Piscină în curte: tot ce am descoperit în ultima lună

viața cu piscină în curte

Nu știu dacă toată lumea gândește și simte la fel, dar unul dintre principalele motive pentru care eu mi-am dorit să stau la casă a fost posibilitatea de a avea o piscină în curte. Fiind o FOARTE MARE IUBITOARE DE APĂ, a avea propria mea piscină era un vis. Bineînțeles, în capul meu piscina era mare, îngropată în pământ, era ca la ștrand, ce mai :))). Ideea asta ar fi putut deveni realitate dacă aveam la dispoziție câteva mii de euro :))), dar nu a fost cazul :D. Așa că ne-am descurcat cum s-a putut :))).

Cum am ales piscina noastră?

Ei bine, cum am ales toate lucrurile în viața noastră de cuplu :)))). Flavius a făcut foarte mult research. S-a uitat pe toate site-urile marilor magazine de bricolaj, dar și pe emag. Mi-a arătat mie o grămadă de variante. Am studiat piața din supermarketuri pentru că și acolo existau multe opțiuni. După care, am avut un noroc chior și am dat în Carrefour peste piscina perfectă pentru bugetul și cerințele noastre.

Am ales o piscină BestWay pe schelet metalic de 4m pe 2m și 1m înălțime. Partea asta era foarte importantă pentru noi deoarece nici unul nu ne doream o piscină micuță. Măcar să trăim cu iluzia că putem înota în ea și în asta chiar putem. Dacă nu ne agităm prea tare, facem câteva ture bune de bazin :)))).

detalii de la piscină

Instalarea e puțin mai complicată decât zic ei

După ce am achiziționat piscina și Flavius a cărat ditamai cutia în curte, după ce am folosit-o într-o seară pe post de masă, a venit momentul să o instalăm. Pe cutie zicea că instalarea se poate face în 30 de minute dacă sunt implicați 2-3 oameni. Nu e chiar așa. Noi am fost 2 oameni și ne-a luat vreo 2 ore să instalăm piscina și ne-am chinuit puțin. Doar scara a durat 30 de minute să o montăm. Din fericire, nu era foarte cald pentru că altfel nu văd cum am fi putut să o instalăm. Eram leșinați când am terminat, dar am reușit să ducem treaba la bun sfârșit. Nu e chiar fizică nucleară deoarece instrucțiunile sunt foarte simple și foarte detaliate.

Ce nu mi-a plăcut la instalare a fost faptul că te îndemna să folosești la un moment dat pudră de talc pentru a proteja structura metalică. Noi nu aveam în casă și evident că nu ne-am oprit din activitate ca să mergem să achiziționăm, deci dacă am fi știut din timp ar fi fost deosebit de util, dar nu îți spune nimeni acest lucru.

Bun. Deci per total, instalarea unei astfel de piscine este abordabilă dacă sunt implicați minim 2 oameni, dintre care unul foarte puternic (aș fi zis direct bărbat, dar cine sunt eu să discriminez? :)))).

bălăceală în piscină

Întreținerea e un micuț coșmar până îi dai de cap

Bun, după instalare ne-au luat cam 2 zile să umplem piscina cu apă deoarece are o capacitate de 7 mii de litri și nu am vrut să forțăm hidroforul. În plus, pentru că am pus apa în etape am putut să ne și bucurăm de piscină încă de la început deoarece apa a avut timp să se încălzească de la soare. Și vreo 3-4 zile după ce am umplut piscina apa a fost super ok, nu dădea nici un semn că o va lua la vale și repede. Apoi am început să băgăm tot felul de soluții în ea necesare pentru întreținerea piscinei și sănătatea noastră.

Acest fapt este foarte important de luat în considerare atunci când gândești bugetul pentru piscină pentru că toate soluțiile și accesoriile sunt extrem de scumpe. Până în prezent, pentru soluțiile pe care le-am băgat în piscină (clor pastile, floculant, soluție anti alge, soluție anti calcar, dar și vitamina C) am ajuns la costuri de vreo 300 de lei.

Nu știu dacă are rost (sau știu exact :D) să vă explic ce face fiecare dintre soluții, însă ceea ce este foarte important de știut este că apa capătă o culoare foarte dubioasă, maronie, de la clor. Reacția e inevitabilă, însă poate fi corectată cu vitamina C. Puteți folosi în acest sens vitamina C efervescentă (care se dizolvă foarte ușor) sau pudră de la magazinele naturiste. Doar că în urma folosirii de vitamina C, apa devine, într-adevăr, mai albastră, însă e un albastru lăptos și o simți mai densă atunci când ești în ea.

Problema e că nu poți renunța la clor pentru că el dezinfectează apa. Nu poți renunța la soluția anti alge pentru că ea o împiedică să devină verde. Floculantul habar nu am ce face, dar Flavius zice că e necesar :))). Și la cât de dură e apa noastră, dacă am renunța la soluția anti calcar am ieși de acolo statui vivante :D. Totuși, conform studiilor de specialitate ale lui Flavius (a făcut un curs intensiv în piscine pe Youtube ;)) se pare că persoanele care au apă de la rețea, apă gata tratată, pot renunța la clor cel puțin și la soluția anti alge.

eu și flavius în piscină la prima umplere

Bun!

Pe lângă toaaaate soluțiile, mai ai nevoie pentru întreținerea piscinei și de un chit de curățare. Flavius a vrut neapărat să ne luăm unul cu aspirator și tot felul de accesorii. Încă nu i-am dat 100% de cap, dar înțeleg necesitatea lui. Adevărul este că fără un sistem de curățare eficient șansele să te bucuri de piscina ta la maxim sunt minime. De fapt ce minime, aproape de 0. Asta dacă nu te deranjează să te îmbăiezi în mlaștină, bineînțeles :D.

Chitul de curățare a fost și el vreo 150 de lei pe care ar trebui să îi aveți în vedere pentru bugetul piscinei. Și, bineînțeles, mai e nevoie de un filtru. Piscina noastră a venit cu filtru propriu, însă este un filtru destul de micuț, nu foarte eficient, deci pentru vara lui 2022 luăm în considerare achiziționarea unui alt tip de filtru care să se încadreze în normele lui Flavius. Nu știu prețul pentru el, dar având în vedere că este inclus doar în bugetul pentru 2022, clar nu este tocmai accesibil :D.

Nu în ultimul rând, avem nevoie de o prelată pentru a acoperi piscina. Încă nu am achiziționat-o, dar vom face acest lucru destul de curând pentru că prețul ei este undeva până în 200 de lei, deci am inclus-o în buget anul acesta :D.

Cam asta ar fi în materie de costuri de întreținere, fără să punem la socoteală apa cu care trebuie umplută (noi într-o lună a fost nevoie să schimbăm o singură dată apa) sau curentul consumat pentru a filtra apa din piscină, operațiune pe care am repetat-o de vreo 2-3 ori pe săptămână.

distracție la piscină la noi în curte

În aceste condiții, merită să îți iei piscină?

DA! De 1000 de ori da. Chiar dacă în zilele mai urâte stăm doar și ne uităm la ea de pe geam, merită 100%. Senzația pe care o ai stând în piscina ta, în propria ta curte, e neprețuită. E ca în reclamele la Mastercard :))). E mai bine ca în reclamele la Mastercard. Deci cu toată bătaia de cap și toată investiția pe care achiziționarea și întreținerea piscinei o presupune, tot mi se pare că merită. A fost principalul motiv pentru care eu și Flavius nu am luat-o razna în cele 2-3 săptămâni de caniculă prin care a trecut recent Timișoara. Practic, dacă ai piscină în curte, peste vară, nu îți mai trebuie altceva :D.

Bineînțeles, înainte să faceți acest pas luați în considerare toate aspectele:

  • spațiul de care dispuneți,
  • apa de care dispuneți,
  • tipul de pisicină preferat,
  • ce presupune întreținerea,
  • ce presupune curățarea ei,
  • cine o va folosi cel mai mult – dacă e vorba despre copii, clar se schimbă problema pentru că nu veți vrea una atât de înaltă ca și a noastră,
  • ofertele disponibile – cea mai mare greseală este să vă aruncați cu capul înainte și să faceți această achiziție din impuls.

Cam asta ar fi povestea piscinei noastre. Sper că acest articol destul de lung este și destul de informativ astfel încât să vă ajute să luați cea mai bună decizie. Dacă aveți sfaturi sau recomandări pentru întreținerea piscinei, le aștept cu drag în comentarii.

Untold 2018

P.S. După un an de stat la casă am zis că e cazul să dezvolt o secțiune special dedicată acesteia pe blog, deci așteptați-vă la mai multe articole de home & lifestyle :D.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.