Salvați Râul Alb

Deși mă consider o persoană eco friendly, adică nu arunc gunoaiele pe jos, nu las mizerie în natură, sting becurile obsesiv, chiar dacă mami mă ceartă din această cauză, încerc să reciclez, pe cât posibil, dar adevărul este că sunt extrem de comodă. Deci, deși mi se rupe sufletul pentru pădurea ecuatorială, țările arabe, urșii panda și încălzirea globală, ele sunt foarte departe de mine, deci nu ajung niciodată să mă implic în salvarea lor.

Acum însă, m-au lovit unde mă doare. Și dacă tăierea pădurilor de la Cârnic nu și-a făcut efectul asupra mea, microhidrocentrala de pe Râul Alb a fost în mod clar și cert picătura care a umplut paharul.

Dacă vă întrebați ce este o microhidrocentrală, nu știu să vă lămuresc. Nici de ce ar avea nevoie de așa ceva o zonă aflată la 20 km de 2 hidrocentrale în toată regula, dar se pare că oameni mai înțelepți decât mine au decis că este absolută nevoie ca așa ceva să fie construit într-o pădure virgină, unde se plimbă doar ursul și lupul, poate căprioara și o vulpe, pe un râu virgin unde trăiesc specii pe cale de dispariție și într-un sit Natura 2000.

De ce mă afectează pe mine aceste decizii? Pentru că văd Râul Alb ori de câte ori merg de la Sălaș la Băiești prin Zăvoi. Pentru că îmi place la nebunie râul acesta, cu pietrele lui și peștii lui, deși nu am fost niciodată la pescuit. Pentru că nu vreau ca acesta să fie începutul acaparării tuturor râurilor din zonă pentru interesele financiare ale unor persoane dubioase, prietene cu cine trebuie. Pentru că nu vreau ca următorul să fie râul meu de la Sălaș. Pentru că vreau ca în momentul în care o să fac copii să pot să mă plimb cu ei prin zonă fără să îmi fie groază că nu o să mai găsesc apă sau păduri după următorul deal.

Poate că nu sunt eu ceva expertă în drept sau cine știe ce ecologistă, dar știu un lucru: dacă toți tăcem și închidem ochii, o să fie întotdeauna cineva mai șmecher care o să profite de slăbiciunile noastre. Dacă noi nu ne apărăm drepturile, nu ne apărăm pământul, nu ne apărăm sănătatea și patrimoniul, nimeni nu o să facă asta pentru noi. Lumea e plină de oameni care trăiesc, respiră, visează bani, iar România nu este mai specială din acest punct de vedere. Dar doar pentru că nu avem sute de milioane în bancă, avion privat și mașinii de sute de mii de euro, nu înseamnă că părerea noastră nu contează. Nu înseamnă că amintirile noastre nu au valoare și că locurile care ne aparțin ar trebui batjocorite.

Nu știu eu chestii legale despre problemă, dar cei de la România curată sunt foarte bine informați, iar aici puteți citi un articol extrem de detaliat despre crima ce se plănuiește în Retezat. Dacă au venit persoane din străinătate să ne salveze natura, noi nu putem acorda 10 minute unui articol? Sau 2 minute unei petiții?

Pentru că oameni foarte bine intenționați au creat o petiție pentru a salva Râul Alb, intrați și voi aici pentru a o semna.

Deschideți bine ochii. Ce moștenire vreți să lăsați copiilor voștri? În ce fel de lume vreți să trăiți?

Am citit undeva că răul triumfă atunci când oamenii buni nu fac nimic.

Nu fiți genul acela de oameni!

Semnați petiția!

2 thoughts on “Salvați Râul Alb

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.