5 idei cu care am rămas după Socialpedia de ianuarie

ce-am folosit pentru a scrie articolul despre Socialpedia

Nu aveam nici o intenție să particip la Socialpedia în ianuarie. Nici nu știam că Socialpedia există. Cu toate acestea, circumstanțele au fost favorabile (Teodora era de gardă :)))), iar eu am profitat de oportunitate. Și uite așa, într-o seară în care, teoretic, trebuia să Netflix and chill, m-am așezat frumos în fața calculatorului pregătită să asimilez noi informații despre blogging, eterna mea pasiune.

Ce este Socialpedia (totuși)?

Înainte să vă spun ce am învățat sau ce mi-au reamintit Sabina Cornovac, Andrei Cismaru, Mihai Vasilescu, Alex Dincovici și Dan Dragomir, hai să vă lămuresc ce este, totuși, Socialpedia. Că poate nu știți, cum nu știam nici eu.

Ei bine, Socialpedia este un proiect educațional destinat pasionaților de online, după cum spune pagina Despre de pe site-ul lor. În cadrul acestui proiect se organizează evenimente de specialitate, există un grup de Facebook unde se discută toată ziua social media, au un blog specializat cu tot felul de resurse pentru cei ce au nevoie de ajutor în ceea ce privește activitatea din mediul online și cam atât am putut să îmi dau eu seama. Practic, Socialpedia este un fel de online safezone pentru toți cei ce navighează cu un scop pe internet. Spun cu un scop pentru că personal aș recomanda Socialpedia celor ce lucrează în online și celor cu adevărați pasionați (bloggeri în primul rând). Totuși, dacă ai simple curiozități, poți arunca o privire peste profilul lor de Instagram unde sigur îți vei da seamna dacă această comunitate este pentru tine.

Acum să trecem la motivul pentru care ne-am adunat aici: cele 5 idei!

După mai bine de 3 ore de discuții deschise și vreo 6 pagini de notițe am știut că voi scrie acest articol. Adevărul e că nu mai am prea des ocazia (în ultimul timp) să mai vorbesc despre blogging (sau evenimente, fie ele și virtuale) așa că nu puteam să o ratez. Deci hai să vă spun cu ce am rămas după Socialpedia de ianuarie:

concluzii de la Socialpedia

Bloggingul trăiește destul de bine. Da, există peste 100.000 de bloguri în România din care doar 2.000 sunt active cu adevărat, dar eu când am auzit asta nu m-am putut concentra decât pe a doua parte. Mai ales că din acestea 2.000, 400 postează de mai multe ori pe săptămână. Deci în anul 2021 în România încă mai există bloguri care sunt actualizate ZILNIC, în condițiile în care lumea zice că blogurile sunt pe moarte de cel puțin 5 ani.

Nu mă voi apuca să vă spun acum toate avantajele bloggingului pentru că a făcut-o Marius Sescu deja (aruncați numai o privire peste articolul lui Bad news: blogurile au murit. IAR!), dar vreau să subliniez o chestie foarte interesantă pe care a zis-o și Mihai Vasilescu. Poate că vă place social media. Vă place Instagram, Facebook, TikTok (în oricare ordine vreți). Ceea ce poate nu știți, pentru că, să fim serioși, câți ați citit efectiv Termenii și Condițiile, este că toooooot contentul pe care îl puneți pe aceste rețele de socializare NU VĂ APARȚINE.

Clipurile alea cu care vă bateți capul nu sunt ale voastre. Pozele alea stresante, editate și răseditate sau postate dintr-un moft, nu sunt ale voastre. Dacă administratorii oricăror dintre aceste rețelele sociale decid azi (nu mâine) că tot contentul vostru trebuie să dispară, acest lucru se întâmplă cu o linie de cod. Ceea ce este imposibil în cazul unui blog pentru că blogul aparține în totalitate proprietarului său.

Valori în blogging în 2021

În blogging nu există un secret al succesului. Există constanță. Există multă muncă și mai multă perseverență. Trebuie să existe autenticitate și calitate pentru că altfel lumea nu te va citi veac pururi. După cum spunea și Mihai Vasilescu, nu poți păcăli cititorii. Există foarte multă pasiune pentru scris (sau ar trebui să existe). Și există (sau ar trebui să existe) disciplină pentru că altfel nu poți construi nimic.

Da, poate exista și un gram de noroc, iar acesta să îți facă un articol viral, doar că nu e suficient.  Nu e suficient să fii one time wonder. Exact ca și cântăreții pentru care nu e suficient să scoată un hit ca să fie super cunoscuți. În blogging muncești pe brânci și te bucuri de fiecare nou cititor, de fiecare comentariu. Doar că nu ți se pare chiar muncă dacă îți place la nebunie, iar dacă nu îți place, ce rost are până la urmă? Doar întreb.

Ce am aflat despre content la Socialpedia

Poate pe un blog personal ajunge… nu mă pot exprima chiar dacă blogul meu e personal și deja are peste 12 ani vechime. Ideea e că dacă ai un blog de nișă treaba stă puțin diferit. Dan Dragomir spunea că, din punctul lui de vedere (și am mai auzit teoria asta și în alte părți), proporția în ceea ce privește contentul ar trebui să fie în felul următor:

  • 30% din ceea ce apare pe blog să fie content nou, de bună calitate.
  • 30% să fie content vechi, actualizat.
  • 30% să fie articole la care renunți ca să nu dai bătăi inutile de cap motorului de căutare (sper că am înțeles bine. Dacă nu, Dan, te rog lasă-mi un comentariu :D).

Celelalte 10 procente nu a menționat ce ar fi, dar după mine, ar cam trebui să fie content evergreen, adică articole care rămân valabile și peste 10.000 de ani (dacă e posibil :D).

Cred că numărul de emailuri pe care îl primim zilnic atestă acest lucru, dar, culmea, eu tot credeam că e pa. Habar nu am de ce nu am mai folosit emailul ca și metodă de a-mi răspândi blogul în lume (am vrut să zic sămânța gândurilor, dar suna prea porno :))) scuze, mami, am zis-o :D). Mi se parea… inutil. Pentru că Facebook. Pentru că Instagram (unde, culmea, nu postez ori de câte ori apare ceva nou pe blog :)))). Pentru că în acest paragraf culmea e laitmotivul și eu sunt o leneșă… presupun :D.

Cu toate acestea, plănuiesc să îmi reiau bunul obicei, deci dacă nu v-ați abonat la blogul meu, e momentul să o faceți și în curând veți primi vești de la mine la o căsuță poștală digitală near you :)))). În plus, dacă vă abonați prin căsuța de ebook, primiți și Pierdută în blogosferă, un mic compendium al lucrurilor pe care le-am învățat de când fac blogging.

idei post pandemie de la socialpedia

Ultima idee cu care am rămas nu vine din zona de blogging, dar este importantă nevertheless.

Alex Dincovici a avut o prezentare foarte interesantă despre pandemie și efectele sale asupra noastră. A vorbit despre incertitudini, despre nevoia noastră de a recăpăta controlul asupra propriilor noastre vieți, despre lipsa de încredere în autorități și nevoia de a crea o narațiune care are sens. Cu alte cuvinte de ce au prins atât de bine toate teoriile conspirației. A vorbit și despre ideea aceasta care ne-a rămas întipărită în minte că trebuie să ne întoarcem la ”normal”, de parcă am avea o perioadă mai ploioasă și atât.

Ei bine, acest lucru nu se va întâmpla. Tot ce vedem acum va avea efect asupra noastră vreme de generații. Și, până la urmă, după cum a subliniat și Alex, chiar vrem să ne întoarcem la vechile obiceiuri? Cred că fiecare dintre noi a învățat ceva în pandemia asta (sau a luat-o razna, sunt singurele două alternative). Cred că am văzut cu toții că este imperios necesar să ne schimbăm, să avem mai multă grijă față de planetă, să reducem risipa, să avem grijă unii de alții, dar mai ales de noi înșine. Să ne punem pe primul loc, dar nu la modul egoist, ci la modul… am grijă de mine pentru a fi o persoană mai bună (în acest sens vă recomand acest articol al Andrei Nistor pe care l-am descoperit la Socialpedia și care mi-a plăcut la nebunie).

Eu am mai zis lucrul acesta, ca un bun guru wannabe ce sunt: dacă fiecare dintre noi ar face ce poate el mai bine, încet, dar sigur, lumea ar deveni mai bună.

That’s almost all folks

Deja m-am lungit și mi-a mai venit o super idee, bazată tot pe ceva ce mi-a rămas în minte de la Socialpedia, dar păstrez articolul pentru data viitoare. Până atunci vreau să știți că următorul Socialpedia e în 16 februarie și ar cam trebui să vă notați data în calendar. Nu știu încă tema, dar când se va da de știre, voi împărtăși vestea pe Facebookul Blogu lu Andra și pe Instagram @bloguluandra.

Mai trebuie doar să le mulțumesc organizatorilor, speakerilor și participanților pentru o seară minunată și pun să editez clipul ce va apărea joi pe Youtube-ul meu. Sper că v-ați abonat 😀 (vă las linkul pentru canal just in case ;)).

Untold 2018

 

2 thoughts on “5 idei cu care am rămas după Socialpedia de ianuarie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.