Love & Gelato: Vacanță la Florența

Love & Gelato

Autor: Jenna Evans Welch

Editura: Epica

Cartea aceasta am citit-o cu foarte mult timp în urmă, pe la începutul anului, dar nici un moment nu am renunțat la ideea de a-i scrie recenzia pe blog. De ce? Pentru că acțiunea din Love & Gelato se petrece într-una dintre țările mele preferate: Italia. Doar că locația mai exactă este una pe care nu am vizitat-o încă: Florența. Dar, pe măsură ce citeam cartea, mă simțeam de parcă aș fi călătorit acolo și, după ce am terminat-o de citi, am știut că, la un moment dat, voi vizita Florența.

Povestea

Lina ar putea fi o adolescentă ca oricare alta, doar că mama ei moare de cancer și ultima ei dorință este ca fiica sa să plece în Italia pentru a-și cunoaște tatăl. Ce adolescent vrea să fie blocat într-o țară străină, departe de prietenii lui, când își plânge mama? Nimeni! Și chiar în momentul în care Lina decide să evadeze, primește în dar un jurnal vechi al mamei sale care îi oferă o cu totul altă perspectivă asupra vieții acesteia. Ce faci când nimic nu este ceea ce pare? Urmezi indiciile și vezi unde te duce povestea!

9 Locuri de vizitat în Florența

Știu că, în mod normal vă spuneam, în această fază, ce am învățat din cărți. Dar azi vă invit în călătorie. Dacă nu ați mai fost în Florența, sigur vă veți îndrăgosti. Dacă ați fost, să-mi scrieți neapărat să îmi spuneți dacă mă minte Love & Gelato sau nu.

1. Catedrala Santa Maria del Fiore – a.k.a. Duomo – evident că este primul pe listă. O să vă explic exact, cu citat din carte, de ce trebuie vizitat:

A fost nevoie de o sută cincizeci de ani ca să fie construit și a fost cel mai mare dom din lume până când a apărut tehnologia lumii moderne. (pag. 83)

2. Baptisteriul – îl poți vedea atunci când vizitezi și Duomo. De ce ar trebui văzut?

Avea niște porți aurii înalte și sculptate, pe care le fotografiau niște turiști.

– Baptisteriul. Ușile alea se numesc Porțile Paradisului și reprezintă una dintre cele mai renumite opere de artă din întreg orașul. Le-a sculptat un artist numit Ghiberti și i-au trebuit douăzeci și șapte de ani să le construiască. (pag. 83)

3. Grădinile Boboli – pentru că romantic, Flavius și îndrăgostiți :))):

M-am întâlnit cu X la Grădinile Boboli, să putem fi și noi singuri o clipă. E un parc din secolul al XVI-lea, ca un soi de oază în mijlocul orașului. Multă arhitectură și fântâni arteziene și destul loc cât să uiți că ești în oraș. (pag. 137)

4. Piazza della Signoria – pentru Răpirea Sabinelor:

Eram cu X în Piazza della Signoria și priveam o statuie sculptată de Giambologna, numită Răpirea Sabinelor. Nu pricepeam de unde-i vine numele, fiindcă nu se potrivea cu ce se petrecea acolo. Sunte trei siluete: un bărbat ține o femeie sus, în aer și altul îngenuncheat are privirile ridicate spre ea. E clar cî se petrece ceva îngrozitor, dar cei trei par prinși într-o mișcare grațioasă, armonioasă chiar. (pag. 159)

5. Mercato Nuovo – pentru că sunt femeie, de-aia :))):

Mercato Nuovo semăna cu o colecție de magazine în aer liber pentru turiști; o mulțime de prăvălii cu suveniruri, ca de pildă tricouri cu inscripții haioase, de genul:

SUNT ITALIAN, DE ACEEA NU POT FI CALM. (PAG. 175)

6. Fontana del Porcellino – pentru că nu m-aș duce doar o singură dată în Florența, iar legenda zice că dacă-i freci nasul, ai să te reîntorci cu siguranță în Florența. (pag. 176)

7. Piazzale Michelangelo – pentru că e cea mai bună priveliște din oraș.

Autobuzul a încetinit, iar Ren l-a depășit și dintr-odată ne-am trezit cu o imagine panoramică imensă, a Florenței, de la Ponte Vecchio, la Palazzo Vecchio și Duomo. (pag. 221)

8. Ponte Vecchio – nu mai găsesc descrierea în carte, dar am văzut eu poze :)))

9. O brutărie secretă – bine, asta poate să fie imaginația autorului, dar când ajung în Florența, sigur voi căuta așa ceva:

Într-un târziu, după colț, am văzut un grup de oameni strânși în fața unei intrări viu colorate. Era o brutărie secretă – numai câțiva ai locului știau de ea. În principiu, brutarii muncesc toată noaptea să facă produse de patiserie pentru restaurante și, chiar dacă e ilegal, îți vând câteva pateuri proaspete pentru câțiva bănuți. Numai câțiva știu de asta, iar aceștia… ei bine, să spunem că sunt în pericol să ajungă animale nocturne. (pag. 138-139)

Photo credits

Concluzii

Aș avea ce să văd în Florența, nu mă pot plânge. Dar să știți că Love & Gelato nu este doar un ghid de travel. Este o poveste emoționantă, ușor dureroasă, ușor nostalgică, despre pierdere și regăsire. Este o carte perfectă pentru weekenduri de iarnă, petrecute sub plapumă, cu ceaiul sau ciocolata caldă lângă tine. Este o poveste ce se citește ușor și te îndeamnă la visare. Și dacă sunteți la fel ca mine, leșinați după povești cu Italia, amore și gelato, sigur vă va plăcea la nebunie.

Nu uitați să îmi poveștiți despre Florența. dacă ați vizitat orașul. Asta până nu îl vizitez eu și încep să vă povestesc.

Untold 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.