Frumoasa și Bestia la Teatrul Național Timișoara

frumoasa și bestia

Frumoasa și Bestia nu a fost pentru foarte mult timp pe lista mea de piese ce trebuie să le văd. Mi se părea prea copilăroasă, pur și simplu. Mă și vedeam în sală cu o grămadă de copii care țipă. Și cum poate fi povestea asta făcută teatru? mă întrebam. Pentru că Bestia nu avea cum să fie ușor de adus la viață, mai ales când este vorba despre un personaj atât de cunoscut. Totuși, după o lungă analiză, am decis că a venit momentul să merg la acest spectacol și ce partener mai bun pentru vizualizare decât Daria? Eram sigură că avea să aprecieze piesa la fel de mult ca mine.

Frumoasa și Bestia

Surpriza muzicală

Contrar așteptărilor mele, Frumoasa și Bestia este un musical. Vă dați seama că în momentul în care au început să cânte am rămas cu gura căscată. Venisem la teatru, nu la operă. Chiar m-am gândit să îmi verific biletul să văd dacă nimerisem unde trebuie :))). Și, mai mult, cum ar putea să și aibă voce toți acești actori? era tot ce auzeam în capul meu.

Ei bine, se pare că piesa este o colaborare, de fapt, a Teatrului Național cu Opera din Timișoara. Actrița care o joacă pe Belle sigur este ceva soprană, iar restul cântăreților chiar au o super voce. Muzica este foarte distractivă, cu versuri frumos adaptate după cântecele originale și, din câte am aflat ulterior, a fost baza spectacolului. Practic, la început, tot acest show a fost un fel de concert, dar a prins atât de bine la public încât a fost adaptat și a ajuns la forma actuală în care jocul actoricesc și muzica se împletesc.

frumoasa și bestia

Belle, o eroină modernă

Să știți că spectacolul are un puternic element feminist. Belle este o rebelă, nu dorește să se conformeze cu cerințele vremii în care trăiește și caută aventura și cunoașterea. Este curajoasă, puternică și încăpățânată. Are o inimă bună și un ușor simț al martiriului, exact cum vi-o amintiți din povestea originală. Bine, în piesa de teatru ea este prezentată ca fiind mult mai voluntară, iar presupusul ei rol în societate este mult scos în evidență. Care rol? Acela de soție și mamă, evident. După cum îi spune chiar Gaston, căruia i se pune complet pata pe ea, Să-i faci plozi unui bărbat sadea, asta-i menirea ta!

Vă dați seama că la așa replică mi-a sărit țandăra complet. Tot misoginismul din lume părea concentrat în replica aia. Parcă auzeam toate întrebările: voi când faceți un copil? Că timpul trece… Pentru că este secolul 21, dar noi, femeile, încă ne mai confruntăm cu tot felul de prejudecăți, majoritatea venite chiar din sânul familiei. Practic pornim în viața cu un anumit set de valori care nu ne sunt deloc avantajoase. Suntem crescute să credem că nu suntem destul de puternice și că, mai mult sau mai puțin, depindem de bărbați în tot ceea ce vrem să facem.

Frumoasa și Bestia
”Nu e normal ca o fată să citească. Îi vin idei, începe să gândească.” – Gaston

Pfffff… m-am aprins iar :))). Să trecem peste. Deja am scris mult despre părerile mele cu privire la feminism în acest articol pe care sper că l-ați citit deja :D.

Și totuși, mie mi-a plăcut Gaston

Nu știu de ce, dar dintre toate personajele din Frumoasa și Bestia cel mai mult mi-a plăcut Gaston. Este așa un stereotip, atitudinea lui e așa de funny. Mi-a plăcut la nebunie de el. Este exact genul acela macho care se iubește pe el cel mai mult și pentru care tot ceea ce îl înconjoară, inclusiv femeia, este o reflexie a sa și trebuie să fie perfectă. El reprezintă o tipologie de bărbat care chiar există în lumea aceasta și o duce foarte bine, iar acest lucru este extrem de trist. Totuși, revenind la subiectul nostru, actorul a jucat absolut genial și a cântat și mai bine :D.

Frumoasa și Bestia

Alte impresii

În rest, Bestia a fost un fel de Predator. Lumiere a fost foarte, foarte fain, piesa mea de mobilier favorită :))), deși nu mi-l aminteam așa afemeiat din desene și nici nu țin minte să fi avut o iubită pămătuf :D. Mi-a plăcut mult costumul doamnei Ceainic, în special vocea ei și pălăria. Nu știu cum se numește actrița care o joacă (din păcate), dar am mai văzut-o și în alte piese și este foarte talentată.

frumoasa și bestia

Acestea fiind spuse, nu pot decât să felicit membrii echipei pentru un spectacol minunat. Având în vedere cât de mulți spectatori erau în seară și cât de mulți dintre ei erau adulți, este clar că fac o treabă minunată. Pentru imaginile minunate din acest articol trebuie să îi mulțumesc lui Adria Pîclișan, iar dacă nu ați văzut încă Frumoasa și Bestia vă îndemn să nu mai stați pe gânduri și să mergeți la teatru. Piesa se joacă din nou în 16 aprilie și încă mai sunt bilete disponibile!

Untold 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.