Deși sunt o preocupare activă în viața mea, aspectele ce țin de sustenabilitate și protejarea mediului înconjurător ajung doar rareori subiecte pe blog. Nu am identificat încă motivul real al acestei reticențe. Cel mai probabil este vorba despre standardele mele ridicate când vine vorba de acest aspect și de faptul că undeva, la nivel inconștient, nu consider că le ating, deci sufăr puțin de sindromul impostorului pe această temă. Din fericire, acest tip de rețineri sunt specific umane, iar problema sustenabilității este mult prea main stream pentru a nu deveni parte integrantă din activitatea brandurilor, mai mari și mai mici. Același lucru s-a întâmplat și cu cei de la Shopping City Timișoara care, în 2020, au început să fie mult mai orientați spre sustenabilitate și au demarat o serie de schimbări destinate protejării mediului înconjurător sub inițiativa ”Natura unui MULȚUMESC”.
Ce înseamnă ”Natura unui MULȚUMESC”
Dacă frecventați Shopping City Timișoara sigur ați observat toate semnele care vă îndeamnă să colectați selectiv deșeurile. Sunt pe coșurile de gunoi, atent marcate astfel încât să nu există confuzie, pe panourile publicitare, la info point, practic peste tot. Dacă ați ignorat semnele, să știți că ele sunt aici pentru a rămâne. ”Natura unui MULȚUMESC” este o campanie ce a fost demarată în noiembrie 2020 din dorința de a crea infrastructura necesară pentru a putea colecta selectiv deșeurile din zona comună a Shopping City Timișoara. Astfel, sub incidența acesteia nu intră doar coșurile de gunoi din incinta centrului comercial, ci și zona de foodcourt, unde treaba devine mai interesantă.
Cei de la Shopping City au renunțat practic la coșurile de gunoi mari din zona de food pentru a putea colecta și apoi sorta mai ușor deșeurile produse aici. În plus, din dorința de a diminua risipa alimentară, o problemă foarte serioasă ce afectează în mod particular România, în cadrul proiectului ”Natura unui MULȚUMESC”, deșeurile alimentare organice vor fi transformate în compost. Acest lucru încă este în curs de implementare, dar dacă veți da peste o mașinărie gigantică în parcarea mall-ului în viitorul apropiat, să nu vă mirați. Face bine pentru natură.
Prima pictură murală din Timișoara ce purifică aerul
În cadrul aceluiași proiect, cei de la Shopping City au mers puțin mai departe și au decis să își lase amprenta benefică asupra orașului, contribuind la realizarea primei lucrări de artă murală ce efectiv purifică aerul. Înaltă de 100 mp, lucrarea ”Mulțumesc” este situată în spatele Bibliotecii Centrale UPT, cu vedere spre stadionul universității, și a fost realizată de către artistul Alex Baciu cu vopsea Airlite.
Inițial nu știam foarte multe despre acest tip de vopsea, însă între timp am aflat că aceasta transformă substanțele poluante din aer, cum sunt oxizii de azot și cei de sulf, în nitriți și nitrați inofensivi. Aceștia sunt depozitați pe suprafața vopsită și sunt eliminați de apa de ploie sau de umiditatea din aer. Practic, Această pictură murală va avea același efect asupra aerului din Timișoara ca și o pădure de 100 mp, ceea ce mi se pare extrem de cool.
Pentru a duce lucrurile un pas mai departe, lucrarea lui Alex Bacu a devenit sursă de inspirație și pentru Roxana Puriș, care a transformat-o într-o super broderie pentru tricourile ”Mulțumesc”, disponibile în curând, în ediție limitată la pur.clothing. Bineînțeles, în stilul caracteristic, Roxana a decis să aducă și o parte caritabilă colaborării, deci o parte din profiturile obținute din vânzare vor merge spre un ONG local.
Cum a fost la conferința de presă
Acum că știți întregul context al proiectului ”Natura unui MULȚUMESC”, să vă povestesc cum am ajuns eu la conferința de presă și vernisajul picturii.
Totul a început cu un email, mai precis cu o invitație din partea companiei ce se ocupă de PR pentru Shopping City. Eram invitată cordial, pe 27 august, să particip la dezvăluirea picturii. Cum era suficient de devreme ca să nu mă stresez din cauza căldurii și având în vedere că oricum îmi place să susțin toate inițiativele cu iz ecologic, evident că am acceptat să merg fără să stau prea mult pe gânduri.
Și uite așa, puțin în întârziere, într-o dimineață însorită de marți, după ce m-am schimbat de 2 ori și m-am machiat frumos, am pornit spre Biblioteca UPT. Traficul, lejer, mi-a permis să ajung cu doar 2 minute după ora 10. Am remarcat pictura imediat, camerele de filmat, oamenii ce dădeau interviuri (destul de puțin la număr), nimeni care să vorbească și mi-am zis în sinea mea ”Ai ratat evenimentul. Felicitări!”.
Din fericire, nu a fost cazul. După cum aveam să descopăr destul de repede, restul participanților erau în holul bibliotecii, savurând o cafea delicioasă de la Tucano și un cookie sau un croissant sau alte bunătăți disponibile. Mi-am luat și eu un coconut coffee, m-am lipit de un grup, am început să povestim și, până să îmi dau seama, eram invitați în amfiteatrul de culoarea fisticului pentru a asista la conferința de presă. Lumea a vorbit tot ce v-am povestit deja mai sus, după care am ieșit să admirăm muralul și, în dulcele stil al pasionaților de instagram, să facem multe poze.
A fost ABSOLUT GENIAL! M-am revăzut cu oameni pe care nu îi mai văzusem de un an de zile (Paula, Roxi, vă pup!), am cunoscut oameni pe care îi urmăream doar pe social media (mai precis pe Claudia de la thetravellinghat.ro și pe Silviu de la @lostintimisoara) și m-am distrat maxim. Îmi era atââââât de dor de evenimente de genul acesta. Îmi era dor să socializez cu oameni pasionați de aceleași lucruri ca și mine. Și îmi era dor să ies într-un cadru organizat, dar lejer, cu atmosferă faină. Bineînțeles că, la final, cei de la Shopping City ne-au oferit și un mic cadou și da, până și de asta îmi era dor :)))).
Per total, pentru mine evenimentul a fost o experiență minunată ce a încununat o inițiativă minunată. Felicitări, Shopping City Timișoara!