Asociația Contrasens ridică afișul la rang de artă

Asociația Contrasens

Toamna aceasta a fost plină de manifestări culturale în oraș. Între festivaluri și expoziții, discuții cu diverși artiști și vizionări de filme, a fost foarte greu să îmi împart timpul și să mai și văd câte ceva. Totuși, complet aleatoriu, am reușit să ajung la unul dintre vernisajele expozițiilor patronate de Asociația Contrasens, în cadrul proiectului Made in Romania. Iar astăzi vreau să vă spun de ce, în weekend, trebuie să dați o fugă la Casa Artelor și să aruncați o privire peste afișele pe care Agenția Creionetica și Graphic Front le-au adus pentru a inspira publicul timișorean.

A4Activism by Agenția Creionetica

Agenția Creionetica a ales o serie extrem de interesantă de afișe dedicate activismului. Vă dați voi oare seama cât de vechi sunt afișele de acest gen? Sau cât de multe subiecte abordează? Eu am fost foarte impresionată de ele. Atât de mult încât l-am filmat în întregime pe Andrei Bucureci în timp ce făcea turul expoziției și explica despre ce este vorba în fiecare afiș. Îl găsiți aici dacă vreți să îl vedeți :D.

De ce mi-a plăcut această expoziție organizată de Asociația Contrasens?

  • Pentru că este extrem de creativă.
  • Pentru că atrage atenția într-o manieră unică asupra unor probleme de interes major.
  • Pentru că te inspiră să faci și tu ceva mai mult.
  • Pentru că au o instorie remarcabilă.

Asociația Contrasens

Dintre toate afișele, am avut, evident, câteva preferate :D. Cele de emancipare feminină mi-au plăcut foarte mult. La fel și cel cu rechinii. Știați că rechinii mănâncă 12 oameni pe an, în timp ce oamenii omoară 11.400 de rechini? Urât, știu! Mi-a plăcut foarte mult și afișul cu încălzirea globală. Pământul, sub formă de înghețată, topindu-se, este o imagine extrem de puternică. Și, bineînțeles, mi-a plăcut afișul care spunea You can kill a man, but you can.t kill an idea. Știam citatul din V for Vendeta și este printre preferatele mele. Deci m-a bucurat să îl revăd printre cele alese de Agenția Creionetica.

Asociația Contrasens

Răgnet 2.0 by Graphic Front

La prima vedere, am spus că nu îmi place această expoziție. Prea era totul depresiv și politic. Dar, după o privire mai atentă, cred că pot spune fără probleme că mi-a plăcut puțin mai mult, ideologic vorbind, decât partea de activism. Cred că mesajele au fost mult mai puternice și m-am identificat mai tare cu ele. Și e ciudat. Pentru că eu niciodată nu am avut porniri din astea spre politică. Nu m-am considerat o luptătoare pentru emanciparea femeii. Nu am militat pentru vot. De fapt, am fost destul de neutră până acum :))). Cel puțin în lumea virtuală. Pentru că, în viața de zi cu zi, îmi exprim destul de direct și de vocal părerile.

Asociația Contrasens

Am întrebat de ce unele dintre afișe erau atât de deprimante și mi s-a spus că tema a fost politică, iar răspunsul corespunzător realității din România zilelor noastre. Mi-a plăcut foarte mult afișul de mai sus pentru că mi se pare extrem de actual, chiar și după atâția ani. Încă există părinți care își cresc copiii așa. M-am regăsit, într-o oarecare măsură în unele aspecte. A fost foarte straniu.

Mi-a plăcut extrem de mult afisul care spunea Ma prison est volontaire. L-am și luat acasă. Pentru că noi ne construim singuri închisorile. Sunt formate din fricile noastre, din compromisuri pe care le facem când nu ar trebui, din constrângeri de natură socială pe care ni le asumăm. Și doar în noi stă puterea să ieșim din ele. Este foarte puternic mesajul acesta.

Și dacă tot suntem la capitolul mesaje puternice, a existat o construcție de afișe pe care eu aș pune-o în fiecare școală. Și în fiecare universitate, dacă e până acolo. Pentru că persoanele tinere din România nu își asumă drepturile în totalitate, în special dreptul la vot.

Acestea fiind spuse, sper că veți merge în weekend să vedeți și voi expoziția celor de la Asociația Contrasens. Este ultima șansă pentru că luni va fi demontată. Și puteți alege și un afiș drăguț pentru casa voastră. În plus, în oraș mai au loc și altfel de manifestări culturale, multe piese de teatru din cadrul DOM 100 sau puteți viziona Moromeții 2 la cinematograf.

Eu sunt plecată în deplasare, așa că mă bazez pe voi că mă veți ține la curent cu desfășurarea activităților din Timișoara. Și, dacă nu ați făcut-o încă, vă invit să vă înscrieți la November Notes 3.0. Mai este doar o săptămână până are loc ediția a 3-a a conferinței și promitem un program variat și speakeri de excepție! Detalii găsiți aici.

Untold 2018

P.S. Dacă vreți să vedeți ce se mai întâmplă prin Timișoara (și nu numai) în materie de evenimente, aruncați o privire AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.