materiale reciclate. Dacă nu, practic e degeaba. Mami nu se va bucura că folosesc această expresie, însă reciclarea este un fel de frecție la picior de lemn, mai ales în România unde sunt foarte puțini operatori care fac acest lucru.

Nu mă înțelegeți greșit. În nici un caz nu vă încurajez să nu reciclați. Sortarea selectivă a gunoiului ar trebui să fie la ordinea zilei pentru orice societate civilizată. Și a început să fie practicată și la noi, destul de frecvent. Doar că reciclarea este puțin mai complicată decât pare la prima vedere, iar Anca are un articol deosebit de util despre acest subiect pe care vă invit să îl citiți.

Revenind însă la obiceiurile mele sustenabile, reciclez. După ce ne-am mutat am început să fim și mai atenți cu sortarea gunoiului. Chiar am decis să achiziționăm o pubelă galbenă pentru că cea mai mare parte a gunoiului pe care îl producem constă în ambalaje reciclabile ale produselor pe care le folosim. Acest lucru nu mă bucură în mod special pentru că înseamnă, în continuare, foarte multă risipă, însă îmi dă un sentiment de oarecare liniștire a conștiinței. Deci mai bine decât nimic.

Pasul următor pentru care militez în prezent este achiziționarea unui recipient pentru compostare. Îmi doresc foarte mult să pun în practică acest concept deoarece știu că vom avea la ce să utilizăm compostul (fertilizarea gazonului, de exemplu) și știu că dacă noi facem compost, mai puțin gunoi ajunge la groapa publică. Deci e win-win pentru toată lumea.

Concluzii

Acestea sunt obiceiurile mele sustenabile. Știu că sunt doar 5, însă fiecare dintre ele cuprinde aspecte definitorii din viața mea și consider că sunt lucruri pe care le puteți face și voi. Faptul că planeta se schimbă datorită obiceiurilor noastre nu mai este o surpriză pentru nimeni (în afara lui Donald Trump). Fenomenul este documentat și răs documentat și consider că doar prin studierea sa putem să îl conștientizăm așa cum se cuvine. Drept urmare vă recomand trei cărți care sigur vă vor determina să vă reconsiderați obiceiurile și să urmați o cale mai sustenabilă.

În primul rând, A 6-a extincție a lui Elizabeth Kolbert. O super carte scrisă pe înțelesul tuturor despre efectele omului asupra planetei, despre care vă povesteam și aici:

În al doilea rând, Fashionopolis de Dana Thomas, o carte ce se concentrează pe efectele industriei modei asupra planetei. Despre ea nu am făcut încă nici o recenzie, însă vă pot asigura că este o carte ce merită citită și pe care o găsiți online aici.

Ultima, dar nu cea din urmă, Lagom: The Swedish Art of Balanced Living. Practic suedezii au demostrat deja că se poate trăi foarte bine sustenabil, deci tot ce aveți de făcut este să le urmați exemplul. Eu am citit Lagom acum ceva timp și am scris o recenzie pentru carte ce sigur vă va inspira.

Cam asta ar fi despre obiceiurile mele sustenabile și ceva documentare recomandată. Cred sincer că dacă fiecare dintre noi face pași mici în această direcție, rezultatele vor fi mari. Așa că nu pot decât să vă îndemn să fiți voi schimbarea pe care vreți să o vedeți în lume.

Untold 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.