Pisicoteca practica a lu Mos Parsu

Pisicoteca

Rasadita in sol autohton de Florin Bican

Duminica trecuta m-am tot invartit pe la cele doua bufnite ca sa gasesc ceva lejer de citit. Am incercat ceva cu poze. Not! Am citit revista Altfel (more or less). Dupa care am ajuns la sectiunea pentru copii unde privirea mi-a cazut direct pe Pisicoteca practica a lu Mos Parsu. Titlul era suspect rau, dar pe coperta trona o pisica. Iar cum eu sunt cat person, evident ca am luat-o. M-am facut comoda pe divan si pana nu am terminat cele 70 si putintel de pagini, nici nu m-am ridicat de acolo. Singurele intreruperi veneau in momentele in care radeam sau cand gaseam ceva suficient de funny pentru a-i citi lui Flavius.

Pisicoteca practica a lu Mos Parsu este o carte de poezii, adaptarea la spatiul mioritic a cartii lui T. S. Eliot Old Possum’s Book of Practical Cats. Dar, mai mult decat atat, este o reprezentare satirica a vietii in Romania. Stiu, deja insist cu chestia asta cu satira, dar ce sa fac daca numai carti de genul acesta imi cad in brate? Si daca le gasesc pe toate la sectiunea pentru copii? Cum este asta vina mea?

Mi-a placut Pisicoteca pentru ca nu este cartea tipica de poezii. Exista rima, dar constructia versurilor avea ceva aparte, numai al ei. Iar modul in care personajele sunt conturate este prea tare. Si, poate mai graitoare decat poeziile este prefata. Paralela pe care Florin Bican o face intre societatea englezeasca si cea romaneasca este extrem de graitoare. Prin intermediul acesteia atrage atentia asupra modului in care mediul afecteaza poezia.

Cand vine vorba despre anumite subiecte, o traducere buna nu este suficienta. Iar o traducere oricat de buna a cartii originale a lui T.S. Eliot nu si-ar fi gasit locul in Romania. Pentru ca noi nu avem nici o treaba cu precizia englezeasca, nici cand vine vorba de CFR, nici de ceai. Iar viata pisiceasca interlopa de pe Tamisa nu si-ar fi gasit locul pe Dambovita. In schimb, metroul bucurestean ii prieste in totalitate.

In concluzie, va recomand Pisicoteca practica a lu Mos Parsu pentru:

  • divertisment
  • intelepciune
  • versatilitate
  • satira

Si daca ati citit-o, trebuie sa imi spuneti cum vi s-a parut.

Pupici si lectura placuta!

Untold 2018

P.S. Pentru mai multe recenzii, nu uitati sa dati subscribe!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.