Păreri post alegeri 2019

alegeri 2019

Este al treilea tur electoral în care mă implic direct, ca și locțiitor pentru o secție de votare și pot spune că mi-am făcut o idee despre mai multe aspecte ce țin de alegerile electorale din România. După primele două tururi electorale la care am participat nu am simțit nevoia să îmi împărtășesc experiența, dar la aceste alegeri electorale, situația s-a schimbat puțin. Post alegeri 2019, am câte ceva să vă spun, iar decizia mea a fost motivată într-un fel și de tot ceea ce am văzut în social media. Așa că hai să trecem puțin peste partea în care pe blogul meu nu fac politică și să vă spun ce am observat anul acesta.

Mai mulți oameni la vot

Știu că circulă vorba pe internet că nu a fost lumea la vot. Că oamenii stau în casă. Că bla bla, dar nu este chiar așa. La primele alegeri la care am participat în secția noastră prezența la vot a fost de vreo 20%… undeva pe acolo… iar pe listele suplimentare am avut 5 oameni. Îmi amintesc acest lucru foarte clar deoarece am fost șocată de el. Cum să vină atât de puțină lume la urne?

La a doua prezentare ca locțiitor la alegeri nu îmi amintesc prea multe despre cei ce au venit să voteze, dar numărul lor sigur nu m-a impresionat din moment ce nu apare informația pe hard :))). Anul acesta, în schimb, am fost extrem de suprinsă de cât de mulți oameni au venit să voteze. În secția noastră prezența la vot a fost de aproximativ 48%, iar pe lista suplimentară am avut 49 de oameni. Poate nu pare mult, în condițiile în care secția noastră a avut un număr total de 1259 de alegători, însă privind lucrurile procentual, de la prima mea participare (prin… 2017 oare?), practic s-a dublat numărul persoanelor care au ieșit la urne.

Nu avem cum să ne așteptăm la miracole peste noapte, dar mie chiar mi se pare că lucrurile se schimbă. Mi se pare că persoanele tinere se mobilizează. Și având în vedere cât de mulți copii am văzut în secția de votare, super curioși și dornici să vadă ce anume fac părinții lor, cred că noua generație chiar crește cu un spirit civic mult mai cultivat decât al nostru. Tot ce mai lipsește sunt valorile din sistem, în care ei să creadă.

Avem nevoie de lideri

Problema cu votul în România este că ne întrebăm de fiecare dată Eu cu cine votez? A trecut mai bine de o sută de ani de când Caragiale a scris celebra replică, iar noi încă ne confruntăm cu aceeași dilemă. Cum am ajuns la asta? Păi trecutul nu a fost tocmai blând cu noi, iar românii, din păcate, sunt un popor definit de anduranța sa. Românii rezistă. Indiferent ce vine peste ei, cu bune și rele, ei rezistă. Bine, mulți au plecat pentru că na… cât să și reziști… dar în principiu avem anduranță. Și ne consolăm cu ideea că se poate și mai rău.

Așa am ajuns ca și anul acesta la alegeri să nu avem un candidat preferat. Aici vorbesc în primul rând de mine, dar sunt sigură că situația este valabilă și pentru mulți dintre voi. Așa că votezi răul cel mai mic. Nu o să dau nume. Nu facem politică. Doar ne dăm cu părerea. Sunt părerolog de meserie azi.

Ce mi-ar plăcea mie să văd? Un lider adevărat. Un om în care să credem. Un om la care să ne uităm și să știm că nu ne minte. Să știm că nu vrea doar să își umple buzunarele și să ne întoarcă spatele. Cineva căruia chiar să îi pese de țara asta. Și specialiști. Avem nevoie de ei ca de aer. Pentru că în țara lui merge și așa, prea puține par să mai meargă.

Până ajungi la Dumnezeu, te mănâncă sfinții…

Cel puțin așa a fost pentru noi ieri, în timp ce încercam să terminăm formalitățile post alegeri 2019. În țara cu cel mai rapid internet din lume (sau cel puțin așa era la un moment dat) și orașul cu cea mai bună conexiune, a fost nevoie de 4 ore și vreo 6 cozi ca să predăm tot ce aveam de predat.

Acum, eu înțeleg că în momentul în care participi la alegeri responsabilitatea este foarte mare. Dar trăim în epoca tehnologiei. Avem un sistem informatic deja funcțional. Păi hai să îl facem perfect și să mai renunțăm naibii la birocrație. Chiar e nevoie de 10.000 de metri cubi de hârtie consumați aiurea? Chiar e nevoie de tabele peste tabele și dat cu subsemnatul? Eu știu că, de obicei, hoțul strigă hoțul, dar vorbim despre comisii electorale formate din 8-9 oameni cu interese atât de diferite încât este practic imposibil să te fure. Așa că hai să avem încredere în ei și să simplificăm sistemul. Hai să lăsăm oamenii care vor să se implice să o facă fără nervi și stres. Fără să stea la cozi și să le vină rău doar pentru că ”așa e procedura”. Procedura se poate schimba.

Respiră Andra…

Iar m-am agitat. Mai bine o lăsăm așa și ne concentrăm pe ce contează. În mai puțin de 2 săptămâni are loc turul II de alegeri și sunt sigură că lumea va ieși în număr și mai mare la vot. Eu voi fi la datorie, dar responsabilitatea nu cade doar pe umerii mei. Fiecare dintre noi este responsabil pentru viitor. Și indiferent de alegerea pe care o facem, important este să ne-o asumăm, dar și să respectăm ceilalți oameni. Fiecare persoană are propria sa motivație și faptul că suntem hateri și facem meme-uri sigur nu o va schimba.

Untold 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.