Am auzit atât de multe laude la adresa acestei cărţi, în special din partea Oanei, încât toate reticenţele mele (plănuiam să citesc Fetele din Shanghai mai întâi), s-au dus pe apa sâmbetei şi, cu ocazia campaniei vALLuntar, ediţia a 2-a, am profitat de ocazie şi am cerut-o.
Visul lui Joy este o carte absolut minunată. M-a prins încă de la început şi singura problemă a fost că nu am avut timpul necesar să stau şi să citesc non-stop.
După cum spune şi titlul, cartea se concentrează asupra lui Joy, o tânără de 19 ani, de origine chineză, care află că toată viaţa a fost minţită de mama şi mătuşa ei. Dezamăgită de cele 2 şi furioasă, spălată puţin pe creier de imagini feerice ale Chinei comuniste, Joy fuge în patria mamă pentru a-şi găsi tată adevărat. Acesta, un artist cunoscut din Shanghai, îi prezintă fiicei sale o lume strălucitoare, ascunsă în spatele propagandei, însă aceasta alege să se lase purtată de idealismul ei şi de dragostea oarbă pentru un tânăr ţăran, devenind membră a unei comune populare.
Pe măsură ce Marele Salt Înainte iniţiat de preşedintele Mao se dovedeşte a fi un eşec lamentabil, viaţa din Comuna Păpădia Numărul 8 se transformă într-un coşmar. Încet, dar sigur, vălul de pe ochii lui Joy cade, însă ea ajunge într-o situaţie atât de dramatică încât nu mai poate fi salvată decât de mama sa, venită în China în căutarea fiicei şi pentru a-şi înfrunta trecutul dureros.
Visul lui Joy este o poveste despre familie, perseverenţă, datorie şi iubire. Este o poveste despre durere şi înfruntare a greşelilor trecutului, dar şi asumare a consecinţelor asupra faptelor tale.
Ceea ce m-a şocat este modul extrem de… nu ştiu cum să o spun în română… vivid e cuvântul pe care îl caut în engleză. În timp ce citeam despre suferinţele prin care au trecut oamenii în acea perioadă, despre modul în care au fost maltrataţi, manipulaţi şi controlaţi, despre dezumanizarea lor, îmi venea să las cartea din mână, dar şi să citesc mai departe. Parcă simţeam şi eu durerea lor, neputinţa, teama, teroarea. Şi nu am putut să nu mă gândesc la următorul aspect: oricât de inuman ar fi descris totul în cartea lui Lisa See, ceea ce oameni adevăraţi au trăit în acea perioadă este probabil de 100000000000000 de ori mai rău.
Oricum, cartea e absolut genială şi o recomand din suflet. În ceea ce priveşte recenzia, ea face parte din ediţia a 2-a a campaniei vALLuntar inţiată de grupul editorial ALL în colaborare cu ROMSILVA. Despre campanie vă povesteam aici, dar ţin să vă amintesc că am nevoie de 15 commenturi ca să plantez şi eu un copăcel :D. Sper să mă ajutaţi! 😉
P.S. Până şi coperta e super drăguţă, mult mai frumoasă decât cea internaţională :D.
Dupa cum stiu, esti foarte sensibila si de aceea te-a impresionat asa tare cartea citita. Intr-adevar “binefacerile comunismului” au fost, in multe cazuri, NEGATIVE. De aceea sistemul comunist nu este viabil si, in putinele tari in care mai rezista, se incearca tot felul de adaptari pentru mentinerea lui.
Daca am timp, o sa citesc si eu cartea ta!
si eu de-abia astept s-o citesc. am citit “fetele din shanghai” si mi-a placut la nebunie
Vorba lui Catalin Dupu: „Comunismul a creat un drum nou omului. Inapoi.” Intr-adevar, sa traiesti intr-o societate comunista nu e usor deloc, dar faptul ca poti sa rezisti prin ambitie si iubire este de admirat!
Acuma intelegi de ce e in topul cartilor mele favorite EVER. 🙂
Daaa. Ai avut dreptate Oana 😀
e una din cartile mele preferate. mi-a placut chiar mai mult decat Fetele din Shanghai
Super, acuma chiar că vreau și eu să citesc cartea asta și sunt sigur că locul ei e în wishlistul meu, până atunci.
Pentru campania vALLuntar am ales alte titluri totuși.
Spor la citit și adunat comentarii!
Visul lui Joy a devenit pentru mine un vis, pe care sper sa mi-l implinesc cat mai repede. A primit atatea recenzii pline de cuvinte de lauda!
Si eu vreau sa o citesc!
spor la plantat copacei:D
Perfect- de citit in vacante, in tren, pe avion 🙂
Am o lista cu carti pe care vrea neaparat sa le citesc, lunga cat Dunarea :)) Asta nu ma impiedica sa-mi doresc sa citesc si cartea asta 😀
Am auzit si eu de cartea asta. Citind recenzia ta, cred ca ar fi bine s-o citesc si eu 😉
copacel spui? atunci sa vina copacelu:*
one more for the tree 🙂
Si al meu e al 15-lea 🙂
Vreau o planeta verde 🙂
Sa ne arati copacelul.
Pare o carte care intristeaza sau macar predispune la meditatie
Exaact asa cum a zis si Hapi, e o carte ce presupune la meditatie… In plus, e un altfel de roman, deosebit de ce citim zi de zi..
Succes la plantat pomi!!!
*Parcă simţeam şi eu durerea lor, neputinţa, teama, teroarea.*
Nu prea îmi place să experimentez așa ceva, dar dacă e musai… e musai! o s-o citesc și eu!
Mi-a placut enorm de mult visul lui Joy, este una dintre cartile mele preferate, iar acum am un teanc de carti ale Lisei See pentru imi place tare mult stilul autoarei.
am citit-o mi-a placut, e o carte interesanta mai ales pentru cei mai tineri sau care nu prea stiu exact ce a insemnat comunismul
Azi am ajuns pe blogul tau si m-am oprit la aceasta recenzie. Eu o iubesc pe Lisa See, preferata mea este ‘Floare de zapada si evantaiul secret’.
Daca vrei sa stii mai multe despre China comunista iti recomand ‘Lebedele salbatice’, pe mine m-a marcat.
Pfff… dupa ce am citit Visul lui Joy, nu sunt sigura cat de mult vreau sa fiu mai marcata… :P, dar iti multumesc pentru recomandare 😀