Acum ceva timp îmi comandam o broșă personalizată după logoul blogului. Urmăream deja Lionbox Handmade Creations și mi se părea cea mai bună idee să am și eu așa ceva. Partea bună este că, spre deosebire de alte momente în care mi-am dorit ceva personalizat, de data aceasta nu am stat pe gânduri. Și bine am făcut. Pentru că, acum, Simona Pop a dus Lionbox la un cu totul alt nivel, nu mai lucrează personalizat, iar Lionbox a devenit un brand urmărit de mii de oameni. Dacă voi nu sunteți încă fani, vă invit într-o lume plină de culoare și talent. Vă invit să citiți o poveste despre ce înseamnă să fii artizan în România zilelor noastre. Și să cunoașteți câteva dintre produsele mele preferate.
ASL PLS :)))
Sunt Simona, o fata de la țară ce trăiește la oraș de aproximativ 17 ani. O bună parte din copilărie mi-am petrecut-o într-un sat frumos și liniștit de lângă Baia Mare, iar mai apoi am ales să urmez facultatea la Cluj, unde locuiesc în prezent. Pana la cei 37 de ani mă pot considera un om împlinit și mă bucur pentru tot ce am și tot ce am realizat.
De ce ai decis să numești afacerea ta Lionbox? Mi se pare un nume foarte interesant și sunt sigură că povestea din spatele alegerii lui este la fel de interesantă.
Cred că e greu să asociezi numele cu ceea ce fac. Și nu e de mirare. Am ales denumirea de Lionbox cu 2 ani înainte să descopăr lutul polimeric. În acel moment aveam un job de vânzări, în domeniul farmaceutic și visam adesea că voi avea ceva pe cont propriu. Îmi închipuiam că voi avea o cutie, doar a mea și așa a apărut BOX. Iar leușorul sunt eu, cea născută într-o zi de august în zodia leului. Nu am stat prea mult pe gânduri. Mi s-a părut potrivit și următoarea zi am cumpărat domeniul.
Acum de ce am spus că e greu să asociezi denumirea de LIONBOX cu accesoriile și figurinele Dollme pe care le creez? Funny story. Într-o zi am primit un mesaj în franceză scris de un tip din Maroc, ce și-ar fi dorit să se înscrie pentru cursuri de box. M-am distrat de minune si am realizat in acel moment ca LIONBOX poate fi pentru unii mai mult despre box decât despre accesorii handmade :))).
Ce anume te inspiră? Pentru că, în mâinile tale, lutul polimeric ia forme dintre cele mai diverse, de la Frida la portul popular romanesc, de la Dollme la alte elemente specificice anotimpurilor.
Inspirația mea vine de pretutindeni. În primul rând, de la oamenii care mă înconjoară și mă susțin. Am fost mereu atentă la ceea ce mi se sugerează să creez, dar încerc să îmi păstrez stilul propriu.
Deja afacerea ta are ceva istorie în spate. De ce ai decis să începi cu produse personalizate, după care ai trecut la inspirație proprie?
Da, se împlinesc 3 ani de când modelez în lut polimeric. Primul an a fost cel mai greu. Plin de incertitudini, frământări și multe ore de învățare continuă. Practic, am luat totul de la zero. E foarte grea această perioadă pentru un artizan începător. Cred ca cel mai ușor la început este sa lucrezi pe comenzi personalizate. Oamenii sunt egocentrici și pot trece foarte ușor cu vederea greșelile unui începător, atâta timp cât pot primi la schimb ceva realizat după propria dorință. Rămân fidelă ideii că, cel puțin la noi în tara, unui artizan ii este mai ușor sa supraviețuiască daca lucrează personalizat. Dar trebuie luat in calcul faptul că, în momentul în care alegi drumul comenzilor custom, iei la pachet și zecile de sugestii de care ar fi bine să ții cont în realizarea produsului. Cu alte cuvinte, produsele personalizate pot fi un start bun și un win-win, dar nu le recomand a la longue.
De ce spui acest lucru?
Mai ales la început, când e foarte greu să te afirmi și să-ti faci cât de cât un nume, te bucuri de orice mică comandă. Clientul primește ceva personalizat cu nume și detalii pe care acesta le solicită, iar tu ai certitudinea că produsul pe care-l realizezi se și vinde. Atât de multe comenzi aveam la un moment dat, încât ajunsesem să am programări pe 3 luni în avans și devenise un stres fantastic. Nu mai aveam timp de mine, de familie sau să învăț lucruri noi.
Din păcate, puțini artizani vorbesc despre ce înseamnă să lucrezi personalizat. Nopți nedormite, weekenduri la rând state la masa de lucru, pentru că în spatele unei singure comenzi stau tone de mesaje și de poze, de modificări la modificări, ca în cele din urmă clientul să-ti spună că totuși era bună prima variantă oferită de tine. Petreci înfiorător de mult timp socializând și prea puțin timp la masa de lucru. Ba mai mult, realizezi, când te uiți în spate, că ai creat multe lucruri care nu spun nimic despre tine sau despre cum îți vezi tu propriile creații. Și în acest mod riști să te pierzi pe tine între atâtea povești personalizate.
Aș vreau să menționez clar aici că aceasta este strict viziunea mea și vorbesc din propria experiență. După aproape doi ani, am decis să spun stop personalizărilor, într-un moment de epuizare maximă. Am ales să lucrez 10 ore pe zi în ritmul meu, în stilul meu şi după inspirația de moment. Inspirația vine, dar nu la comandă. Vine când vrea ea și atunci eu știu doar atât: că trebuie să-mi ascult instinctul, să las totul jos și să fac… atunci, imediat. Pentru că altfel pleacă!
Una dintre cele mai inspirate dintre seriile tale mi s-a părut seria Frida. De ce ai ales această personalitate, nu foarte cunoscută în România?
Pe Frida am realizat-o abia de curând și a fost o dorință personală. A fost o artistă de excepție care a dat acestei lumi nu doar artă, ci și un exemplu de voință și putere de a trece peste obstacolele vieții. Ea este un model pentru mine și consider ca a fost un artist desăvârșit. Deși viața a fost extrem de crudă cu ea și a suferit enorm, acest lucru a motivat-o și nu a oprit-o din a alege să trăiască o viață creativă și efervescenta. .. . .
Astfel, seria Frida este creată pentru toate femeile optimiste, puternice, dar vulnerabile și sensibile în același timp.
Cum gestionezi creator’s block? Adică acele mici momente de lipsă de inspirație?
S: Am și momente de creator’s block. Sunt destul de rare, mi s-a întâmplat de puține ori să rămân în pană de idei. De obicei, pe fond de oboseală se acutizează și apare lipsa de inspirație. În acele momente mi-e destul de clar că am nevoie de o pauză și aleg să fac orice altceva. Citesc, mă plimb, ies cu prietenii în oraș.
Cum te relaxezi?
De obicei, în timp ce lucrez, ascult documentare sau urmăresc tutoriale sau seriale preferate. E muncă și relaxare în același timp. Chiar și după ore în șir petrecute în atelier, sunt foarte odihnită psihic și încărcată pozitiv. Pe de altă parte, îmi place foarte mult să călătoresc și îmi doresc să explorez cât mai mult și să cunosc oameni noi și povești interesante. Asta cred că ne dezvoltă și ne crește abilitatea de a înțelege lumea in care trăim și de a fi mai toleranți.
Ce te-a determinat să pornești o afacere pe cont propriu, cu accesorii din lut polimeric, în România zilelor noastre?
Dorința de a crea și de a face ceva pe cont propriu, de a fi propriul meu stăpân, îmi încolțise în minte de ceva vreme. De ce lut polimeric și Lionbox Handmade Creations? Răspunsul e simplu… din joacă și pură curiozitate.
La un moment dat, am văzut un tutorial despre cum se poate realiza o pereche de cercei din lut și m-am îndrăgostit iremediabil. Am mers acasă, m-am documentat și următoarea zi îmi realizam deja prima pereche de cercei. Rezultatul a fost pe măsura experienței, dar fericirea mea era la cote maxime. Nu mă interesa că trandafirii pe care-i făcusem arătau ca și călcați în picioare. Pentru mine erau cei mai frumoși. Și așa a început totul… cu entuziasm și sufletul larg deschis!
Ai luat în considerare să te muți în alt oraș, de exemplu București, unde există mai multe posibilități pentru antreprenori?
Consider că pot să-mi duc traiul foarte bine și în Cluj. E adevărat că, prin prisma a ceea ce fac, aș putea alege să stau în orice oraș din țara asta. București ar fi o opțiune deoarece mare parte a clienților sunt de acolo și au o foarte mare deschidere spre produsele pe care le creez. Nu o dată am fost chemată la evenimente și târguri organizate, dar încă nu mi-am luat inima-n dinți să merg. Sper totuși că anul acesta voi ajunge și în capitală. Așa mi-am propus!
Ce sfat ai da unei persoane pasionată de bijuteriile custom made și nu numai, care se gândește să pornească pe același drum ca și tine?
Este foarte greu să dau sfaturi, dar pot să spun ce m-a ajutat pe mine și sper să ajute și alte persoane:
- Nu am așteptat să-mi vină cheful sau inspirația pentru a începe. Pofta vine mâncând și cheful făcând. Am realizat că ideile bune vin din încercări, din reușite și chiar din rateuri.
- M-am inspirat din lucrările unor artiști sau artizani care îmi plac. Consider că artizanul zilelor noastre este mai degrabă unul care mixează într-un stil propriu idei preluate din mai multe surse, decât cel care creează ceva ce nu a mai făcut nimeni înaintea lui. Practic, e imposibil să mai creezi ceva nou în acest domeniu.
- Nu m-am bazat pe lista de prieteni pe care o aveam pe Facebook. Aprecierile prietenilor și a cunoscuților au contat, dar nu am așteptat să fie ei cumpărătorii.
- Am știu de la început că e foarte important să-ți creezi o imagine, un logo cu care lumea să te identifice clienții și că e nevoie să ofer poze relevante cu produsele pe care le creez.
- E nevoie de multă perseverență și mi-am organizat un program de muncă de la care să nu mă abat. Am încercat să rămân mereu focusată pe ceea ce mi-am propus să realizez!
- Mi-am dorit sa ofer calitate înainte de toate și să învăț lucruri noi în permanență.
- Am învățat că în handmade nu e musai nevoie să lucrezi custom ca să ajungi la inima cumpărătorului.
- Am considerat că este necesar să-mi cresc business-ul și important să-mi creez un site pentru ca lumea să mă găsească mai ușor și să aibă și mai multă încredere în produsele Lionbox.
Mulțumesc pentru aceste sfaturi extrem de aplicabile. Sigur vor fi o inspirație pentru alți viitori antreprenori. Iar acum, la final, aș vrea să te rog să îmi spui 3 lucruri despre tine pe care le știu doar prietenii.
Am sa spun doar lucrurile bune, evident :)))…
Sunt obsedată de serialul Friends, ca dovadă, una dintre prietenele mele mi-a făcut cadou un tricou cu Friends.
Nu-mi pot stăpâni emoțiile. Plâng în hohote la filme și concerte. Anul trecut, la concertul lui Andrea Bocelli, am ieșit cu ochii bulbucați de acolo :)))).
Sunt genul de persoană care ar putea sta o zi întreagă pe malul unui râu doar să privesc apa cum curge…
Acestea fiind spuse… nu pot decât să îi mulțumesc Simonei pentru timpul acordat și să vă îndemn să aruncați o privire peste munca pe site (aici) sau pe Facebook (aici). Sunt sigură că vă veți îndrăgosti pe loc. Dacă aveți întrebări pentru Simona, nu ezitați să le lăsați în comentarii și le voi da mai departe. Dacă aveți recomandări de artizani, la fel, nu ezitați să le faceți reclamă.
Un artist desăvârșit ce modelează FRUMOSUL și încântă sufletul și privirea!❤️
Sunt intru totul de acord! Simona este minunata, iar ceea ce creeaza ea, cu adevarat, arta!
Vai…traiesc pentru a vedea asemenea oameni-minune care iubesc cu adevarat ceea ce fac. Artiștii reușesc mereu să aduca acea nuanță de culoare divină la iveală… Apreciez mult postarea, Andra! Să mai apară de genul! Acum m-ai inspirat și cu idee de cadou pentru mama de Crăciun haha! Bineînțeles, cu siguranță cel mai frumos cadou ar fi ca tu să faci o asemenea postare despre lucrările ei…dar asta este doar in visele noastre! Iți voi da un link totuși, poate te inspiră și pe tine. Ea nu înțelege cât de prețioase sunt cu adevărat lucrările ei…un pic de curaj nu cred că i-ar strica.
http://www.e-cadouri.net
Un weekend minunat!
Serban, iti multumesc pentru comentariul tau. Ma bucur intotdeauna de feedbackul cititorilor mei. Si ma bucur foarte mult cand descopar ce fel de articole apreciati in mod special si ati vrea sa mai vedeti pe blog. Promit sa ma uit peste creatiile mamei tale si tinem legatura :P.
Iti doresc o saptamana frumoasa.
Draga Andra. Multumesc si eu pentru continutul revigorant si inspirational! Un weekend placut (in continuare)!
Serban Ionescu