Iliada. Odiseea. Eneida

George Andreescu – George Andreescu

Nu am citit poveștile originale ale lui Homer și Vergilius pentru că nu mi-a trecut prin cap și nici nu cred că mi-ar plăcea stilul acela… antic. Dar poveștile din mitologia greacă și romană îmi sunt foarte dragi și, cum s-a ivit ocazia să aflu adevăratele povești din Iliada, Odiseea și Eneida, nu puteam spune nu.

Adevărul e că, în mare, știam poveștile. Nu cred că e cineva care să nu știe, în mare, despre ce e vorba în ele:

Iliada prezintă poveste războiului Troian. De la motivul pentru care a început, până la căderea Troiei.

Odiseea vorbește despre peripețiile prin care trece Ulise, unul dintre cei mai mari eroi care a luptat la Troia, la întoarcerea acasă în Itaca.

Iar Eneida este povestea lui Enea, ultimul mare erou troian, care părăsește Troia în flăcări și pornește spre țara strămoșilor săi, Italia, pentru a pune bazele măreței Roma și a poporului roman.

În prefața fiecărei povești, se spune că George Andreescu a redat-o într-o formă prescurtată și accesibilă copiilor. Deși este adevărat că poveștile sunt accesibile ca și limbaj și dimensiuni, nu aș spune că sunt chiar recomandate copiilor, deoarece sunt povești destul de sângeroase. Eu consider că publicul țintă ar trebui să aibă totuși 14 ani +.

Ca și mulți alții, am ajuns să cunosc mai bine povestea războiului troian datorită filmelor pe care le-am văzut pe această temă, Troia și Elena din Troia. Totuși, după ce am citit cartea aceasta, am avut parte de unele surprize și am descoperit că filmele au cam dat-o pe SF-uri în ceea ce privește sfârșitul, mai ales când vine vorba de Elena. Dar așa sunt filmele, au nevoie de mult mai multă dramă și, probabil, sfârșitul din carte nu era destul de dramatic :)).

Nu pot spune că e cea mai spectaculoasă carte ever, însă e o carte ce merită citită, poveștile mitologice fiind întotdeauna un must-read :P.

3 thoughts on “Iliada. Odiseea. Eneida

  1. vienela says:

    Tot ce stiu despre Iliada, Odiseea si Eneida am aflat din Legendele Olimpului, de A. Mitru. Nu am incercat niciodata sa aprofundez cunostintele legate de aceste legende si acum parca regret. Dar nu e timpul trecut. 😉
    Am incercat sa vad cateva filme, dar nu mi-au placut. Poate pentru ca imi place sa citesc, poate pentru ca nu am ales filme bune, nu stiu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.