Seara de exceptie la Timisoara: Gala Premiilor UNITER la a 25-a editie

UNITER

Astazi trebuie sa intrerup jurnalul italian (pe care il puteti gasi aici) pentru a va povesti despre unul dintre cele mai frumoase evenimente la care am avut onoarea de a participa. Luni seara teatrul romanesc si-a etalat talentul si frumusetea intr-o gala extraordinara. Opera Nationala din Timisoara a parut neincapatoare in fata numarului incredibil de persoane dornice sa descopere castigatorii. Iar eu am avut norocul de a ma numara printre spectatori in timp ce marele Ion Caramitru declara deschisa a 25-a Gala a Premiilor UNITER.

UNITER

Un mix de emotii si nerabdare

Am fost intrebata de mai multe ori zilele acestea ce este Gala UNITER. Cea mai simpla explicatie pe care am dat-o? Un fel de Oscar al teatrului romanesc. Si daca la inceput am spus-o doar pentru a fi cat mai plastica, in momentul in care am pasit pe covorul rosu am stiut exact cat de multa dreptate avusesem. Atunci toate eforturile mele de a ma ridica la inaltimea momentului nu au mai parut exagerari. Pentru ca centrul Timisoarei nu a fost niciodata mai elegant.

Am recunoscut, cu emotie, actrite ale Teatrului National imbracate in rochii exceptionale. Am admirat domnii si costumele lor. Am savurat aerul atat de chic si mi-am dat seama ca trebuie sa ma maturizez si sa fiu mult mai pregatita pentru astfel de evenimente. De fapt, toata seara am fost cu ochii in patru pentru cele mai frumoase tinute si nici una nu mi-a taiat respiratia cum a facut-o rochia Principesei Maria. Aceasta a prezentat categoria patronata de Casa Regala a Romaniei, cea mai buna piesa a anului.

UNITER

UNITER rezista

Sa nu credeti ca superficialitatea si-a gasit acum momentul sa atinga cote maxime. Nu m-am uitat doar la haine pentru ca am fost prea absorbita de ceea ce se intampla pe scena. La cei 75 de ani ai sai, Ion Caramitru este un model pentru noi toti. Debordeaza de energie si, precum un dirijor priceput, a orchestrat intreagul eveniment. A stiu exact cat sa ii lase pe castigatori sa vorbeasca. A stiut cum sa orienteze atentia publicului. Iar vocea sa moale ne-a purtat intr-o lume in oglinda, unde talentul si frumusetea sunt la putere.

Au fost multe momente care mi-au placut pe parcursul Galei. Micul preview al spectacolului Hamlet m-a trimis direct pe site-ul Teatrului National pentru a vedea cand se mai joaca piesa (in 25 mai, in caz ca sunteti interesati :D). Toni Grecu mi-a amintit de copilarie (Divertis, stiti cum zic?), dupa care m-a adus, cu umor, in prezent si mi-a amintit de ce este teatrul o oglinda a realitatii. Fiecare dintre oamenii care au venit pe scena mi-a oferit putin din propria persoana, iar acest lucru mi-a umplut sufletul de bucurie.

UNITER

Premii pentru Timisoara

A 25-a Gala a Premiilor UNITER a adus cu sine 3 distinctii deosebite pentru lumea teatrului timisorean. Datorita activitatii sustinute si a proiectelor implementate cu succes, care au fost incununate de deschiderea Salii 2, Teatrul National „Mihai Eminescu” a primit Premiul special pentru proiecte inedite si realizari remarcabile. Actrita Irene Flamann a primit, de asemenea, un premiu special din partea Senatului UNITER pentru o viata dedicata teatrului timisorean. Si, nu in ultimul rand, Premiul pentru intreaga activitate – Critica si istorie teatrala, a revenit Marianei Voicu, autoarea lucrarii Istoria Teatrului National „Mihai Eminescu” – 1945-2005.

Pentru ca teatrul este o arta de suflet, de la Gala UNITER nu putea lipsi momentul de reculegere. In timp ce priveam chipurile tuturor celor ce au plecat dintre noi si regaseam nume cunoscute, nu am putut sa nu apreciez momentul pe care il traiam. Pentru ca acei oameni au trait pentru publicul lor si au facut istorie in teatrul romanesc. Iar noi nu putem decat sa le urmam exemplul, sa ducem o viata guvernata de pasiune si sa avem grija sa lasam ceva in urma.

UNITER

Putin dupa 12 noaptea

Era trecut de 12 noaptea cand Gala s-a terminat, iar eu m-am indreptat spre casa. Nu simteam atat de mult durerea din picioare (inca mai detest tocurile), cat euforia evenimentului. Sper ca in 2021 Gala UNITER sa revina la Timisoara pentru ca orasul nostru sa se bucure de o noua infuzie de energie culturala. Dar pana atunci puteti sta linistiti pentru ca va voi tine la curent cu cele mai noi evenimente.

Pentru lista completa a castigatorilor, accesati pagina oficiala UNITER (aici). Iar pentru a fi la curent cu piesele ce apar in oras, urmariti tag-ul de teatru al blogului.

UNITER

Photo credits: Adrian Pîclișan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.