Romania din nou

Am avut din nou norocul, anul acesta, să mă plimb o tură prin țara noastră și am ajuns la concluzia că oricât ar fi de groaznică în unele privințe, în altele e absolut extraordinară.

Exemplul 1: Mănăstirea Celic Dere

Situată undeva în Dobrogea, într-un cadru pitoresc, într-o liniște aparte, mănăstirea emană pace sufletească. Nimic nu pare să deranjeze perfecțiunea sa, iar timpul pare să stea în loc, parcă pentru a nu tulbura cu nimic apropierea lui Dumnezeu de pământ. Mănăstirea ascunde și o minunte, o icoană făcătoare de minuni a Mântuitorului care se curăță singură. Legenda spune că icoana a fost adusă de un soldat austriac, iar la început era complet înnegrită. Apoi a început să se curețe singură, în momentul de față aproape 60% fiind curățată. Se spune că în momentul în care icoana va fi complet curată, Mântuitorul, care acum are ochii între-deschiși, va deschide ochii și o mare minună se va petrece.

Exemplul 2: Vulcanii Noroioși

Undeva în județul Buzău se găsesc vulcanii noroioși. Fenomen rar întâlnit în lume, vulcanii oferă un peisaj selenar. Solul argilos, scos la suprafață de către gazele naturale, a creat un adevărat deșert care, dacă faci abstracție de dealurile verzi ce împrejmuiesc zona vulcanilor, te duce cu gândul la peisajul selenar. Drumul până la Pâclele Mari este bun, iar indicatoarele te ajută să nu te rătăcești. Până și peisajul până acolo te îndeamnă să te întorci. Deci… Vulcanii Noroioși :D.

Exemplul 3: Salina de la Praid

Nu am fost prea entuziasmată să vizitez salina, trebuie să recunosc, dar acum nu regret deloc. Până la intrarea propriu-zisă în salină am parcurs aproximativ 2 km (dacă țin eu bine minte :D) cu autobuzul. Biletul a fost destul de scump, dar nu aveam ce să comentăm. Salina este… absolut uriașă, nu că te-ai putea aștepta de la altceva la o fostă galerie minieră. Da, acolo s-a extras sare destul de mult timp, iar acum e o mini-așezare. Zilnic vin sute de turiști, majoritatea la tratament, pentru că, surprinzător sau nu, aerul din salină e foarte util pentru a combate sau ameliora anumite boli. Salina e propria ei lume. Are locuri amenajate pentru copii, propria biserică ecumenică unde chiar se țin slujbe pentru 3 confesiuni diferite, internet (:-O), muzeu, locuri pentru a lua masa, magazin de suveniruri, restaurant, tot ce vrei. De fapt, tot ce ai nevoie pentru a petrece cele minim 4 ore necesare pentru tratament.

Exemplul 4: Lacul Roșu

Acesta este singurul lac de baraj natural de la noi din țară. Ceea ce-l face unic este faptul că încă păstrează cioturi ale copacilor ce împânzeau valea altă dată, iar pe aceste cioturi s-au dezvoltat plante… ecosisteme adevărate. Cum a apărut lacul Roșu? Legenda spune că în acele locuri trăia o fată foarte frumoasă, Estera, iar ea colinda codrul cât era ziua de lungă. Ea s-a îndrăgostit de un băiat frumos, care cânta la fluier ca nimeni altul. Cei doi și-au jurat iubire, dar nu au apucat să se căsătorească pentru că el a trebuit să plece la oaste. Estera a rămas să-și aștepte iubitul și zi de zi mergea la un izvor pentru a-și plânge dorul. De ea s-a îndrăgostit un haiduc care a furat-o și i-a promis aur și argint pentru ca fata să se mărite cu el. Estera a refuzat, dar haiducul vroia să o oblige. Într-o noapte a venit o furtună mare, iar Estera se ruga să o ajute Dumnezeu, mai bine să-i ia zilele decât să trăiască departe de iubitul ei. Atunci s-a umflat pârâul și s-a surpat muntele, omorându-i pe Estera, pe haiduc, dar și un cioban care-și păștea oile în zonă. Se spune că numele lacului vine de la sângele vărsat, dar în zilele senine, lacul devine verde, semănând cu ochii înlăcrimați ai Esterei.

Concluzie

Acestea au fost doar 4 exemple de ce am văzut în plimbarea mea. Acum mi-e lene să scriu și mi-e somn, dar nu puteam să nu vă împărtășesc câteva din locurile frumoase ale României, văzute de mine vara aceasta. Sper să le vedeți și voi, pentru că România e superbă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.