O vizită la muzeu

Sâmbătă a fost Noaptea Muzeelor şi Timişoara nu putea fi o excepţie, deşi nu a fost o noapte propriu-zisă ci mai mult un fel de zi prelungită, programul încheindu-se la ora 24 cel mai târziu.

În cadrul programului a fost înscris Muzeul de Artă, Muzeul Banatului, Muzeul Catedralei, Memorialul Revoluţiei şi mai multe galerii de artă.

Încă de când am văzut lista participanţilor, am ştiut că vreau să văd cel puţin muzeele din Centru şi am fost foarte dezamăgită să descopăr că Muzeul Satului nu era inclus. Oricum nu avem noi foarte multe muzee în Timişoara. Dacă nici măcar la evenimente de genul acesta nu participă, cum se aşteaptă responsabilii să obţină fonduri măcar pentru menţinerea muzeului, fără să punem măcar problema extinderii sale? În fine.

Muzeul de Artă a fost destul de interesant. Eu nu îl mai vizitasem de ceva timp şi, în afara expoziţiei permanente a lui Cornelui Baba, am avut ocazia să admir o expoziţie de artă contemporană, una de artă modernă europeană, ceva chestie abstractă cu nişte măşti care nu am ştiut exact ce era şi o expoziţie de fotografie având ca subiect Munţii Ţarcu. Având în vedere nou-cizelata mea pasiune pentru pictură, trebuie să mărturisesc că arta modernă mă depăşeşte. Nu ştiu cum unii oameni pot susţine că văd ceva semnificativ în mâzgâleli, pentru că eu nu pot. Aşa ceva nu mi se pare deloc frumos, nici profund. De fapt, cred că întotdeauna o să prefer peisajele în primul rând, urmate de natura moartă şi apoi portrete. Iar aici trag linie în ceea ce priveşte tablourile. Orice altceva e doar o durere de cap în aşteptare.

Am vrut să merg apoi la Muzeu Banatului, dar expoziţia era mutată la Bastion pentru că muzeul era în renovare… sau ceva de genul. Evident că eu habar nu aveam despre acest aspect şi îmi asum în întregime vina întru cât pe net scria care va fi locaţia exactă.

Ultimul punct de traseu a fost Muzeul Catedralei. Înainte să merg eram destul de sigură că nu am mai fost niciodată, dar după ce am văzut expoziţia… am cam început să mă îndoiesc de asta :))). Dacă veţi vizita vreodată muzeul, veţi descoperi o sumedenie de icoane, unele mai vechi decât alte, dar şi tot felul de obiecte şi cărţi bisericeşti. Şi chiar dacă aţi ratat noapte muzeelor, biletul e doar 2 lei, deci super accesibil.

Mi-ar fi plăcut mult să vizitez şi galeriile de artă, dar timpul a fost scurt, în condiţiile în care sâmbătă am şi lucrat, dar a fost o experienţă plăcută. Şi chiar mi-am propus să ajung şi la Memorialul Revoluţiei cândva, anul acesta :)).

Singurul regret cu care am rămas este acela că Timişoara e foarte săracă în materie de muzee, deşi din punct de vedere cultural şi istoric a oraşul este foarte bogat. Dar avem timp să creştem şi să sperăm că aşa se va şi întâmpla 😀

Timişoara
Piaţa Unirii
Timisoara
Piaţa Unirii
Timisoara
Catedrala Mitropolitană Timişoara

3 thoughts on “O vizită la muzeu

  1. adizzy says:

    hmm eu am ratat ziua cu muzeele. ce am vazut eu in Timisoara e Muzeul Banatului si Memorialul Revolutiei. 🙂 trebuie sa merg la Muzeul Satului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.