Pompei

Robert Harris – robert harris

Cred că sunt foarte puţine persoane pe  lumea aceasta care nu cunosc povestea oraşului Pompei, străveche aşezare latină distrusă în totalitate de erupţia vulcanului Vezuviu cu foarte mulţi ani în urmă. Poate unii dintre voi, la fel ca mine, au şi avut ocazia să viziteze ruinele şi să se minuneze de forţa distructivă a naturii şi de măreţia civilizaţiei romane. Tocmai acesta a fost motivul pentru care mi-am dorit să citesc romanul lui Robert Harris şi nu îmi regret deloc decizia.

Povestea aceste cărţi este concentrată asupra zilelor premergătoare erupţiei Vezuviului, privite din prisma a 4 personaje: un tânăr inginer responsabil cu apeductul Aqua Augusta, un bătrân savant, o tânără provenind dintr-o familie înstărită şi un fost sclav, devenit milionar corupt. Totul porneşte de la dispariţia fostului aquarius al Augustei, când Marcus Attilius vine să-şi preia noul post. El ajunge să descopere dedesubturile puterii şi primitivismul care caracterizează clasa conducătoare. 

Mie una cartea mi-a plăcut destul de mult. Pompei spune o poveste absolut fascinantă, iar modul în care Harris reuşeşte să redea tabloul erupţiei este extraordinar. El crează o atmosferă atât de veridică, încât au fost momente în care aveam impresia că dacă închid ochii aş putea fi exact acolo. De mult nu am mai citit o carte care să îmi trezească un asemenea sentiment.

Este fascinant şi modul în care sunt portretizate caracterele oamenilor, reacţiile lor în faţa dezastrului: furia, neputinţa, renunţarea, îndârjirea, lupta, acceptarea.

Lumea romană nu are cum să nu te prindă. Luxul care ascundea urâţenia. Nefericirea acoperită de zâmbete false. Conducătorii corupţi, conduşi din umbră de păpuşari pricepuţi. Iar partea cea mai tare e că timp de câteva secole, viaţa era exact aşa, probabil mult mai rea, pentru milioanele de oameni ce au trăit pe cuprinsul Imperiului Roman. Şi, culmea, civilizaţia romană este considerată una dintre cele mai mari civilizaţii care au existat. Makes you wonder, doesn’t it?

Cartea am primit-o în campania Cartea călătoare a celor de la All şi luni o trimit mai departe, dar recenzia este parte a ediţiei a 2-a din campania vALLuntar, initiata de grupul editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA, despre care v-am povestit aici. Aşa că aştept commenturile voastre. Nu uitaţi că necesit minim 15 ca să primesc un copac :D.

25 thoughts on “Pompei

 1. Mihai says:

  Ruinele orașelor Pompei și Herculaneum figurează în top pe lista mea de „places to see before you die”. Frumos dacă mai întâi ai văzut orașul și apoi ai citit cartea. Eu mai întâi am vizitat insula Kefalonia și apoi am văzut filmul „Idila capitanului Corelli” cu Nicholas Cage. Se pune? 🙂

 2. Ely says:

  Am citit carti istorice cu actiunea plasata in diferite perioade dar nici una despre lumea romana.Recenzia este frumoasa si dezvaluie exact atat cat sa ma faca curioasa sa citesc cartea.Stiu cate ceva despre eruptia Vezuviului dar sunt exprem de curioasa despre cum si-a imaginat scriitorul cele cateva zile dinaintea eruptiei.

 3. Kadia says:

  Si eu imi doresc de foarte mult timp sa vad Pompei, iar cartea tocmai a ajuns pe lista de citit. Anul trecut mi-am facut o lista destul de bogata in urma vALLuntar, anul acesta m-am pregatit cu un tabel 😀

 4. vienela says:

  Eu am ajuns pana la doi pasi de acele locuri, dar timpul a fost foarte scurt si eu aveam atatea de facut, incat nu am reusit sa le vad. Dar sper sa existe o „data viitoare”.
  Circula prin blogosfera o carte cu minunile Italiei, pe care mi-am dorit sa o citesc, dar cineva a ratacit-o in vara si de atunci nu se mai stie nimic de ea. Daca stiam ca este la tine Pompei, ma multumeam cu ea… Sau poate ma lasam vrajita de aceasta carte, ca asta pare sa faca…

 5. crinutza says:

  Hehehe… si eu as vrea sa citesc cartea asta 🙂
  Daca ti-a placut asa mult, o sa iti placa si Crima pe Via Appia, tot despre lumea romana, chiar in perioada sfarsitului republicii.

 6. aA says:

  am citit-o si mi-a placut f mult, o lume interesanta, dominata de descoperiri tehnice revolutionare, unele care inca se folosesc si astazi. scriitura curge frumos, iar imaginile asa cum ai spus sunt usor de inchipuit!

 7. Vasiliu Maria says:

  Puțini sunt cei care mai citesc despre istorie … Mă bucur că am dat peste recenzia ta! Succes în campanie, și mi-aș dori tare mult să mă treci pe lista călătoare pentru a putea intra și eu în minunata lume Pompei … Te îmbrățișez cu drag!

 8. Andreea says:

  Nu am citit cartea dar pare foarte interesanta . Mi-ai starnit curiozitatea si sper sa reusesc sa o citesc in curand ,imi plac mult cartile cu tema istorica . ^_^

 9. antoaneta says:

  am citit cartea si mi-a placut
  descrierile sunt tare frumoase si interesante!
  participam impreuna la campanie si strangem comentarii ca sa plantam copaci si sa inverzim tara 😉

 10. Ana says:

  Am mai citit o recenzie la cartea asta tot în cadrul campaniei și nu m-a convins. Dar tu o descrii altfel, se vede că te-a prins și că vrei să ne stârnești și nouă curiozitatea de a o parcurge. Cu mine ai reușit! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.