Războiul ciocolatei

Autor: Robert Cormier

Sunt foarte indecisă când vine vorba despre cartea aceasta. Nu pot spune nici că mi-a plăcut la nebunie, nici că nu mi-a plăcut deloc. Mi-a plăcut ideea, dar nu și finalul. Ceea ce nu cred că vă mai miră :))).

Mi-a plăcut ideea de a fi diferit, de a schimba cumva lumea. Să îndrăznesc să tulbur universul? este o întrebare puternică pe care cred că ne-o punem fiecare dintre noi, conștient sau inconștient, cel puțin o dată în viață. Și felul în care această întrebare a fost introdusă într-o carte scrisă în anii ’70, în care acțiunea se petrece într-un liceu a fost o surpriză extrem de plăcută pentru mine.

Presupun că mult timp am detestat finalurile triste pentru că trăiesc uneori pe norișorul meu roz. Dar viața nu este doar norișori roz și după ce am acceptat acest fapt mi-am dat seama că până și finalurile triste au învățături în ele, iar din cartea asta am învățat destul de multe.

Dar să vă spun puțin povestea, nu?

Jerry Renault este elevul unui liceu de prestigiu care încearcă să intre în echipa de fotbal și se luptă cu pierderea mamei sale. Zi de zi el își pune întrebări existențiale, însă viața sa nu pare să fie cu nimic diferită de cea a colegilor săi până în momentul în care refuză să participe la acțiunea anuală de vânzare de ciocolată a școlii. 

Nu o să vă spun ce i se întâmplă lui Jerry pentru că stric tot farmecul. O să vă spun însă că Războiul ciocolatei este povestea lui David și a lui Goliath. Este lupta împotriva conformismului. Este povestea unei singure decizii care ar putea să schimbe o viață.

Acum urmează Spoilerul!!!!!

Nu mi-a plăcut finalul pentru că Jerry nu iese învingător în lupta sa, dar mai mult decât atât, el pare să piardă în lupta cu viața. Pentru că în final se dă bătut. Iar asta mi s-a părut foarte trist. Eu nu m-aș da bătută niciodată.

Dar nu vă lăsați descurajați și citiți cartea. Merită!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.