Solution focus dupa SOL WORLD CEE

solution focus

Ar fi frumos să pot să vă spun acum că sunt mai zen decât Dalai Lama, că nu mă mai cert cu oamenii, că nu mai sunt isterică, din astea. Din păcate, aceasta este o utopie. Oricât de frumos ar fi fost la SOL WORLD CEE, solution focus nu este ceva ce se poate învăța în 2 zile. Însă, ceva din tot ce s-a spus la conferință, cred că a rămas cu mine. Și sper că aceste mici semințe să crească în lotusul calmului pe care îl caut.

Cum am reușit să ratez prima zi :)))

Acum îmi vine să râd, dar atunci nu îmi dădeam seama cum am putut să fac așa ceva. Adică era joi după-masa. Mă pregăteam să merg la un alt eveniment. Ceva de marketing, vital pentru noul meu job, când văd la Ancuța Coman pe Facebook o poză de la SOL WORLD CEE. Evident că primul meu gând a fost WTF???? Ce face Ancuța la Hotel Timișoara de azi? Nu îmi dădeam seama ce se întâmplă. Eu eram SIGURĂ, 100%, puteam să bag mâna în foc dacă mă punea cineva, că evimentul începe vineri, 1 noiembrie.

Doar că eu eram plutitoare. Pentru că 1 noiembrie era fix joi. Iar evenimentul începea fix joi. Deci momentul în care eu am realizat ce se întâmplă a venit prea târziu. Doar că, in a very solution focus way, am trecut peste acest aspect cu o atitudine de Oh, well… Pățăști… și m-am pregătit pentru zilele următoare. Ba chiar aș putea să spun că seminarul de marketing a fost foarte interesant.

solution focus

Cea mai liniștitoare conferință

Dacă tot am ratat prima zi de eveniment, am zis că la cea de-a doua trebuie să mă prezint extra punctuală. Așa că, dimineața devreme, super fresh and looking sharp, m-am prezentat în holul Hotelului Timișoara, în căutarea badgeului meu.

După ce formalitățile au fost îndeplinite, mi-am făcut un ceai și am așteptat să apară lumea. Am socializa cu Ancuța și cu Anca, am cunoscut oameni noi. Am descoperit o cititoare a blogului, ceea ce mi-a umplut sufletul de mândrie și am afla informații esențiale, extrem de utile pentru luna de miere. Și nu, încă nu vă spun unde mergem!

Apoi, ne-am îndreptat spre sala de conferință unde, pe lângă scaune, mai erau și o grămadă de beanie bags. Adică cele mai comfortabile chestii ever!!!

Lumea s-a așezat, a fost bătut gongul (metaforic, pentru că, de fapt, era ceva chestie de meditație) și a început conferința.

solution focus

Ce am învățat la SOL World CEE

Pentru mine, conferința SOL World CEE a fost extrem de interesantă deoarece mi-a prezentat o lume cu totul nouă, în care accentul se pune pe soluții, nu pe probleme. Știam că așa ceva există, dar capul meu este ușor defect și are tendința să obsedeze asupra problemelor, în loc să se concentreze pe ce e de făcut.

De ce nu ar trebui să fac asta? Pentru că schimbarea este o aventură, se întâmplă tot timpul, iar noi ar trebui să ne concentrăm pe adaptare, nu pe cauza schimbărilor. Ar trebui să ne concentrăm pe ceea ce funcționează și pe ceea ce dorim să realizăm. Iar în relațiile noastre, ar trebui să arătăm apreciere și să construim încredere.

solution focus

Ceea ce am conștientizat eu, în urma unuia dintre seminarii, este că, pe măsură ce ”îmbătrânim”, căpătăm o oarecare lejeritate și o detașare față de anumite subiecte. Nu știu cum erați voi, dar eu, la 20 de ani, eram o drama queen. Și acum sunt, doar că mult mai mică :)))). Dar la 20 de ani, totul era dramatic! Totul era o problemă! Totul era GROAZNIC!!!! Suferințele nu se terminau niciodată :)))). Acum… sunt tot dramatică… e în natura mea… dar am și momente în care mi se fix rupe. Sunt chestii peste care trec mult mai ușor. Ce mă nemulțumea la mine, accept mult mai ușor. E altă viață :))).

Cum să trăiești pe baza principiilor solution focus?

Ok, asta este strict ce am înțeles eu din 2 zile de conferință. Dacă aberez, trageți-mă de ureche pentru că sunt începătoare în domeniu.

Astfel, pentru o viață mai ușoară, sfaturile sunt următoarele:

  1. Improvizează – planurile sunt complicate și, de cele mai multe ori, nu ies. Improvizația este esențială!
  2. Fii pregătit pentru a face față situațiilor neașteptate – aici revenim la pasul 1. Poate acesta trebuia să fie pasul 1 :))).
  3. Nu mai fi un expert – toți credem că știm toate, că suntem like a boss. Bine, cei mai mulți dintre noi, inclusiv eu :))). Dar asta ne împiedică să învățăm lucruri noi, de multe ori. Și clar ne împiedică să ascultăm, iar conversațiile au de suferit. E normal! Recomandabil este să cultivăm o mentalitate de începător (asta am scos-o direct dintr-un speech de la conferință :))). Adică să fim deschiși față de tot ceea ce au oamenii de spus și să alegem de acolo ce este util și ce nu.
  4. Ask the crazy questions – asta mi-a plăcut cel mai mult. Pentru că, de multe ori, ne cenzurăm. Și întrebările alea nebunești sunt mișto. Pentru că ne dau posibilitatea de a descoperi o altă față a oamenilor.

solution focus

Cei mai mișto oameni!

Informațiile au fost mult mai multe, dar am nevoie de timp să le procesez. Totuși, ceea ce mi-a plăcut cel mai mult la conferința SOL WORLD CEE au fost oamenii. Un mix extrem de interesant și de antrenant de oameni din toate colțurile lumii. Oameni extrem de deschiși, dornici să te ajute și să se implice. La mulți dintre ei se vedea că au aprofundat solution focus și că utilizează activ multe dintre metodele pe care le ”predică”. Îi simțeam cum mă ascultă, maxim de atenți. Îi simțeam deschiși, dornici să afle mai multe despre mine. Și simțeam că mă susțin în demersul meu de a mă descoperi.

Am avut momente în care, datorită lor, mi-am dat seama de lucruri de care nu eram conștientă neapărat. Am simțit nevoia să le spun detalii din viața mea, pe care nu îmi amintesc să le fi discutat până acum cu prea mulți oameni. Sigur nu cu niște străini.

Aș vrea să felicit echipa SOL WORLD CEE pentru minunatul eveniment. A fost un succes desăvârșit și sper, din suflet, să repete conferința cât de curând. Iar dacă se anunță așa ceva în orașul vostru, mergeți! Sigur veți afla o grămadă de chestii noi. Sigur veți descoperi chestii la voi pe care nu le știați. Va fi o lume cu totul nouă, în care veți păși cu mult curaj.

solution focus

Untold 2018

One thought on “Solution focus dupa SOL WORLD CEE

  1. ianca says:

    Cred ca nu exista o reteta pentru sfaturile despre care pomenesti tu – pana la urma, daca asta ti-ai insusit tu, e valoros cat timp ramane cu tine. 😀 Trebuie sa ma adun si eu sa scriu despre conferinta, si mie mi-au placut ffff mult oamenii si feeling-ul fain!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.